Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 16/3: Trump en Clinton winnen Super Tuesday #3, Rubio stapt uit de race

Dynph ten Haaf op 16 maart 2016 - Reageren

Trump en Clinton winnen Super Tuesday #3, Rubio staakt zijn campagne na verlies in Florida en Clinton’s microfoon stond per ongeluk nog aan. Dat en meer in de Race to DC.

 

Super Tuesday #3

De derde Super Tuesday bracht opnieuw grote winst voor Donald Trump. Hij won gisteravond drie staten waaronder het felbegeerde Florida, de thuisstaat van rivaal Marco Rubio. Rubio zag zich na het verlies van zijn thuisstaat genoodzaakt zijn campagne te staken. Hoewel hij Trump in zijn toespraak feliciteerde, riep Rubio zijn kiezers ook op om niet toe te geven aan angst en haat. Gouverneur John Kasich won zijn thuisstaat Ohio, een staat waarvan Trump eerder had gezegd dat hij die makkelijk zou winnen.

 

Bij de Democraten was Hillary Clinton de duidelijke winnaar. Ze sleepte vier staten binnen en laat met deze daverende winst Sanders achter zich. Met name haar winst in Ohio is belangrijk. Nadat ze eerder Michigan aan Sanders verloor, laat Clinton door Ohio te winnen zien dat ze het in zich heeft om de stemmen te winnen in soortgelijke staten waar industrie een belangrijke rol speelt. Hoewel Sanders zijn campagne stug doorzet geeft deze winst Clinton de kans om vooruit te kijken naar de Democratische nominatie, en haar aandacht te focussen op de conventie in juli en de verkiezingen in november. 

 

Bij zowel de Republikeinen als de Democraten zijn de resultaten van Missouri nog niet binnen, omdat het aantal stemmen te dicht bij elkaar ligt. Afgaande op de laatste uitslagen ligt Clinton iets voor op Sanders, en staan Trump en Cruz nagenoeg gelijk.

 

Contested convention

De hamvraag na Trump’s zoveelste winst vannacht is de volgende: komt er bij de Republikeinen een contested convention? Rubio’s exit uit de race en Trump’s enorme voorsprong zijn een drama voor het Republikeinse establishment. Hoewel het voor Trump nog moeilijk wordt de benodigde 1237 gedelegeerden binnen te slepen om de nominatie te winnen, zijn die vooruitzichten voor Cruz en Kasich nog een heel stuk slechter. De strategie van het establishment is nu gericht op het verkrijgen van een contested convention. Mainstream Republikeinen proberen uit alle macht om gedelegeerden weg te houden van Trump om die contested convention uit te lokken. Kasich’s winst in Ohio is daarin een kleine, maar belangrijke stap. Bij een contested of brokered convention mogen alle gedelegeerden vrij stemmen, en kan dus iedereen verkozen worden, zelfs als zij niet mee hebben gedaan aan de voorverkiezingen. 

 

Kort nieuws:

  • De Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell heeft Donald Trump opgeroepen om het geweld bij zijn campagnebijeenkomsten te veroordelen. De afgelopen weken zijn Trump’s rallies steeds gewelddadiger geworden. Zo sloeg de vlam in de pan bij een afgelaste bijeenkomst in Chicago, toen aanhangers en demonstranten met elkaar in gevecht raakten. 
  • Tijdens een openbare bijeenkomst in Springfield, Illinois heeft een microfoon die nog aanstond een gesprek opgevangen tussen Hillary Clinton en MSNBC’s host Chris Matthews. Op de opname van de hot mic is te horen hoe Clinton en Matthews speculeren over Chris Christie’s steun voor Trump. Als Matthews aandraagt dat Christie’s politieke toekomst er slecht uitziet, is te horen hoe Clinton zich afvraagt: “Had hij een schuld?”   
  • Bill Clinton heeft weer eens uitgehaald naar Bernie Sanders. Vlak voor de voorverkiezingen van gister noemde hij Sanders de “blame candidate.” Anders dan iemand die anderen overal de schuld van geeft ziet Bill Hillary als de kandidaat die verantwoordelijkheid neemt. 
  • Ben Carson’s Super-PAC heeft plannen om hem vicepresident te maken naast Donald Trump.  Carson zou volgens het Super-PAC  moreel advies aan Trump’s kandidatuur kunnen geven, en kunnen functioneren als een “moreel kompas.” 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.