Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 15/02: Scalia’s overlijden verandert alles

Maria van Loosdrecht op 15 februari 2016 - Reageren

Antonin Scalia, een invloedrijke rechter aan het Amerikaanse Hooggerechtshof, overleed afgelopen zaterdag. De dood van deze Republikein deed nogal wat stof opwaaien in de campagnes van zowel de Democraten als de Republikeinen. Het Republikeinse debat van afgelopen zaterdag verzandde in geruzie en eindigde zonder duidelijke winnaar. Dat en meer in Race to DC.

 

'Volgende president moet opvolger kiezen'

President Obama moet geen nieuwe rechter benoemen om de overleden Antonin Scalia te vervangen, maar dat aan de volgende president overlaten. Veel Republikeinen zijn het daar over eens. De Republikeinen willen graag dat er weer een conservatief benoemd wordt tot rechter aan het Hooggerechtshof en zijn bang dat Obama met een te liberale rechter komt. Het Hooggerechtshof zou dan namelijk overwegend liberaal zijn. Het is Obama’s recht om een nieuwe rechter aan te stellen, maar deze rechter moet nog worden goedgekeurd door de Senaat. De Senaat is overwegend Republikeins, en het is waarschijnlijk dat ze Obama’s keuze zullen tegen houden. Later op de dag staat er op onze website een uitgebreide analyse over de impact van de dood van deze rechter op de verkiezingen.

 

Geen winnaar in het laatste Republikeinse debat

Het Republikeinse debat van afgelopen zaterdag dat gehouden werd in South Carolina verzonk in beledigingen en geschreeuw. Donald Trump was doelwit van veel van de kritiek, voornamelijk over zijn standpunten over de Irak-oorlog (die hij een vergissing noemde) en de positieve kanten van Planned Parenthood. Trump heeft het debat duidelijk verloren, maar aan wie? Er kwam dit keer geen duidelijke winnaar uit het debat, al werd Marco Rubio door de POLITICO insiders en een snelle peiling van CBS News als winnaar aangewezen. De chaotische debatten lijken de Republikeinse partij meer kwaad dan goed te doen. Tijdens het debat maande John Kasich zijn tegenstanders tot kalmte. Hij zei dat als de Republikeinen door zouden gaan met elkaar zwart maken, ze Hillary Clinton juist in de kaart speelden.

 

Kort nieuws

  • Ted Cruz gaat ver om kiezers te werven: hij trackt ze via een app. Via de app, die zijn aanhangers op hun smartphone installeren, leveren de gebruikers van Cruz’ app flink in op hun privacy. Apps van andere presidentskandidaten verzamelen ook veel data over hun aanhangers, maar Cruz’ gaat het verst.

  • “Superdelegates” lijken Hillary Clinton’s redding te worden. Sanders heeft in Iowa met een klein verschil van Clinton verloren en in New Hampshire duidelijk gewonnen, maar Clinton heeft na twee staten meer vertegenwoordigers achter haar staan dan Sanders, en zijn kiezers zijn er boos over.

  • Ook al zijn de Democraten fel voor het recht van Obama om een nieuwe rechter te benoemen, na zaterdag waren ze er stil over. In plaats daarvan richtten Sanders en Clinton hun pijlen op de zwarte kiezer in hun speeches op zondag. Omdat Clinton zegt Obama’s regeringsstrategiën door te willen zetten, heeft zij hier de overhand - maar de vraag is of dat ook zo blijft.

  • Saturday Night Live, een Amerikaanse show die draait om sketches, volgen de jonge kijker in het steunen van Bernie Sanders, en niet Hillary Clinton. Ook al werd Hillary Clinton in de show lang gesteund, nu werd ze bespot in een sketch waarin Kate McKinnon haar speelt. Ze zingt “I can’t make you love me.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.