Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 20/9: Clinton en Trump in de clinch over aanpak van terreur

Jesse Passchier op 20 september 2016 - Reageren

In de nasleep van een weekend met nieuwe terreuraanvallen in de Verenigde Staten hebben Clinton en Trump elkaar opnieuw beschuldigd. Volgens Clinton moedigt de retoriek van Trump IS-strijders aan, terwijl Trump Obama en Clinton de schuld geeft van de opkomst van IS. Ondertussen breekt Trump het Republikeinse record voor het ontvangen van kleine donaties. Dat en meer in de Race to DC.

 

Wie treedt het hardst op tegen terrorisme?

Na de bomaanslag in New York is de nationale veiligheid weer hét gespreksonderwerp van de dag. Met nog een week te gaan tot het eerste presidentiële debat openen Clinton en Trump vol de aanval op elkaar, om kiezers ervan te overtuigen dat de ander het slecht zal doen als president.

 

Clinton bekritiseerde Trumps haatzaaiende retoriek en noemde hem iemand die de Verenigde Staten onveilig maakt. “Voormalig CIA-directeur Michael Hayden zei het al: Trump wordt gebruikt om terroristen te rekruteren.” Ook suggereerde ze dat Trump verraad pleegt door de definitie van verraad te gebruiken tijdens een persconferentie. “De taal die Trump heeft gebruikt, geeft hulp en comfort aan onze tegenstanders.”

 

Vanuit Trumps campagne werden Clintons uitspraken snel veroordeeld: “Het is onaanvaardbaar dat Clinton Trump van verraad beschuldigt. Hiermee probeert ze de aandacht af te leiden van haar slechte staat van dienst.” Trump zelf herhaalde zijn kritiek op Clinton toen ze minister van Buitenlandse Zaken was: “De Obama-Clinton doctrine heeft ISIS niet serieus genoeg genomen en terroristen over de hele wereld zijn hierdoor sterker geworden.

 

In het eerste presidentiële debat tussen Clinton en Trump zal nationale veiligheid een centrale rol innemen: één van de drie gespreksonderwerpen volgende week zal gaan om het “veiligstellen van Amerika.”

 

Trump breekt record

Trump heeft drie maanden na zijn eerste donatie-oproep al ongeveer honderd miljoen dollar opgehaald, vooral door kleine donaties van minder dan tweehonderd dollar. Dit blijkt uit een analyse van campagnestatements, officiële documenten, en mensen betrokken bij Trumps campagne. Hij wordt zelfs de “Republikeinse Obama van online donaties” genoemd. Zijn voorgangers McCain en Romney haalden in 2008 en 2012 slechts 64 miljoen dollar aan kleine donaties op.

 

Clinton had eind augustus 2,3 miljoen verschillende donateurs, terwijl Trump het moet doen met 2,1 miljoen. Het is echter de vraag of Trump Clinton nog kan bijbenen op organisatorisch niveau. Volgens een analyse van Politico heeft Clinton 126 miljoen dollar geïnvesteerd in tv-spotjes: Trump maar 17 miljoen. Ook heeft Clinton twee keer zo veel kantoren als Trump in belangrijke staten als Ohio. In North Carolina is de verhouding zelfs drie keer zo groot: dertig kantoren voor Clinton, tien voor Trump.

 

Kort nieuws:

  • De dochter van Robert F. Kennedy, de oud-presidentskandidaat die in 1968 werd doodgeschoten, heeft met een foto op Facebook laten weten dat oud-president George H.W. Bush op Clinton gaat stemmen in november. De inmiddels 92-jarige Republikein heeft zich na de gefaalde campagne van zijn zoon Jeb Bush afzijdig gehouden in de campagne. Zo waren zowel hijzelf als George W. Bush niet aanwezig op de Republikeinse Nationale Conventie uit onvrede over de nominatie van Trump.
  • De onderwerpen van het eerste presidentiële debat zijn bekend gemaakt. Naast het “veiligstellen van Amerika” zijn de andere onderwerpen “Amerika’s richting” en “het bereiken van welvaart.” Het debat vindt plaats in de nacht van 26 op 27 september om 3 uur Nederlandse tijd.
  • Veel ophef om een tweet van de zoon van Donald Trump. Hij vergeleek Syrische vluchtelingen met giftige Skittles. “Als ik een bakje Skittles zou hebben en je zou vertellen dat er drie snoepjes giftig zijn, zou je dan een handje pakken? Dat is het probleem met Syrische vluchtelingen. Skittle zelf heeft inmiddels gereageerd op de ophef: “Skittles zijn snoepjes. Vluchtelingen zijn mensen. Wij vinden dit geen geschikte vergelijking.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.