Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 20/4: Grote overwinningen voor Clinton en Trump in New York, Cruz fel bekritiseerd

Jesse Passchier op 20 april 2016 - Reageren

Zoals verwacht hebben Hillary Clinton en Donald Trump de voorverkiezingen in de staat New York gewonnen. Clinton doorbrak met haar overwinning het momentum van Sanders en heeft haar voorsprong verder uitgebreid. Donald Trump hoopte op een grote overwinning en kreeg deze ook: met zestig procent van de stemmen heeft hij op het moment van schrijven 89 van de 95 gedelegeerden gewonnen. Cruz won niks en werd vanuit verschillende kanten opnieuw scherp bekritiseerd. Dat en meer in Race to DC.

 

New York

Hillary Clinton won in de staat waar ze acht jaar senator is geweest met 58 procent van de stemmen en haalde zo 139 gedelegeerden binnen. Sanders, die acht van de laatste 9 voorverkiezingen won, hoopte voort te borduren op zijn momentum, maar haalde slechts 42 procent van de stemmen en kreeg 108 gedelegeerden. Zijn inhaalslag van de afgelopen weken smolt als sneeuw voor de zon. In haar overwinningsspeech benadrukte Clinton opnieuw het feit dat ze overal kan winnen: “In deze campagne hebben we gewonnen in elke regio van het land. Van noord naar zuid, van oost naar west, maar deze overwinning voelt persoonlijk.” Eerder in de campagne uitte Sanders kritiek op Clinton: haar voorsprong zou grotendeels gebaseerd zijn op grote overwinningen in het conservatieve zuiden. Sanders vloog vannacht terug naar zijn thuisstaat Vermont om “een dag vrij te nemen en zich op te laden” na zijn drukke agenda van deze week.


Bij de Republikeinen haalde Donald Trump bijna alle gedelegeerden binnen in New York met zijn enorme overwinning van 60 procent. Kasich blijft steken op 25 procent van de stemmen en 3 gedelegeerden, terwijl Cruz het moet doen met maar 14 procent en 0 gedelegeerden. Opvallend is dat Kasich nipt won van Trump in Manhattan: elk ander district leverde winst op voor Trump. In zijn overwinningsspeech benadrukte Trump dat de race al bijna gelopen is. “Er is bijna geen race meer. Senator Cruz is wiskundig gezien al verslagen." Cruz zelf zag de bui al hangen en hield vannacht een toespraak in Pennsylvania, de grootste staat waar volgende week gestemd gaat worden.

 

Kritiek op Cruz

Voor Cruz was het gisteren sowieso een zware dag. Vanuit zowel zijn eigen partij als vanuit het Democratische kamp werd Cruz met de grond gelijk gemaakt. Peter King, Republikeins afgevaardigde voor New York, haat naar eigen zeggen Ted Cruz en zou “cyanide nemen als Cruz de nominatie in de wacht sleept." King stemde zelf voor Kasich, maar verwachtte wel dat Trump zou winnen. Eerder deze maand liet hij al weten dat elke New Yorker die voor Cruz zou stemmen “zich aan zijn hoofd moest laten onderzoeken.”


Elizabeth Warren, de senator voor Massachusetts, noemde Trump vorige maand een loser, en afgelopen nacht heeft ze opnieuw fel uitgehaald naar een Republikeinse kandidaat. Cruz heeft in een campagnemail “gezeurd” over de enorme offers die hij brengt om president te worden: hij wordt constant aangevallen, heeft geen tijd voor zijn familie, slaapt te weinig en heeft geen tijd voor zichzelf. In een aantal tweets trok Warren fel van leer: “is het de bedoeling dat we medelijden met je hebben omdat het moeilijk is om leider van de vrije wereld te worden? Twee woorden: boo hoo.” Ze vergelijk de problemen van Cruz met de problemen van andere Amerikanen. “Weet je wie geen tijd voor zichzelf hebben? Mensen die twee banen met minimumloon hebben omdat jij weigert het minimumloon te verhogen. Weet je wie constant aangevallen worden? Moslims, immigranten, vrouwen, LGBT-mensen: allemaal door jou aangevallen.”

 

Kort nieuws:

  • Opnieuw waren er veel problemen met stemmen. Na eerdere klachten in Arizona waren er nu ook enorm veel problemen met stemmen in New York. Tijdens de algemene verkiezingen in 2012 ontving de staat 150 klachten. Tijdens de voorverkiezingen waren er, 5 uur voor het sluiten van de stembureaus, al meer dan 700 klachten binnengekomen. Lange rijen, dichte stembureaus, jarenlange stemmers die opeens niet meer op de lijst staan: de roep om een hervorming van de stemprocedure wordt steeds sterker. Vooral binnen de campagne van Sanders heerst dit gevoel: “We moeten het makkelijker maken om te stemmen.”
  • Sanders gaat, ondanks zijn verlies, door met zijn campagne. Hij hoopt in aanloop naar de Democratische Nationale Conventie een groot aantal supergedelegeerden over te halen om voor hem te stemmen. Congreslid Dan Lipinski zegt al voor Sanders te kiezen: “Sanders won in mijn district, dus op de Conventie krijgt hij mijn stem.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.