Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 17/8: Trump zoekt zijn heil over de grens & Clintons banden met Poetin

Bob Vek op 17 augustus 2016 - Reageren

Het campagneteam van Trump heeft gezondigd door wederom donatieverzoeken te versturen naar niet-Amerikanen. Trump draait de rollen om en valt Clinton aan op haar “nauwe banden” met Russische bedrijven en hun overheid.

 

Grens overschreden

Ondanks officiële waarschuwingen voor eerdere pogingen tot het werven van buitenlandse donateurs heeft de campagne van Donald Trump met haar recentste emails opnieuw de landsgrenzen overschreden. Australisch parlementslid Terri Butler nam contact op met The Hill en meldde dat zij op haar werkaccount een donatieverzoek heeft ontvangen en dat was niet voor het eerst. Ook Britse parlementsleden maakten hier melding van. Hoewel een vertegenwoordiger van Trump stelt dat de ontvangers zelf hun account in het systeem hebben ingeschreven, ontkent Butler dit en meent bovendien dat haar e-mailadres, met officiële overheidsextensie, had moeten opvallen.

 

Zogenaamde emaillijsten worden normaliter met grote zorg ingekocht door de campagneteams, waarbij wordt zorggedragen dat geen wetten worden overtreden. Het is namelijk verboden voor buitenlandse particulieren, bedrijven en overheden om direct geld te doneren aan de kandidaten of geld te steken in campagnespotjes. Vragen om dergelijke investeringen is eveneens verboden. Larry Noble van de onafhankelijke waakhond Campaign Legal Center is stellig in zijn oordeel. “Gezien de nieuwsberichten, de klacht die wij indienden bij de [Federale Verkiezingscommissie] en de brief die wij stuurden naar het ministerie van Justitie met een oproep tot een strafrechtelijk onderzoek, is [Trumps] weigering de verzoeken te stoppen overtuigend bewijs van diens campagnes grove minachting voor de wet.”

 

De eerder genoemde vertegenwoordiger van Trump wijt de incidenten aan saboteurs, die de e-mailadressen weer toevoegen nadat het team deze verwijdert. Desondanks heeft Campaign Legal Center  een klacht ingediend bij het ministerie van Justitie.

 

De rollen omgedraaid

In een nieuwe aanval op Hillary Clinton plaatste het campagneteam van Trump op haar website een opsomming van alle keren dat “Clinton en haar medestanders tegenover Poetin Amerikaanse belangen schonden in ruil voor politieke en financiële gunsten.”

 

Hoewel hij zelf soms dikke maatjes met Poetin lijkt te zijn, probeert Trump Clinton aan te vallen op haar “nauwe banden” met de Russische president. De verwijten volgen op een oproep van Clintons kant om de relatie van Trumps campagneleider met Rusland op te helderen. Deze ontving bijna dertien miljoen dollar van een Oekraïense pro-Russische partij. Op zijn website benadrukt Trump de rol van de Clintons in verschillende Amerikaanse-Russische economische initiatieven en wordt gewezen op leden van het Trump-kamp die eveneens op connecties met Russische bedrijven zijn te betrappen.   

 

Kort nieuws

  • Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat alle door Clinton verwijderde, werkgerelateerde emails alsnog zullen worden vrijgegeven. Het is echter de vraag of dit nog vóór de verkiezingen van 8 november gaat lukken.
  • Rudy Giuliani wijt de ophef over zijn aankondiging van Donald Trump en Mike Pence bij een campagnebijeenkomst aan zijn noodzakelijke gebruik van korte bewoordingen. Giuliani, nota bene burgemeester van New York ten tijde van de aanslagen op 11 september 2001, beweerde dat terroristen Amerika in de acht jaar vóór het aantreden van Obama niet wisten te treffen.  
  • Voormalig Congreslid Anthony Weiner denkt dat Trumps uitspattingen zijn eigen sextingschandaal, dat hem in politiek opzicht de kop kostte, vergoelijken.
  • Gary Johnson, presidentskandidaat van de Libertarische Partij, heeft in de eerste twee weken van augustus bijna drie miljoen dollar opgehaald, meer dan het dubbele van alle donaties tot dan toe en meer dan het totaal van zijn campagne in 2012.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.