Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 15/10: Democraten vrezen lage opkomst & Pence benadrukt belang enthousiasme

Bob Vek op 15 oktober 2016 - Reageren

De Democraten zijn er nog niet gerust op, ondanks of wellicht juist door de gunstige peilingen voor Hillary Clinton. Mike Pence heeft daarentegen alle vertrouwen in zijn eigen kandidaat en betwist het beeld dat uit de polls naar voren komt. Dat en meer leest u in de Race to DC!

 

Democratische onrust

Geluiden uit het kamp van Hillary Clinton getuigen van een bezorgdheid die indruist tegen het zelfvertrouwen dat de kandidate en haar medestanders de laatste weken juist proberen uit te stralen. Zo vrezen adviseurs dat de peilingen waarin Clinton een grote voorsprong heeft op Donald Trump kiezers niet zullen motiveren naar de stembus te trekken, na de harde campagnestrijd waar ook Clinton de nodige imagoschade heeft opgelopen. Het beeld van een gelopen race zal volgens The Hill vooral kiezers zonder echte binding met een van beide kandidaten het idee geven dat zij niet meer hoeven te gaan stemmen. Clintons voorsprong zou daarom alsnog in gevaar kunnen komen.

 

Trumps claims dat iedereen tegen hem is gekeerd, van zijn eigen partijtop tot de mainstream media, in combinatie met het lekken van voor Clinton gevoelige emails door WikiLeaks, schaven aan het zelfvertrouwen van de Democraten. Toch klinkt in de speeches van de prominente partijleden die voor Clinton op pad zijn nog steeds een geloof in de onvermijdelijke overwinning van de voormalige First Lady en minister van Buitenlandse Zaken. Clinton zelf riep kiezers eerder deze week op hun afkeer van de grove toon in de verkiezingsstrijd te laten blijken, door “door in zo groot mogelijke aantallen te komen opdagen.”

 

Gebrekkige peilingen

Ondertussen trekt Trumps running mate Mike Pence de juistheid van de polls in twijfel. Recente peilingen van Fox News (zeven procentpunt voorsprong voor Clinton), de Wall Street Journal en NBC News (beide rond de negen procentpunt voorsprong) lijken bewijs te zijn van de groeiende achterstand van de controversiële Republikein. Dit strookt echter niet met de indruk die Pence krijgt wanneer hij de onveranderd enthousiaste Trump-aanhang bij de campagnebijeenkomsten ziet.

 

In de studio bij Fox News uitte Pence zijn bedenkingen. “Ik denk echt dat er iets mist in de peilingen tegenwoordig.” Met het enthousiasme wordt in de polls onvoldoende rekening gehouden. “Er is een vastberadenheid in het land om de koers van deze natie te wijzigen,” ondanks de lastercampagne die de gouverneur van Indiana in de media signaleert. “Kijk, weet je, het is het oude cliché, maar de enige poll die ertoe doet, [is hoe] ze op 8 november eindigen,” meent Pence.

 

Kort nieuws

  • #WomenWhoVoteTrump werd vrijdagmorgen trending topic. Vrouwelijke aanhangers en tegenstanders lieten op Twitter hun steun en kritiek klinken.
  • Clinton verscheen vrijdag in de talkshow van Ellen Degeneres, waar zij zich uitliet over het afgelopen debat. “[Trump] probeerde echt te domineren en stalkte me over het podium.”
  • House speaker Paul Ryan klaagde vrijdag over de “duistere, soms zeer duistere wendingen” in de verkiezingsrace, zonder de naam Trump ook maar één keer te laten vallen.
  • Uit door WikiLeaks gelekte mails blijkt dat een groep medestanders van Clinton, onder wie huidig campagnevoorzitter John Podesta, in 2008 peilde of Obama’s cocaïnegebruik in zijn jongere jaren tegen hem kon worden gebruikt.
  • Gerenommeerd onderzoeksjournalist Carl Bernstein velt zijn harde oordeel: “Hillary Clinton is een verschrikkelijke kandidaat geweest,” en de Democrate zou “waarschijnlijk verliezen in andere omstandigheden.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.