Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 14/3: Trumps moeite met de pers en Clintons vergeetachtigheid

Jasper Maassen op 14 maart 2016 - Reageren

De campagnebijeenkomsten van Trump zijn geen feestje voor de aanwezige pers. Clinton is vergeten wie er achter haar stond in de jaren 90 van de vorige eeuw. Boehner steunt Kasich en een steeds populairdere Obama krenkt de trots van de Canadezen. Dat en meer in de Race to DC van vandaag.

 

Trump maakt het de pers moeilijk

De campagnebijeenkomsten van Donald Trump doen de laatste tijd nogal wat stof opwaaien. Er waren incidenten te over, en vaak hebben die met de pers van doen. Verslaggevers moeten binnen de lijnen van een klein vak blijven staan, en als ze dat niet doen worden ze hardhandig op hun plek gezet. Ook worden ze regelmatig door Trump bespot, en zijn aanhangers doen daar vrolijk aan mee. Het meest opvallende incident in deze categorie betreft een journaliste van Breitbart, een nieuwssite die doorgaans zeer positief over Trump bericht. Michelle Fields werd door campagnemanager Corey Lewandowski krachtig vastgegrepen toen ze een vraag wilde stellen aan Trump. Ze heeft een aanklacht tegen hem ingediend, maar wordt opvallend genoeg niet gesteund door haar werkgever. Volgens hen zou de verslaggeefster onterecht de schuld bij Lewandowski leggen en was het iemand anders die haar vastgreep. Een woordvoerder van Breitbart heeft hierop ontslag genomen, omdat hij het handelen van het medium beneden alle peil vindt. Een journalist van de Washington Post was getuige van het voorval en bevestigt Fields’ lezing van de feiten.

 

Later vandaag meer over de commotie rondom Trumps bijeenkomsten van afgelopen weekend.

 

Clinton de mist in omtrent Sanders’ verleden

Hillary Clinton probeert al geruime tijd Bernie Sanders neer te zetten als de kandidaat die Obamacare wil afbreken. Tegelijkertijd wil ze zichzelf neerzetten als de kandidaat die al decennia strijdt voor een beter systeem voor de gezondheidszorg. Haar staat van dienst is imposant, want als first lady probeerde ze al hervormingen op te zetten. Ze verwees hiernaar in een interview: “Ik moet altijd een beetje lachen als ik mijn tegenstander hoor praten over dingen doen. Nou, ik weet niet waar hij was toen ik in 1993 en 1994 de gezondheidszorg wilde hervormen door in te gaan tegen verzekeringsmaatschappijen en farmaceutische bedrijven”. Helaas voor Clinton was het campagneteam van Sanders snel met de reactie: “letterlijk recht achter haar”, tweette Mike Casca, een medewerker van Sanders. Het bewijs leverde hij in de tweet erbij:

 

 

 

Kort nieuws

  • Voormalig Speaker of the House, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, heeft zijn steun uitgesproken voor John Kasich. Ondanks dat de recent teruggetreden Boehner een tijdlang buiten de schijnwerpers is gebleven, wordt zijn endorsement als een flinke steun voor Kasich beschouwd.
  • Kasich kreeg nog meer steun, uit wel heel onverwachte hoek. Zijn tegenstander Marco Rubio heeft zijn aanhangers in Ohio opgeroepen om in die staat op Kasich te stemmen, in plaats van op hem. Rubio lijkt hiermee volledig in te zetten op het blokkeren van de meerderheid aan gedelegeerden voor Trump. Of zijn aanhangers zijn advies gaan opvolgen is echter maar de vraag.
  • Ondertussen zijn er nog enkele kleine voorverkiezingen geweest. Rubio won met 37 procent van de stemmen in Washington D.C., waar 16 afgevaardigden te verdelen zijn. Ted Cruz haalde een afgevaardigde uit Guam binnen, terwijl Clinton 4 van de 6 delegates van de Noordelijke Mariana-eilanden binnenhaalde. De andere twee gaan naar Sanders. 
  • De populariteit van Obama is ondertussen op zijn hoogste punt in drie jaar tijd: 50 procent van de Amerikanen is tevreden over de president. Volgens New York Magazine kan dat komen omdat veel Amerikanen niet echt warmlopen voor zijn mogelijke opvolgers. Op staatsbezoek in Canada werd de president echter lichtjes uitgejouwd toen hij de Canadezen er fijntjes op wees dat de Stanley Cup, de beker voor het beste ijshockeyteam in Noord-Amerika, dit jaar in zijn thuisstad Chicago staat. De Canadezen, bedenkers van de sport, moeten al sinds 1993 lijdzaam toezien hoe de beker gewonnen wordt door Amerikaanse teams.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.