Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 15/04: Intens debat bij de Democraten, meer steun voor Trump

Jesse Passchier op 15 april 2016 - Reageren

Het debat van afgelopen nacht tussen Clinton en Sanders werd gekenmerkt door veel geschreeuw en oplopende irritaties, maar uiteindelijk was er geen duidelijke winnaar. Ondertussen waren de Republikeinse kandidaten aanwezig bij een fundraiser diner, haalde Trump een nieuwe steunbetuiging binnen en staat hij in nieuwe peilingen nog steeds aan kop. Dat en meer in Race to DC.

 

Democratisch debat

Na veel ophef de afgelopen weken over de datum en locatie van het debat tussen Clinton en Sanders, vond vannacht dan eindelijk het debat plaats. In aanloop naar de belangrijke verkiezingen in New York aankomende dinsdag werd het debat gehouden in Brooklyn, waar het publiek twee strijdlustige kandidaten zag die elkaar de hele avond probeerden te overstemmen. Sanders leek bozer en geïrriteerder vergeleken met eerdere debatten. Opnieuw betwijfelde hij Clintons oordeel: haar stem voor de Irakoorlog blijft een terugkerend argument. Toen Sanders Clinton opnieuw vroeg de transcripties van haar Wall Street-speeches vrij te geven werd Clintons antwoord luid overstemd door luid boe-geroep uit het publiek. Ze maakt de speeches pas openbaar als “iedereen dat doet,” waarop Sanders sarcastisch antwoordde dat hij dat zeker zal doen: “Er waren geen toespraken.”

 

Clinton leek haar huiswerk beter gedaan te hebben. Op het gebied van wapenwetgeving maakte ze Sanders met de grond gelijk. Ook bekritiseerde Clinton Sanders opnieuw over zijn plannen zonder substantie: “Het is makkelijk om het probleem vast te stellen. Maar de problemen oplossen zonder concrete plannen gaat nooit lukken.” Clinton benadrukte opnieuw haar grote voorsprong op Sanders: ze heeft inmiddels 9,6 miljoen stemmen binnengehaald, 2,3 miljoen meer dan Sanders en 1,4 miljoen meer dan Trump. “Ik spreek een brede doelgroep aan, van zuid naar noord en van oost naar west.” Het publiek bij het debat was overduidelijk pro-Sanders: Clinton moest wachten met haar conclusie omdat het publiek nog “Bernie, Bernie” aan het scanderen was. Uiteindelijk was het debat een gelijkspel: Clinton scoorde op wapenwetgeving, abortus, en je huiswerk doen. Sanders won op minimum loon, sociale zekerheid, en de macht van geld in de politiek.

 

Republikeins gala

Op het New York State Republican Gala waren Trump, Cruz, en Kasich aanwezig om steun te verwerven bij hooggeplaatste mensen uit de Republikeinse partij. Trump benadrukte net zoals eerder in zijn campagne zijn New Yorkse waarden. Veel energie en innovatief ondernemerschap waren de kernpunten van zijn speech. Cruz had moeite om het publiek aan te spreken, aangezien hij eerder in de campagne Trumps New Yorkse waarden juist bekritiseerde. Kasich deed opnieuw een beroep op peilingen die zeggen dat hij zou winnen in een 1 op 1 gevecht met Clinton, iets wat Cruz en Trump niet zou lukken volgens hem. Maar voor de verkiezingen in New York heeft Trump nog altijd een comfortabele voorsprong, iets wat op het diner nogmaals werd bevestigd.

 

Kort nieuws:

  • De New York Post heeft zijn steun uitgesproken voor Trump. “Hij heeft de potentie, de competenties, de kennis, en de waarden om zijn campagne slogan werkelijkheid te maken: Make America Great Again.” Na de eerdere steun van de New York Observer (onder leiding van Trumps schoonzoon) heeft Trump dus meer steun gekregen in aanloop naar de belangrijke verkiezingen in New York.
  • In een nieuwe peiling van Fox News staat Trump duidelijk op de eerste plek. Volgens de landelijke peiling heeft hij een voorsprong van 18 procent op Cruz: 45 om 27 procent. Een groot verschil met een paar weken terug, toen Cruz nog op 38 procent kon rekenen. Kasich staat inmiddels dichtbij Cruz met 25 procent.
  • Corey Lewandowski, de campagnemanager van Trump, heeft spijt dat aanklacht tegen hem een groot verhaal is geworden. “Dit was een enorme afleiding voor de hele campagne en dat had nooit mogen gebeuren.”
  • Clinton heeft in de nieuwste peilingen nog steeds een grote voorsprong op Sanders in New York: 57 om 40 procent. Voor Sanders wordt het dinsdag erop of eronder: hij moet winnen om nog aanspraak te maken op de nominatie.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.