Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 2/8: Trump binnen partij onder vuur om ruzie met Khan

Jasper Maassen op 2 augustus 2016 - Reageren

Het positieve effect van de Republikeinse conventie is volledig verdwenen. Van eenheid, wat de GOP zo graag wilde laten zien, is geen sprake. Donald Trump blijft als olifant door de porseleinkast heen denderen. Maar volgens sommigen heeft hij een wapen om de LHBTQ-stemmer aan zich te binden. Dat en meer in de Race to DC van vandaag.

 

Senatoren keren zich tegen Trump

Het geruzie tussen Trump en Khizr Khan, vader van een omgekomen soldaat en spreker op de Democratische conventie, zorgt ervoor dat enkele hooggeplaatste Republikeinen zich tegen Trump beginnen te keren. Oud-presidentskandidaat John McCain, die eerder zijn steun voor Trump uitsprak, liet in een lange brief weten dat de omgekomen Khan een held is en bedankte diens ouders voor het immigreren naar de Verenigde Staten. McCain, zelf oud-krijgsgevangene, benadrukte dat Trumps uitlatingen niet in lijn zijn met de standpunten van de Republikeinse partij. Eerder had ook running mate Mike Pence al een heel ander geluid laten horen dan de man met wie hij het ticket deelt.

 

Na Trumps initiële reactie op Khans speech, had Khan laten weten dat Trump niet weet wat het inhoudt om een offer te maken zoals soldaten doen. Trump had laten weten dat hij dat wel weet, want “hij werkt erg hard”. Die opmerking viel bij zowel Democraten – onder andere president Obama sprak zich uit – Republikeinen, en verscheidene veteranenorganisaties behoorlijk verkeerd. Bovendien lijkt Trump met behulp van een twijfelachtige ziekte onder dienstplicht in Vietnam uitgekomen te zijn.

 

Eenheid bij Democraten

Bij de Democratische partij bleek al vanaf de conventie dat eenheid onder de kopstukken een stuk soepeler te bereiken is. Bernie Sanders, Elizabeth Warren en anderen voeren campagne voor Clinton, maar onderling lijkt er toch strijd te zijn.

 

Nadat eerder Bernie Sanders een aanbod van de Green party naast zich neerlegde om voor die partij presidentskandidaat te worden, heeft nu ook een van de prominentere Sanders-aanhangers een plaats op dat ticket afgeslagen. “Ik blijf vechten in mijn partij, ook al ben ik nu teleurgesteld. Ik ben Democraat en dat is het waard om voor te vechten”, aldus Nina Turner.

 

Maar volgens POLITICO is niet alles rozengeur en manenschijn. De website voorziet een strijd om het leiderschap op de linkervleugel. Warren en Sanders zijn ideologisch gelijken, maar zijn niet bepaald vrienden van elkaar. Warrens positie binnen de partij is bovendien veel steviger, maar Sanders heeft het voordeel van een gigantische aanhang. Of hij zijn kiezers kan blijven aanvoeren vindt zelfs hijzelf twijfelachtig: “omdat ik senator ben, kan ik het niet allebei doen”, zegt Sanders als het gaat over het leiden van een politieke revolutie. “Maar mijn campagne zal er actief voor blijven zorgen dat meer mensen betrokken raken bij de politieke revolutie.”

 

 

Kort nieuws

  • De peilingen zijn niet gunstig voor Trump. Stond hij na de Republikeinse conventie nog gelijk met Clinton op 40 procent, na de Democratische conventie was het verschil 46-39 in het voordeel van Hillary.
  • Ander peilingnieuws: de steun voor kleine partijen blijft groeien. Zo staat de Libertarian party momenteel op 7,2 procent en kan de Green party rekenen op 3,5 procent.
  • Sensatiekrant The New York Post pakte uit met oude naaktfoto’s van Melania Trump, in gezelschap van andere naakte dames. Volgens de conservatieve radiopresentator Rush Limbaugh is dit goed nieuws voor Trump: “ik denk dat dit ervoor zorgt dat de LHBTQ-stemmer voor Trump gaat kiezen”.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.