Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 19/09: Kritiek op Trump bij Emmy’s

Coen Nij Bijvank op 19 september 2016 - Reageren

Bij de uitreiking van de Emmy Awards dreven verscheidene Amerikaanse tv-sterren de spot met Trump. Verder verdedigen Trumps partijgenoten zijn bewering dat Clinton de aanstichter was van de birther-movement, en heeft John Kasich ruzie met de GOP. Dat en meer in de Race to DC.

 

Republikeinen springen in de bres voor Trump

Ook al spreken de meeste fact-checks het tegen, veel van Donald Trumps partijgenoten verdedigen zijn claim dat Hillary Clinton begon met het verspreiden van geruchten dat Obama niet in de VS is geboren. Vrijdag gaf Trump toe dat Obama in de VS geboren is, iets wat hij altijd ontkende, en vertelde vervolgens trots dat hij hiermee de discussie daarover beëindigde, terwijl Clinton het gerucht volgens hem had aangesticht.

 

Trumps running mate Mike Pence zei te weten dat “er nieuwsreportages zijn die de oorsprong van de birther-movement plaatsen bij Hillary Clintons campagne van 2008.”

 

De Republikeinse gouverneur van New Jersey Chris Christie zei tegen CNN dat Clinton het gerucht “stilletjes in haar campagne injecteerde.” Ook ontkende Christie dat Trump met regelmaat Obama’s geboorteplek in twijfel heeft getrokken.

 

Volgens Trumps campagnemanager Kellyanne Conway liet Trump “het onderwerp rusten” nadat Trump “Obama zover had gekregen om z’n geboorteakte vrij te geven.”

 

Bij een evenement van de Congressional Black Caucus, een groep zwarte afgevaardigden in het Congres, uitte Clinton felle kritiek op Trumps beweringen. Ze noemde Trump “vooringenomen en vol vervolgingswaanzin.” Op hetzelfde evenement liet Obama het bij een grap: “Ik ben zo opgelucht dat the birther thing voorbij is.”

 

Trump bekritiseerd bij Emmy’s

Bij de uitreiking van de Emmy Awards werd Trump flink belachelijk gemaakt. Zo bood actrice Julia Louis-Dreyfus in haar overwinningsspeech haar excuses aan voor “het huidige politieke klimaat. Ik denk dat [mijn show] Veep de muur tussen komedie en politiek heeft neergehaald. Het begon als satire, maar voelt nu meer als een ontnuchterende documentaire. Dus ik beloof zeker om die muur te herbouwen – en om Mexico ervoor te laten betalen.”

 

Presentator Jimmy Kimmel hield de tv-show The Apprentice verantwoordelijk voor de opkomst van Trump, waarop de aanwezige producent Mark Burnett door het publiek werd uitgefloten. 

 

Acteur Anziz Ansari liet weten op Trump te gaan stemmen, en dat daarom alle moslims en latino’s de zaal moesten verlaten. “Mam, pap… jullie moeten onmiddellijk weg worden geëscorteerd.”

 

Kort nieuws

  • Zowel Trump als Clinton hebben gereageerd op de aanslagen in onder meer New York, waarbij tientallen gewonden vielen. Volgens Trump was het een herinnering aan de VS “to get very tough.” Clinton zei dat “we niet zullen rusten” tot “de verantwoordelijken voor het gerecht zijn gebracht.”
  • De afgevallen Republikeinse presidentskandidaat John Kasich heeft ruzie met de Republikeinse partij. Partijvoorzitter Reince Priebus zei dat kandidaten die weigeren Trump te steunen, wat Kasich tot nu toe doet, gestraft zullen worden en mogelijk niet aan verkiezingen mee mogen doen. Een adviseur van Kasich reageerde door te zeggen dat Priebus alleen aan zichzelf denkt en z’n principes heeft verloren.
  • In een nieuwe poging presidentiëler over te komen, heeft Trump vandaag een ontmoeting met de Egyptische president Sisi in New York.
  • Volgens Trumps vicepresidentskandidaat Mike Pence was Trumps opmerking over het ontwapenen van Clintons beveiliging niet een oproep tot geweld. Trump maakte volgens Pence een punt over Clintons standpunt over het tweede amendement van de grondwet, waarin de vrijheid van wapenbezit zou staan beschreven.  

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.