Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 21/05: Steun vanuit de wapenlobby voor Trump

Jasper van Emmerik op 21 mei 2016 - Reageren

Terwijl Clinton en Sanders nog steeds onderling kibbelen en deze onrust de Democratische partij niet ten goede komt, lijkt Donald Trump langzamerhand toch te slagen in zijn missie om de Republikeinse partij te verenigen. Ook was er vrijdag een schietpartij bij het Witte Huis. 

 

Wapenlobby steunt Trump

Donald Trump sprak vrijdag op de nationale conventie van de NRA. Hij presenteerde zichzelf als een voorvechter van het Tweede Amendement van de grondwet en viel ook Clinton aan: Clinton zou de grootste tegenstander van het recht op wapenbezit zijn die ooit in de race was voor het presidentschap.

            Het onderstreept nog maar eens het feit dat Trump zich al op de nationale campagne kan richten, terwijl Clinton zich toch nog altijd niet volledig van Sanders ontdaan heeft. Trump schaart langzaam de Republikeinse partij achter zich en de officiele steun van de NRA, uitgesproken net voordat Trump zelf het podium betrad, is daarin een belangrijke stap. Trump onderstreepte het belang van de verkiezingen voor wapenbezit. Het Tweede Amendement zou op het spel staan. Gedurende de hele conventie werd Clinton overigens keihard aangepakt en Trump introduceerde zelfs de bijnaam Heartless Hillary, vanwege haar bereidheid kwetsbare Amerikanen bloot te stellen aan vrijgelaten criminelen, nadat hen het recht is afgepakt zich hiertegen te verdedigen.

            De steun voor Trump vanuit de wapenlobby komt op de dag dat er een schietpartij was bij het Witte Huis. De FBI schoot een gewapende man neer en ontruimde het gebied. President Obama zelf was niet aanwezig en er vielen verder geen slachtoffers.

 

Kort nieuws

  • Wayne LaPierre, de CEO van de NRA, sprak op de eerder genoemde conventie ook over stemrechten. Hij viel Democraten aan op hun bereidheid plegers van een misdrijf weer het stemrecht te gunnen. The Huffington Post trekt een vergelijking met het standpunt van de NRA dat vrijgekomen criminelen wel een wapen mogen bezitten dan wel aanschaffen.
  • Hillary Clinton is vol vertrouwen als het om het winnen van de Democratische partijnominatie gaat. Toen haar in een interview werd gevraagd vooruit te kijken naar haar campagne ‘als’ ze de nominatie binnen had, reageerde ze snel dat de nominatie al in kannen en kruiken was en ze het raar vond dat Sanders nog altijd doorzet.
  • De berichtgeving van verschillende media over de teruglopende fondsenwerving van Bernie Sanders bleek niet te kloppen. Sanders zou voor het eerst minder geld hebben binnen gehaald dan Clinton, maar nu blijkt dat hij nog altijd net iets meer wist te werven dan Clinton. De fout kwam voort uit Sanders’ nog altijd enorme uitgaven, die ervoor zorgden dat hij nog slechts vijf miljoen dollar in kas had tegenover Clintons ruim dertig miljoen.
  • Clinton lijkt toch vooral al bezig te zijn met een mogelijke nationale campagne. Uit haar financiële cijfers bleek dat zij al een apart potje heeft voor nationale zaken en bovendien veel minder actief is in haar campagne op staatsniveau. Steeds meer kosten worden dus gespaard voor de strijd tegen Trump.
  • Donald Trump lijkt steeds meer steun te krijgen op nationaal niveau. Ondanks het feit dat veel Republikeinse politici, waaronder Speaker Paul Ryan, nog niet officieel hun steun hebben uitgesproken, lijken de normale kiezers Trump steeds meer als een reëel optie te zien. De nationale verkiezingen kan dan ook wel eens krapper worden dan verwacht.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.