Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 22/01: VerkiezingenVS.com weer van start

Jan-Willem Kranendonk op 22 januari 2016 - Reageren

Op de dag dat VerkiezingenVS live gaat: peilingen in Iowa wijzen op nek-aan-nek-race tussen Cruz en Trump, en Clinton en Sanders; Rubio heeft moeite om establishment achter zich te krijgen en Bill wil wijziging strategie campagne Hillary. 

 

In de afgelopen weken is er hard gewerkt om VerkiezingenVS klaar te maken voor de lancering. Met een groep van zowel ervaren als nieuwe redacteuren zullen wij dit jaar verslag doen van de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Dagelijks (ma-za) geven wij een overzicht van het laatste nieuws in de rubriek Race to DC. Daarnaast publiceren wij iedere dag twee á drie artikelen om u een compleet beeld te geven van de verkiezingscampagne. De komende anderhalve week beginnen wij met de serie Road to Iowa, waarin wij de kandidaten aan u voorstellen.

Mocht u interesse hebben om mee te werken aan de site, kan dat nog steeds (zie link). We hopen u vele keren te verwelkomen in de komende maanden!

 

Iowa: Trump nipt aan kop, Sanders en Clinton gelijk

De peilingen in Iowa wijzen op een nek-aan-nek-race tussen Donald Trump en Ted Cruz. In de nieuwste drie peilingen gaat Trump licht aan kop, al komt dat vooral door de CNN/ORC poll waar de Washington Post wat vragen bij stelt. Daarmee hebben zij een ruime voorsprong op Marco Rubio, die af lijkt te stevenen op een derde plaats.

 

Poll

Trump Cruz Rubio Carson Bush Christie Paul Kasich Huckabee
CNN/ORC 37 26 14 6 3 1 2 1 3
KBUR 25 27 9 11 7 4 3 3 4
GRAVIS 26 25 13 8 6 3 3 4 3
Gemiddelde  29 26 12 8 5 3 3 3 3

 

Volgens statisticus Nate Silver maakt Cruz overigens meer kans om Iowa te winnen dan Trump vanwege de steun van onder meer de invloedrijke evangelicale leider Bob Vander Plaats en Afgevaardigde Ted King. Bij de Democraten is Clinton in zijn voorspellingen verreweg de grootste kanshebber. Dat blijkt niet uit de peilingen, waarin zij met Sanders stuivertje wisselt op de eerste plaats.   

 

Establishment blijft twijfelen over Rubio

Commentatoren noemen de senator uit Florida al een aantal weken als de grootste kanshebber om het partijkader van de Republikeinse partij achter zich te scharen. Het lukt Rubio echter niet om zich als dé establishment-kandidaat te profileren. De partijbonzen kijken nog steeds met een schuin oog naar Chris Christie en Jeb Bush als eventuele uitdager van Trump en Cruz. Pas na de eerste staten zal duidelijk zijn wie de steun van het establishment krijgt.

 

Cruz geeft overigens een geheel eigen draai hieraan: volgens hem heeft Rubio zijn kans gehad en schaart het establishment zich nu achter Donald Trump. Rubio deed deze opmerking af als nonsens. Niet alleen omdat hij aangevallen wordt vanuit het establishment, maar vooral omdat Cruz zelf nog veel geld investeert in aanvallen op zijn rivaal uit Florida.

Trump vond Cruz’s uitspraak vooral een teken dat die beseft dat hij zijn kansen verspeeld heeft en nu als een ‘nerveus wrak’ om zich heen gaat slaan. Hoewel de Texaan zijn uitspraken moeilijk kan onderbouwen, is er wel één opvallend punt: het partijkader doet relatief weinig om Trump te stoppen. Sterker: Cruz wordt door sommige partijbonzen als een groter gevaar gezien dan de beroemde vastgoedmagnaat uit New York. Een goede reden om minder sceptisch te zijn over zijn kandidatuur

 

Kort nieuws:

  • De spanning tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders liep de afgelopen weken steeds hoger op. Gisteren zorgde dat voor een nieuwe aanval van Clinton. "Ik ben niet geïnteresseerd in ideeën die goed klinken op papier, maar het nooit zullen redden in de echte wereld", zei de Democrate tegen CNN. Sanders is een idealist die daarmee veel weerklank vindt in het minder pragmatische deel van de partij.
  • The National Review heeft een manifest gepubliceerd waarin het de vloer aanveegt met Donald Trump. Als gevolg daarvan is het conservatieve magazine door Republikeinse partijleiding uitgesloten als mediapartner van het Republikeinse debat op 25 februari. Een prijs die uitgever Jack Fowler graag betaald voor de waarheid over Trump. 
  • Bill Clinton heeft grote twijfels bij de campagnestrategie van zijn vrouw. Die is vooral gericht op de eerste staten Iowa, New Hampshire en South Carolina. Nu Bernie Sanders ook gerede kans maakt om deze staten te winnen, moet de campagne meer aandacht gaan besteden aan belangrijke staten als Florida en Ohio, Hoewel deze pas in maart naar de stembus gaan, zijn hier veel delegates te winnen. Via deze link leest u een uitgebreide analyse van onze redacteur Jesse Passchier.
  • Ben Carson heeft een prachtig verhaal en wist daarmee een tijdje de conservatieve favoriet te zijn. Zijn campagne is echter een chaos en POLITICO heeft daar een mooi overzicht van. 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.