Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 19/02: Trump's Pauselijke ruzie & Cruz' photoshop

Dynph ten Haaf op 19 februari 2016 - Reageren

Donald Trump maakt ruzie met de Paus, Marco Rubio haalt opnieuw uit naar Ted Cruz’ om zijn campagne tactiek, en sterke poll-resultaten voor Bernie Sanders: het laatste nieuws in de Race to DC.

 

Vete tussen Trump en de Paus

Paus Franciscus haalde gister hard uit naar Donald Trump. Het hoofd van de Katholieke kerk stelde dat iemand die slechts muren wilde bouwen en geen bruggen, geen Christen is. Trump sloeg karakteristiek hard terug door te zeggen dat het schandelijk is dat een religieus leider vraagtekens zet bij iemands religieuze overtuigingen. Trump bekritiseerde de Paus verder voor diens politieke uitlatingen. De ruzie tussen Trump en de Paus zal waarschijnlijke weinig consequenties hebben voor de stemmen in South Carolina morgen, waar katholieken maar een klein deel van de Republikeinse kiezers uitmaken. Desondanks komt de discussie met de Paus voor Trump op een gunstig moment, en levert het hem last-minute media-aandacht op voor de komende primary. Later vandaag meer over deze unieke ruzie.

 

De photoshop van Ted Cruz

Opnieuw bonje tussen Marco Rubio en Ted Cruz. nadat de Cruz campagne een neppe foto publiceerde van Rubio met president Obama. De foto is vergezeld van een onderschrift getiteld The Rubio-Obama Trade Pact, en verbeeldt Rubio’s steun aan Obama voor de Trans-Pacific handelsovereenkomst. Rubio’s campagne veroordeelt Cruz’ culture of dishonesty na publicatie van de gephotoshopte foto. Het incident tussen Cruz en Rubio vindt plaats vlak na soortgelijke kritiek op Cruz vanuit Trump's kamp na de publicatie van een spotje waarin Trump abortus zou steunen. Het moddergooien van de Cruz campagne is tekenend voor de intensivering en verharding van de Republikeinse verkiezingsstrijd in de aanloop naar de South Carolina primary. Politieke insiders zien het photoshop-incident als bewijs dat Rubio’s momentum in South Carolina na gouverneur Nikki Haley’s steunbetuiging duidelijk gevoeld wordt door Cruz. 

 

 

Kort nieuws:

  • Donald Trump staat weer bovenaan de nationale peilingen. Nadat gister bekend werd gemaakt dat Ted Cruz hem voorbij gestreefd was, ligt Trump nu volgens de laatste polls van RealClearPolitics wederom aan kop met ruim 13 procentpunten. 
  • Marco Rubio heeft op het laatste moment besloten zijn South Carolina town-hall meetings om te zetten naar rally’s. Het switchen van een interactieve town-hall naar een meer statische variant, leidt ertoe dat Rubio weinig vragen van het publiek aanneemt. Dit geeft Rubio meer controle over de inhoud en het verloop van de bijeenkomsten. Dit is cruciaal gezien zijn nek-aan-nek race met Ted Cruz voor de tweede plek achter Trump, met name na zijn slechte debatprestatie in New Hampshire begin februari.
  • In de laatste polls van FoxNews heeft Bernie Sanders, Hillary Clinton ingehaald. Het is de eerste keer dat Sanders de top van een nationale poll behaald. Hoewel Clinton in andere nationale polls nog wel aan kop staat, wordt haar voorsprong op Sanders duidelijk kleiner.
  • Hillary Clinton krijgt vandaag hoogstwaarschijnlijk een belangrijke steunbetuiging van Jim Clyburn, een invloedrijk Congreslid uit South Carolina, meldt CNN Politics. Clyburn is een van de top Afro-Amerikaanse Democraten in het Congres. Zijn support is een belangrijke steun in de rug van Clinton vlak voor de voorverkiezing in Nevada morgen, en zal met name belangrijk zijn in South Carolina volgende week. South Carolina heeft veel Afro-Amerikaanse kiezers, en is een kans voor Clinton om Sanders’ momentum te vertragen.
  • In de strijd om de steun van Afro-Amerikaanse kiezers heeft Sanders vlak voor de voorverkiezing in Nevada support gekregen van de de Clark County Black Caucus. Clark County is een van de grootste gemeenten in Nevada. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.