Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 18/10: Trump wil af van lobbyisten, Rubio blijft in senaat

Mike Veldt op 18 oktober 2016 - Reageren

Trump is er de laatste weken niet populairder op geworden. Daarom is het tijd dat hij populaire plannen presenteert. Het idee is om lobbyisten uit Washington te krijgen om de politiek eerlijker te maken. Daarnaast heeft Rubio al toegezegd dat als hij herkozen wordt, de volledige zes jaar in de senaat blijft. Daarmee zegt hij automatisch niet in 2020 mee te doen aan de volgende presidentsverkiezingen.

 

Trump

Maandag kwam Trump dus met een voorstel om lobbyisten het leven moeilijker te maken. Met behulp van dit voorstel wil hij ervoor zorgen dat voormalige officials van de overheid minimaal vijf jaar na hun vertrek niet kunnen lobbyen in deze sector.

 

"Het is tijd om de kraan dicht te draaien", aldus Trump. Hij vindt het belachelijk dat lobbyisten zoveel invloed op het wetgevingsproces hebben. Hij wil daarom dat niet alleen dat officials geen lobbyist mogen worden, maar ook voormalig consulten en adviseurs moeten dit werk niet kunnen uitvoeren.

 

Daarnaast kwam Trump met het idee om de campagnefinanciering te hervormen. Hij vindt het absurd dat buitenlandse lobbyisten geld kunnen ophalen voor Amerikaanse verkiezingen. Daar kwam een levenslange verbanning voor Amerikanen die voor buitenlandse overheden werken bovenop.

 

Ten slotte kon Trump het niet laten om nog even uit te halen naar Bill Clinton: "Hij manipuleerde het systeem toen hij uit het witte huis vertrok maar wel nauwe banden onderhield met de lobbyisten daar.’’ Aldus Trump die met zijn plannen alles of niets speelt.

 

Rubio

Marco Rubio gaat zich in ieder geval voor de komende zes jaar op de senaat storten. "Als God het wil zal ik dit land als een senator dienen". Dit zei hij tijdens een debat met Democraat Patrick Murphy in de strijd om een plek in de senaat voor Florida.

 

"Je kunt geen senator en president op hetzelfde moment zijn", zette hij voort. Hij moet dan natuurlijk nog wel winnen. Zijn herverkiezing bepaalt voor een groot gedeelte of de Republikeinen de meerderheid in de senaat behouden of niet.

 

Tijdens een interview met CNN in augustus liet Rubio nog weten dat hij "nog niet wist of hij de termijn als senator uit zal dienen".  Hij lijkt het presidentschap van 2020 dus uit zijn hoofd te hebben gezet.

 

Overig nieuws

  •          Trump steekt zijn bewondering voor Vladimir Poetin niet onder stoelen of banken. Om de banden tussen Amerika en Rusland te versterken wil Trump (als hij wint) voor zijn inauguratie met Poetin discussieren over de problematiek in  de wereld.
  •          In een opvallende peiling van Politco/Morning Consult blijkt dat 73 procent van de Republikeinen zich voor kan stellen dat de verkiezing van Trump gestolen kan worden. Dat tegenover 17 procent van de Democraten. De peiling laat ook zien dat Clinton steeds populairder wordt en daarmee de vertrouwen van Republikeinen in een eerlijke verkiezingsuitslag kleiner.
  •          Goed nieuws voor Hillary Clinton in de peiling van Quinnipiac University.  In de belangrijke Swing States als Colorado, Florida en Pennsylvania heeft ze haar voorsprong vergroot. Alleen in Ohio blijft de stand gelijk en scoren zowel Clinton als Trump 45 procent van de stemmen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.