Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 17/9: Gratis zendtijd voor Trump & Sanders’ Poolse vader

Bob Vek op 17 september 2016 - Reageren

Niet zijn rol in de birther movement leek vrijdag centraal te staan bij een door Donald Trump belegd persmoment, maar diens nieuwe hotel en kandidatuur. Ook Bernie Sanders reageerde op de nieuwste ontwikkelingen in de discussie en hij vroeg zich af waarom hij zelf niet werd aangesproken op zijn Poolse roots. Dat en nog meer in de nieuwe Race to DC!

 

Trump pakt zijn moment

De Amerikaanse media zijn niet te spreken over de actie van Donald Trump, die vrijdag handig gebruikmaakte van gratis zendtijd om zijn eigen kandidatuur en zijn nieuwe hotel te promoten. Jake Tapper van CNN noemt de truc van Trump een “politieke Rick-roll”, naar de beruchte internetgrap waarbij een link de kijker ongewild doorverwijst naar de clip van jaren ’80-hit “Never Gonna Give You Up.” John King, binnenlandcorrespondent voor CNN, concludeert dat de zender wederom is “bespeeld.” Televisiepersoonlijkheid Alex Ferrer liet tegenover Fox News juist weten onder de indruk te zijn. Niet alleen maakt Trump hiermee eindelijk een einde aan het gekibbel, het was ook “een erg slimme zet” om op deze manier gratis zendtijd te pakken.

 

Trump verscheen voor de door hem zelf bijeengeroepen pers om de kwestie van de birther movement te bespreken. Hij begon zijn speech met een korte aanprijzing van zijn nieuwe hotel, dat “het beste hotel van Washington” is. Het zou zelfs zomaar eens “een van de beste hotels ter wereld” kunnen zijn, meent de zakenman. Na deze openingswoorden liet Trump echter veteranen aan het woord, die van CNN, Fox News en MSNBC zendtijd kregen om op nationale televisie hun steun uit te spreken. Pas na ruim twintig minuten brak CNN de uitzending af, gevolgd door de andere zenders.

 

Vijf minuten later nam Trump dan toch opnieuw plaats achter de microfoon. Na lang draaien erkende hij toen wat Obama hem al in 2011 duidelijk probeerde te maken. “President Barack Obama is in de Verenigde Staten geboren, punt.” De jarenlange discussie is echter niet aan Trump te wijten. “Hillary Clinton en haar campagne van 2008 begonnen de geboortecontroverse. Ik beëindigde het. Ik beëindigde het.” Het verwijt aan Clinton is gebaseerd op een gelekte e-mail uit 2007 van een van haar medewerkers, waarin deze spreekt over Obama’s “gebrek aan Amerikaanse wortels.” Volgens The Hill heeft Clinton deze strategie daarentegen nooit publiekelijk aangegrepen. 

 

Daarna verliet Trump de zaal, terwijl journalisten hem nog vragen nariepen. Het publiek probeerde ondertussen de pers te overstemmen door het gebruikelijke “U.S.A., U.S.A.” te scanderen.

 

Sanders' afkomst onbetwist

Ook Bernie Sanders liet zich vrijdag uit over het rumoer rond Obama’s afkomst. Met het nodige sarcasme in zijn stem stelde hij “overweldigd” te zijn dat Trump na acht jaar Obama als president eindelijk overtuigd is. Vervolgens noemde hij het “delegitimeren van de eerste Afro-Amerikaanse president van [Amerika]” onacceptabel voor een presidentskandidaat. Volgens Sanders was het niet meer dan een poging racistische kiezers aan te spreken.

 

In het gesprek met CNN vroeg Sanders zich bovendien af waarom niemand hém vroeg naar zijn geboorteplek. Als zoon van een Poolse vader kon hij immers net zo goed buiten de Verenigde Staten zijn geboren. Voor de zekerheid bevestigde de voormalige Democratische presidentskandidaat dat hij wel degelijk geboren Amerikaan is, maar het feit dat hier geen vraagtekens bij worden gezet valt volgens Sanders wellicht te verklaren door zijn witte huidskleur.

 

Kort nieuws

  • Reuters meldt dat Hillary Clinton, Donald Trump en hun running mates deelnemen aan de eerste ronde van (vice)presidentiële debatten op 26 september en 4 oktober. Andere kandidaten als Gary Johnson (Libertarian Party ) en Jill Stein (Green Party) zijn uitgesloten op basis van hun resultaten in de peilingen.
  • Trump stelt voor Clintons beveiligingsmensen te ontwapenen. “Zij wil geen wapens... Eens kijken wat er met haar gebeurt.” Een “erg gevaarlijk” idee, aldus Trump.
  • Hoewel hij hoopt dat de aandacht in de verkiezingsrace naar belangrijkere zaken uitgaat, laat president Barack Obama weten dat hij al “vrij zeker was van waar hij was geboren.” Zoals de meeste mensen volgens hem.
  • Beschuldingen van racisme, het is volgens Trump “de oudste truc in het Democratische boekje.” Maar Amerikanen hebben “daar genoeg van.”
  • Toen Trevor Noah Bill Clinton uitnodigde voor The Daily Show, vroeg hij zich af wat hij “de man die alles heeft” moest geven. Hij besloot Clinton te verrassen met dat wat hem aan het lachen maakt, zo weten we sinds de Democratische Nationale Conventie: ballonnen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.