Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 21/09: Clinton geeft het meeste geld uit, Trump onder vuur

Jesse Passchier op 21 september 2016 - Reageren

Hillary Clinton heeft in augustus het meeste geld opgehaald en het meeste uitgegeven, maar desondanks komt Trump steeds dichterbij in de peilingen. Verder haalt Obama opnieuw flink uit naar Trump en ligt de Trump Foundation opnieuw onder vuur. Dat en meer in de Race to DC.

 

Campagneopbrengsten augustus

In augustus heeft de Clinton-campagne bijna $50 miljoen uitgegeven. Het grootste gedeelte van deze investeringen werden in tv-spotjes gepompt: ongeveer 33 miljoen dollar. Verder gaf zij $5 miljoen uit om haar personeel te betalen en werd het bedrag dat aan peilingen werd uitgegeven vervijfvoudigd naar iets meer dan $1 miljoen.

 

Maar Clinton haalde ook veel geld op, ze begon de maand september met meer dan $68 miljoen op de bank. Er werd $62 miljoen opgehaald voor haar eigen campagne en $81 miljoen voor de Democratic National Committee en de Democratische Partij in de verschillende staten. Wel namen de kleine donaties van minder dan $200 af: van $24 miljoen in juli (tijdens de conventie worden er altijd meer kleine donaties gedaan) naar $17 miljoen in augustus.

 

Trump loopt iets achter op Clinton qua opbrengsten en uitgaven. Zijn campagne haalde bijna $42 miljoen op, terwijl het $30 miljoen uitgaf. Trump leunt wel sterker op kleine donaties dan Clinton: $70 miljoen van de $90 miljoen die hij samen met de Republican National Committee ophaalde bestond uit donaties van minder dan $200 dollar, waardoor Trump dichtbij Clintons aantal van individuele donateurs komt: 2,3 miljoen voor Clinton, 2,1 miljoen voor Trump.

 

In de nieuwste voorspelling van FiveThirtyEight is de kans van Clinton om te winnen nog maar 56,2 procent. Een maand geleden was dit nog 84,7 procent.

 

Obama’s kritiek

President Obama heeft afgelopen nacht in een speech voor de Verenigde Naties Trump opnieuw fel bekritiseerd. Hij noemde Trump niet direct bij naam, maar sprak wel over enkele van Trumps plannen, zoals zijn plan om een muur aan de Mexicaanse grens te bouwen. “Een land omringd door muren neemt zichzelf gevangen.”

 

Ook uitte Obama kritiek op Trumps bewondering voor Vladimir Poetin: “Sommigen beweren dat de toekomst een sterke leider nodig heeft, een top-down manier van regeren in plaats van sterke democratische instituties. Maar ik geloof niet in deze gedachte. De beste weg vooruit is het pad van echte democratie.”

 

Trump Foundation

Volgens de Washington Post heeft Trump geld van de Trump Foundation, een liefdadigheidsstichting, gebruikt om rechtszaken van zijn bedrijf mee te betalen. Het zou gaan om een bedrag van $258.000. Dit is echter illegaal: het is verboden om geld voor een non-profit instelling te gebruiken voor persoonlijke of zakelijke doeleinden.

 

Zo had één van Trumps clubs in Florida in 2007 een openstaande boete van $120,000, maar zou de boete vervallen als er een donatie van $100,000 zou worden gemaakt naar een stichting voor veteranen. Om deze donatie te doen stuurde Trump een check van de Trump Foundation: met geld van anderen dus.

 

Toevallig zei Trump afgelopen nacht tijdens een bijeenkomst in North Carolina dat “er niks gaat boven geld uitgeven van andere mensen.” Trump noemde dit één van zijn zakenstrategieën. “Ik noem het OPM. Other people’s money.” Trump had het tijdens zijn speech over de opvang van vluchtelingen in Midden-Oosten, om zo te voorkomen dat ze de Verenigde Staten binnen zouden komen. De Golfstaten zouden moeten betalen voor “safe zones” waar vluchtelingen kunnen blijven.

 

Kort nieuws:

  • Mike Pence, de running mate van Trump, noemde de ophef over de Skittles-tweet van Trumps zoon “opmerkelijk.” Hij verbaast zich over alle verantwoording over de vergelijking tussen vluchtelingen en Skittles, “terwijl Clinton oproept om het Syrische vluchtelingenprogramma te vergroten met 550 procent.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.