Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 21/7: Cruz uitgejoeld door partijgenoten

Thomas Mulder & Riekelt Pasterkamp op 21 juli 2016 - Reageren

De conservatieve stroming in de Republikeinse partij in Amerika staat recht tegenover het Trump-kamp. Dat werd woensdagavond tijdens de Republikeinse Conventie pijnlijk duidelijk tijdens de speech van Ted Cruz.
 
De Republikeinen kregen op hun derde conventie-avond opnieuw de kans om eenheid uit te stralen, en weer mislukte dat. Senator Ted Cruz uit Texas weigerde achter Donald Trump te gaan staan waarop de zaal zich tegen hem keerde.


De voormalig tegenstrever van de Republikeinse presidentskandidaat feliciteerde zijn rivaal wel met de nominatie, maar noemde hem verder helemaal niet in zijn speech. Ook liet de conservatieve Cruz het na zijn steun uit te spreken voor Trump, die het gaat opnemen tegen Hillary Clinton.


Op rumoer uit de zaal dat hij zich achter Trump moest scharen, reageerde de senator niet. Na zijn opmerking dat mensen met hun geweten moesten stemmen, begon de zaal hem uit te joelen en te roepen om Trump. Die betrad even later met een stalen gezicht zelf de zaal en trok daarmee alle aandacht voor zijn voormalige rivaal weg.

Het incident maakt de kloof in de Republikeinse partij in de Verenigde Staten zichtbaar. De conservatieve stroming onder leiding van Cruz staat tegenover het kamp-Trump. Eerder deze week tijdens de conventie weigerden de afgevaardigden uit Ohio en Texas zich uit te spreken voor Trump. De gouverneur van Ohio, John Kasich, is niet op de conventie terwijl het evenement nota bene in Ohio plaatsvindt. Ook andere bekende Republikeinen als senator McCain en de voormalige presidenten Bush laten zich niet zien.


Tijdens de voorverkiezingen maakten Cruz en Trump elkaar voortdurend zwart. Ook zei Trump lelijke dingen over de vrouw van Cruz. Uiteindelijk haakte de senator uit Texas af. Volgens commentatoren startte Ted Cruz gisteravond zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2020. Cruz moet het dan mogelijk opnemen tegen de zeer populaire voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, mits Trump deze verkiezingen verliest.

De running mate van Trump, Mike Pence, herhaalde woensdagavond dat hij christen, conservatief en Republikein is - in die volgorde. In zijn speech voor de conventie zei hij dagelijks te bidden en het geloof te hebben "dat God ons land kan genezen."

 

Kort nieuws

- De kijkcijfers voor de Republikeinse conventie, ongetwijfeld van persoonlijk belang voor Donald Trump, vallen tegen. Niet vreemd is dat veel kijkers wegbleven op de tweede dag van de conventie, maar opvallend genoeg keken 1 miljoen mensen minder naar de conventie dan vier jaar geleden.

 

- Meredith McIver, een speechschrijver van de Trump Organization, heeft de schuld op zich genomen voor de plagiaat in Melania Trump's speech van maandagavond. Ze heeft daarop haar ontslag aangeboden, maar dat is geweigerd door Trump, omdat "iedereen fouten maakt".

 

- Bernie Sanders zal zijn gedelegeerden persoonlijk ontmoeten voor aanvang van de Democratische conventie op maandag. Daar zal hij met hen spreken over belangrijke thema's, zoals vrije handel en hervorming van het strafsysteem. Ook roept hij hen daar op om Hillary Clinton te steunen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.