Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 15/09: Clinton ziet voorsprong slinken

Jesse Passchier op 15 september 2016 - Reageren

Na een week met veel negatieve media-aandacht voor Clinton brengen de nieuwste peilingen nu ook slecht nieuws voor de Democraten: Trumps momentum neemt toe. Verder hebben beide kandidaten meer informatie gegeven over hun medisch dossier en de grootste krant in New Hampshire steunt voor de eerst keer in honderd jaar niet de Republikeinse kandidaat. Dat en meer in de Race to DC.

 

Nieuwste peilingen: Trump loopt in

Een maand geleden had Clinton volgens FiveThirtyEight 89,2 procent kans om te winnen: inmiddels is deze kans gezakt naar 64,2 procent, een drastisch verschil. In de belangrijke swing state Ohio heeft Trump volgens twee verschillende peilingen een voorsprong van vijf procent, en in Florida heeft Clinton een achterstand van drie procent. Hoewel deze percentages voor veel peilingen binnen de foutmarge vallen, laten de peilingen wel een algemene trend zien in het voordeel van Trump.

 

Verontrustend voor Clinton is dat haar steun onder de jongste groep kiezers laag is. Volgens een peiling van Quinnipiac University kan Clinton in een een-op-een race met Trump rekenen op 55% van de stemmen bij kiezers tussen de 18 en 34 jaar. Worden Gary Johnson en Jill Stein aan de vraag toegevoegd, dan slinkt Clintons steun onder jongeren naar slechts 31%, een voorsprong van slechts twee procent op Johnson. Bij de andere leeftijdsgroepen blijft het verschil tussen de kandidaten ongeveer gelijk. Het blijkt dus dat Clinton, net zoals in de voorverkiezingen, moeite heeft om de jongste kiezers voor zich te winnen.

 

Kandidaten geven meer inzicht in hun medisch dossier

Zowel Clinton als Trump hebben meer informatie gegeven over hun gezondheid. Clinton publiceerde een gedetailleerde brief van haar dokter, die haar recente longontsteking omschrijft als “mild en niet besmettelijk.” Ook is ze in “uitstekende mentale conditie.” Na de publicatie van de brief opende Clinton op haar site de aanval op Trump: “Het is schandalig dat Donald Trump zich niet transparant opstelt wat betreft zijn medisch dossier en belastingteruggave.”

 

Trump koos ervoor om bij Dr. Oz, een tv-persoonlijkheid, onthullingen te doen over zijn gezondheid. Hoewel het interview nog niet is uitgezonden, hebben aanwezigen al enkele onthullingen gedaan. Zo zou hij “15 tot 20 pounds” af willen vallen. Trump noemde golf en het geven van politieke speeches als zijn belangrijkste vormen van beweging. Volgens Dr. Oz was Trump voor een man van zijn leeftijd in goede conditie.

 

Kort nieuws:

  • De grootste krant van New Hampshire, The Union Leader, heeft voor het eerst in honderd jaar niet de steun uitgesproken voor de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap. In plaats daarvan steunt de krant de Libertarische kandidaat, Gary Johnson. Hij wordt omschreven als een “helder licht van hoop en rede in deze donkere tijden.”
  • Tijdens een bijeenkomst in een kerk van de Afro-Amerikaanse gemeenschap in Flint, Michigan, is Trump halverwege zijn speech onderbroken door de pastoor. Trump, die was uitgenodigd om over de watercrisis te praten in de stad, werd herinnerd aan het feit dat hij “hier niet was uitgenodigd om een politieke speech te geven.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.