Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 20/10: Trump accepteert uitslag verkiezingen mogelijk niet

Dynph ten Haaf op 20 oktober 2016 - Reageren

Tijdens het derde debat gisteravond zat in Clinton in het nauw om haar betaalde speeches voor grote banken, en dropte Trump een bom door te stellen dat hij niet zeker weet of hij de uitslag van de verkiezingen in november zal accepteren. Verder slaat Bernie Sanders terug naar Trump en waarschuwt Marco Rubio de Republikeinen. Al het laatste nieuws leest u in de Race to DC!

 

Van rustige start naar persoonlijke aanval

Gisteravond vond het derde en tevens laatste presidentiële debat plaats in Las Vegas, Nevada. In tegenstelling tot eerdere debatten verliep het de eerste helft van dit debat rustig en lag de focus op beleidszaken. Trump had een aantal goede aanvallen, waaronder zijn kritiek op Clintons fouten als senator en Minister van Buitenlandse Zaken. Maar die effectieve lijn was niet van lange duur.

 

Na een half uur explodeerde de boel opnieuw. Trump miste kansen toen het onderwerp immigratie aan bod kwam, een van zijn belangrijkere programmapunten. Zo vergat hij om erop te wijzen dat uit recente WikiLeaks documenten blijkt dat Clinton tijdens een betaalde speech bij een Braziliaanse bank gezegd heeft voor “open handel en open grenzen” te zijn, iets waar Clinton later door moderator Chris Wallace wel naar gevraagd werd.

 

Vervolgens zagen we Trumps relatieve kalmte zichtbaar oplossen. Zo liet hij zich uit de tent lokken toen Clinton hem in een redelijk standaard aanval een “marionet” van Poetin noemde, raakte hij zichtbaar gefrustreerd en schakelde hij van beleidsgerichte aanvallen over naar persoonlijke kritiek.

 

Hoewel ook Clinton veel kritiek te verwerken kreeg bleef zij rustig. Ze oogde goed voorbereid en vol zelfvertrouwen, en reageerde fel op een van de hoogte – of diepte – punten van de avond: Trump die stelde dat hij de uitslag van de verkiezingen misschien niet zal accepteren. Die uitspraak, die de kern van de Amerikaanse democratie ondermijnt, was een dodelijke misstap voor Trump.

 

Een uitgebreide analyse van het laatste debat leest u later vandaag op VerkiezingenVS.

 

Kort Nieuws:

  • Bernie Sanders heeft direct na het debat hard uitgehaald naar Trump. Tijdens het debat bekritiseerde Trump Sanders voor het steunen van Clinton, en noemde de steun “een grote fout.” Sanders sloeg hard terug door op Twitter te stellen dat Trump “de minst gekwalificieerde persoon om president te worden in de geschiedenis van ons land” is. 
  • In een poging de schade van Trumps uitspraak over het accepteren van de verkiezingsresultaten te beperken, wijzen de Republikeinen naar een voormalig Democratische presidentskandidaat: Al Gore. “Dit is precies wat Al Gore deed,” zei onder andere de burgemeester van New York, Rudy Giuliani. In 2000 verloor Gore met een fractie van een percentage van George W. Bush in de beslissende staat Florida, waarna hij vroeg om een hertelling.
  • Marco Rubio heeft de Republikeinse Partij gewaarschuwd voor het gebruik van documenten gelekt door WikiLeaks. “Zoals onze inlichtingenambtenaren hebben gezegd, zijn deze lekken een poging van buitenlandse regeringen om in te grijpen in ons verkiezingsproces, en ik zal er niet aan toegeven,” aldus Rubio. Ook stelde hij dat hoewel het dit keer de Democraten zijn die gehackt zijn, het de volgende keer bij de Republikeinen zou kunnen gebeuren. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.