Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 18/3: Obama Ryan in eigen partij op pad met zelfde doel: einde aan ongewenste kandidaten

Johran Willegers op 18 maart 2016 - Reageren

De tijd is nu gekomen voor Democraten om zich te verenigen rond Hillary Clinton. Dat heeft president Obama donderdagavond gezegd in een diner met partijdonoren. Hij ziet de campagne van Bernie Sanders zijn einde naderen. Ook Paul Ryan, voorzitter van het Huis, ging in het geniep met Republikeinse geldschieters om tafel om na te gaan hoe Donald Trump aangepakt moet worden.

 

De president maakt zich zorgen dat wanneer de Democraten niet snel duidelijk weten te maken wie hun kandidaat is, de Republikeinen van dat vacuüm kunnen profiteren. Obama vermeed overigens zorgvuldig een oproep direct aan Sanders om zijn campagne te staken.

 

Bij de Democratische geldschieters leeft de zorg dat Clinton een gebrek aan authenticiteit heeft. Het belang van authenticiteit probeerde Obama vervolgens te bagatelliseren. Want wie weet wie óók authenticiteit had? George W. Bush, aldus de president. Een unieke persoonlijkheid leidt daarom niet direct tot een geslaagde kandidaat, impliceerde Obama.

 

Paul Ryan

Minstens zo opvallend is de nieuwe rol die Huis-voorzitter Paul Ryan inneemt. Ook Ryan heeft donderdag geheim beraad gehad met grote geldschieters met als belangrijkste agendapunt: wat doen we met Donald Trump? POLITICO is daar achter gekomen.

 

Onder leiding van de kapitaalkrachtige hedgefundmanager Paul Singer werd tijdens een diner gesproken hoe de opmars van Trump de stoppen is. Het is opvallend dat voormalige vicepresidentskandidaat Ryan met het grote geld om tafel te gaat om een strategie uit te stippelen die Trump op het zijspoor dient te zetten.

 

Door de aanwezigen werd onder andere besproken of aangestuurd kan worden op een contested convention. Maar ook om naderende nominatie van Trump voor lief te nemen en geld te steken in andere Republikeinse verkiezingsraces, voor het Huis, de Senaat of gouverneurs voor kandidaten die hen wel goed liggen. Singer investeerde eerder al 2.5 miljoen dollar in de campagne van Rubio, die eerder deze week werd opgeschort.

 

Ryan is niet terughoudend geweest in zijn kritiek op Trump. Zelf wordt hij door de partij gezien als een belangrijk talent die in de toekomst wellicht in het Witte Huis kan intrekken.


Verder in het nieuws

  • Ted Cruz zet met een nieuw filmpje in op de rechterflank van de immigratiepolitiek. Het verhaal wordt getoond van een vader die zijn zoon, Grant, verloor doordat een illegale immigrant hem vermoorde. De dood van Grant was volledig te voorkomen geweest, vertelt de vader: deze illegaal had uitgezet moeten worden.

  • Marco Rubio lijkt voorlopig de politiek achter zich te laten. Hij keerde donderdag terug naar de Senaat en stelde noch het vicepresidentschap, noch het gouverneurschap van zijn staat Florida te ambiëren. “Over tien maanden [na de verkiezingen red.] ben ik weer een ambteloos burger,” aldus Rubio. Meer hierover vandaag om 12.00 uur.
  • Merrick Garland, de nieuwe beoogde rechter voor het Supreme Court, bezocht het Capitool donderdag om formeel kennis te maken met de senatoren die zijn nominatie moeten goedkeuren. De Republikeinen waren echter opvallend afwezig en zijn zich aan het voorbereiden de benodigde hoorzittingen en stemmingen zo lang mogelijk uit te stellen, tot na de verkiezingen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.