Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 19/3: Romney stemt op Cruz en een nieuwe episode in de Kelly-Trump vete

Coen Nij Bijvank op 19 maart 2016 - Reageren (1)

Romney heeft laten weten dat hij bij de voorverkiezingen in Utah van dinsdag op Ted Cruz zal stemmen. Die stem is niet zozeer pro-Cruz, maar vooral anti-Trump. Verder beledigt Trump opnieuw Fox News-presentator Megyn Kelly en vindt Bernie Sanders dat conservatieven op hem zouden moeten stemmen.

 

Romney stemt Cruz

Dinsdag zijn de voorverkiezingen in de staat Utah. En Mitt Romney wil dat de inwoners van die staat op Ted Cruz gaan stemmen. Gisteravond schreef Romney op zijn Facebookpagina dat “there is a contest between Trumpism and Republicanism.” Volgens hem wordt dat Trumpisme door de “berekenende uitspraken van zijn leider” geassocieerd met onder meer racisme, vrouwenhaat, xenofobie en geweld. Met dat laatste doelt hij waarschijnlijk op de incidenten rondom de campagne-evenementen van Trump de laatste tijd. Romney is niet de enige die vindt dat Trump het geweld zelf uitlokt.

 

Trump reageerde volledig in stijl op Romney’s steunbetuiging. Op Twitter zegt hij: 

 

 

Het is dus overduidelijk dat Romney’s stem op Cruz niet zozeer een stem voor Cruz is, maar vooral een stem tegen Trump. Romney doet er al langere tijd alles aan om te voorkomen dat Trump de nominatie bij de Republikeinen pakt. Volgens hem is de enige manier om dat nog te bereiken, aansturen op een brokered convention. Het advies dat Romney eerder aan stemmers gaf om dát te bereiken, is stemmen op de kandidaat die in hun staat de meeste kans heeft om Trump te verslaan. Die koers heeft Romney nu iets gewijzigd: de enige manier om Trump te verslaan bij de conventie, is zoveel mogelijk stemmen op Cruz. In zijn Facebookbericht zegt Romney zelfs dat hij eigenlijk liever op John Kasich zou stemmen, maar dat dat uit strategisch oogpunt niet slim zou zijn.

 

Fox weer boos op Trump

Dat veel van Trump’s uitspraken getuigen van vrouwenhaat is iets waar Fox News het niet mee oneens zal zijn. Sinds het eerste Republikeinse debat waarbij debatleider Kelly volgens Trump te kritisch op hem was, zijn de twee in een vete beland waarbij Trump seksistisch commentaar niet schuwt. Gisteravond nog tweette hij dat “iedereen de Megyn Kelly-show moet boycotten. Nooit het kijken waard. Altijd een aanval op Trump! Ze is ziek, en de meest overschatte persoon op tv.” Fox News nam het op voor Kelly. Volgens de tv-zender heeft Trump een “extreme, zieke obsessie” met haar en zijn z’n uitspraken “beneden de waardigheid van een presidentskandidaat.”

 

Kort Nieuws

  • Bernie Sanders vindt dat conservatieven prima op hem kunnen stemmen, aangezien zijn economische programma goed in de smaak zou vallen bij hen. Volgens Sanders zijn er grote verschillen tussen conservatieven en progressieven, maar is er op veel “fundamentele economische kwesties” juist veel consensus.
  • Marco Rubio is weer terug in de Senaat. In plaats van campagnevoeren door het land, loopt hij weer door de gangen van het Capitool. Ondertussen heeft hij laten weten geen interesse te hebben in een eventueel vicepresidentschap, of gouverneurschap in Florida.
  • Sanders gaat niet vragen om een hertelling in Missouri. Het verschil in stemmen tussen Sanders en Cinton was bij de voorverkiezingen in die staat zo klein, dat Sanders wettelijk recht had om te vragen om een hertelling. Maar Sanders zegt daarin niet geïnteresseerd te zijn, omdat de staat de gedelegeerden proportioneel verdeeld en een paar duizend stemmen meer of minder geen verschil zou maken voor het aantal gedelegeerden dat hij wint. Toch opmerkelijk, want Clinton krijgt wel twee extra gedelegeerden voor het winnen van de meerderheid. Maar, zegt Sanders, “ik bespaar de belastingbetalers van Missouri liever de kosten van een hertelling.”

Reactie (1)

Gilbert GIESEN op 20 maart 2016 10:27:

De kans is klein dat Trump kandidaat wordt, omdat hij niet genoeg zetels haalt en goedkeuring van zijn partij nodig heeft, zelfs indien de republikeinen hem naar voor zouden schuiven is zijn kans om president te worden 0, omdat alle  die niet accoord zijn met zijn voorgestelde politiek, strategie, enz... zullen stemmen voor Hillary Clinton.

Dit is meeer dan duidelijk, daarvoor moet je geen hogere studies gedaan hebben, maar kunnen rekenen en weten wat psychologisch massa strategie is.