Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 21/3: Trump heeft agressieve beveiliging en Sanders harkt meeste geld binnen

Coen Nij Bijvank op 21 maart 2016 - Reageren

De campagne van Bernie Sanders heeft afgelopen maand het meeste geld binnengehaald. De kandidaten gaven tientallen miljoenen uit in de drukke maand februari. Verder onder meer: de beveiliging van Trumps campagne blijkt agressief te zijn en vandaag begint een belangrijke conferentie.

 

Miljoenenstrijd

Gisteravond dienden de presidentskandidaten hun inkomsten en uitgaven over februari in bij de Federal Election Committee. Per kandidaat de financiële situatie:

  • Bernie Sanders haalde afgelopen maand 43,5 miljoen dollar binnen en gaf zo’n veertig miljoen uit. 62 procent van de donaties die hij ontving waren 200 dollar of minder.
  • Bij Clinton ging dat maar om 23 procent van de donaties. En zij haalde in totaal ook een stuk minder binnen dan Sanders: dertig miljoen. Haar campagne spendeerde ruim 34 miljoen dollar in de drukke campagne-maand februari.
  • Ook al zegt Donald Trump zijn campagne volledig zelf te financieren, hij haalde in februari wel twee miljoen dollar binnen aan donaties. Daarnaast leende hij z’n eigen campagne zeven miljoen dollar en gaf zijn campagne in totaal 9,5 miljoen dollar uit.
  • Ted Cruz wist twaalf miljoen dollar binnen te halen afgelopen maand. Daarvan kwam 39 procent van kleine donoren. Hij gaf 17,5 miljoen dollar uit, waarvan zo’n 3,5 ton aan betaalde medewerkers.
  • John Kasich’s campagne had zijn beste financiële maand tot nu toe. Maar vergeleken met andere kandidaten haalde Kasich maar weinig binnen: 3,4 miljoen.

Trumps beveiliging is zélf agressief

De laatste tijd zijn er een aantal confrontaties geweest tussen aanhangers en tegenstanders van Trump bij zijn campagnebijeenkomsten. Bij een evenement in Tucson, Arizona, afgelopen zaterdag werd een demonstrant ruw aan z’n kraag getrokken – door een beveiliger van Trumps campagneteam, blijkt nu.

 

Trumps woordvoerder ontkende in eerste instantie dat het ging om een beveiliger uit hun team, en dat voedt de speculatie dat Trumps team het geweld rondom zijn campagne bagatelliseert. En dat is weer voer voor Trumps tegenstanders die hem ervan zullen betichten z’n beveiliging niet onder controle te hebben en geweld uit te lokken – ondanks dat de incidenten tot nu toe relatief kleinschalig waren.

 

Kort nieuws

  • Vandaag is een belangrijke, jaarlijkse Amerikaans-Israëlische conferentie. Daarbij maken alle presidentskandidaten, behalve Sanders, hun opwachting. Ze willen immers allemaal in de smaak vallen bij de Joodse kiezers. Zo wil Trump, volgens Politico, zijn speech op de conferentie gebruiken om presidentiëler te lijken
  • De leider van de Senaat, de Republikein Mitch McConnell is niet van plan om ná de verkiezingen in november (als Obama nog een paar maanden president is) wél een stemming te houden over de nominatie van Merrick Garland voor het hooggerechtshof. De politieke gevoeligheid van de nominatie zou na de verkiezingen minder zijn, zeker als een Democraat tot president wordt gekozen waardoor een liberalere rechter niet meer te voorkomen valt. Maar McConnell vindt ook in dat geval dat de volgende president een nieuwe rechter moet kiezen.
  • In een interview met CBS zegt Sanders dat supergedelegeerden van staten waarin hij van Clinton won, voor hem moeten kiezen bij de conventie aanstaande zomer. Veel supergedelegeerden (die zelf mogen bepalen op welke kandidaat ze stemmen) voelen weinig voor Sanders, en zijn van plan voor Clinton te kiezen bij de conventie – ondanks dat Sanders in hun staten in veel gevallen de voorverkiezingen won. Sanders waarschuwde dat zij “moeten luisteren naar de inwoners van hun eigen staat.” 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.