Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 17/02: Obama’s grondwettelijke plicht & Clintons SMS bericht

Peet van Leeuwen op 17 februari 2016 - Reageren

Ben Carson verschilt van mening over de vervanging van Scalia met andere Republikeinen. Clinton past een nieuwe techniek toe in haar campagne. En Obama spreekt zich uit over zijn grondwettelijke plicht. Dat en meer in Race to DC.

 

 

 

Termijn voor rechters

In een interview met WRNN FM heeft Ben Carson gezegd dat er geen oproep zou zijn tot het uitstellen van de keuze voor een nieuwe rechter als er een Republikeinse president in het Witte Huis zat. Hij vindt dus dat Obama het recht heeft om een nieuwe kandidaat aan te stellen, maar is er bang voor dat dit wederom een “ideoloog” zal worden. Net als Obama’s twee vorige aanstellingen.

 

Carson vindt dat de rechters worden gebruikt als politiek instrument. Hij denkt dat het tijd wordt om na te denken over een termijn voor de rechters in het Hof. Hij beargumenteert dit door te stellen dat mensen tegenwoordig veel ouder worden dan wanneer de regels werden gemaakt omtrent het aanstellen van rechters. Hierdoor blijven de rechters langer aan dat origineel de bedoeling was. “...dingen zijn veranderd, en wij moeten mee veranderen,” aldus Carson.

 

Clintons sms-bericht

Hillary Clinton heeft Presidents Day aangegrepen om, op een nieuwe manier, kritiek te uiten op Bernie Sanders. Via een sms-bericht aan haar volgers liet ze weten altijd achter Obama te hebben gestaan, terwijl Sanders zich in 2012 tegen Obama zou hebben uitgesproken. Het bericht ging verder en meldde: "Hillary is the only one in this race who’ll fight for the progress we’ve made under Pres. Obama...”

 

Buzzfeed meldt dat het de eerste keer is dat een sms-bericht op deze manier wordt gebruikt om negatief campagne te voeren. En dat het een opvallende keuze is, omdat negatieve advertenties normaal alleen buiten de directe supporters om worden verstuurd. Dit bericht was bedoeld voor haar directe achterban en volgers. Daarnaast hebben ook veel journalisten en rivalen van Clinton zich ingeschreven voor de SMS dienst.

 

De volgende rechter

Net als Ben Carson hebben ook Clinton, Obama en anderen zich uitgesproken over de opvolging van Scalia. Obama stelt dat de grondwet “vrij duidelijk” is over wat er nu moet gebeuren. Hij mag de volgende rechter voor het hooggerechtshof nomineren. En Obama ziet het als zijn grondwettelijke plicht om hieraan te voldoen.

 

Republikeinen zeggen dat de keuze moet worden uitgesteld totdat er een nieuwe president is. Maar grondwetspecialist Lawrence Tribe zegt dat dit nog nooit eerder is gebeurd. In een interview met MSNBC stelt Tribe dat de Republikeinen geschiedkundige argumenten zelf verzinnen. In de laatste 104 jaar heeft de zittende president altijd een rechter voor het Hof kunnen selecteren. Ook onder vergelijkbare omstandigheden als nu.

 

Senator Amy Klobuchar van Minnesota werd geïnterviewd in de Rachel Maddow Show. Daar liet Klobuchar weten dat ze vindt dat de positie te belangrijk is om open te laten.

 

Kort nieuws:

  • Corey Lewandowski, de campagnemanager van Trump, heeft George W. Bush ervan beschuldigd dat zijn regering op de hoogte was van een terroristische dreigingen voor 9/11. Dit nadat Trump, tijdens het debat van afgelopen zaterdag, de aandacht vestigde op het feit dat het WTC aangevallen werd tijdens Bush’ presidentschap en dat Bush deze aanval onrechtmatig heeft misbruikt om een oorlog te beginnen in Irak.
  • Buzzfeed maakt melding dat George W. Bush campagne is gaan voeren voor Jeb Bush. De laatste weken heeft Jeb zijn strategie volledig omgegooid. In plaats van zijn politieke carrière voor zich te laten spreken, leunt hij nu meer op zijn achternaam. Iets wat hij voorheen weigerde te doen.
  • Tijdens een Town Hall in Michigan heeft John Kasich gezegd dat hij de wetten omtrent het homohuwelijk niet wil veranderen. MSNBC quote Kasich: “...we’re not changing laws, the court has spoken. Thats the end of it.” Kasich heeft zijn pijlen gericht op Michigan voor een goed resultaat. Michigan ligt naast Ohio, de staat waar Kasich senator is.
  • Dominee Al Sharpton steunt nog niet officieel een kandidaat, maar lijkt zich achter Clinton te scharen na een ontmoeting met de kandidate. Dinsdag heeft Clinton met Sharpton en ander leiders van de National Urban League gesproken over “het afbreken van barrières.” Na de ontmoeting weigerden zowel Clinton als Sharpton zich uit te spreken over een officiële endorsement.
  • Rubio heeft een nieuwe advertentie waarin hij de slogan “Morning in America” gebruikt. Net zoals Reagan dat 32 jaar geleden deed. Maar hij krijgt hierover veel kritiek, omdat hij de term te pessimistisch zou gebruiken. En omdat de getoonde stad Vancouver is, in Canada.
  • Tijdens een persconferentie heeft Obama gezegd dat hij denkt dat Trump geen president zal worden. Omdat hij “gelooft in het Amerikaanse volk.” en omdat het presidentschap een “serieuze baan is. En geen talk- of reality show.” Verder heeft de president twijfels bij Trumps kennis over de wereld en zijn temperament.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.