Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 14/10: Obama's halen uit naar Trump

Dynph ten Haaf op 14 oktober 2016 - Reageren (1)

Michelle Obama heeft hard uitgehaald naar Donald Trump, terwijl Barack Obama de Republikeinse Partij beschuldigt van het creëren van de Trump-situatie. Verder dringen belangrijke Republikeinse donoren er bij hun partij op aan om Trump te laten vallen, en ziet het er niet naar uit dat Trumps geplande aanvallen op Bill Clinton zullen werken. Al het laatste nieuws leest u in de Race to DC!

 

Obama’s halen uit naar Trump

Zowel Barack als Michelle Obama hebben zich in afzonderlijke speeches keihard uitgesproken tegen Trump. Een zichtbaar boze en emotionele Michelle Obama richtte zich tijdens een speech in New Hampshire gisteravond op Trumps houding jegens vrouwen.

 

Na zijn denigrerende en vrouwonvriendelijke commentaar dat vorige week kwam bovendrijven en verschillende aantijgingen van seksueel misbruik  had Obama er genoeg van. Zo stelde ze onder andere dat ze “tot in haar kern geraakt” is door Trumps uitspraken. “Ik weet dat dit een campagne is, maar dit gaat niet meer om politiek. Het gaat om fundamenteel menselijk fatsoen,” aldus Obama.

 

Tijdens een diner van de Democratische Partij in Ohio sprak ook Barack Obama zich uit. Hij richtte zich niet alleen op Trump, maar beschuldigde de Republikeinse Partij van het meegaan in de “krankzinnige” trucage die het mogelijk heeft gemaakt dat iemand als Donald Trump hun genomineerde werd. “Ze stonden erbij terwijl dit gebeurde, en Donald Trump – zoals hij geneigd is te doen, hij heeft het gebouw niet zelf gebouwd – die plakte gewoon zijn naam erop en ging met de eer strijken,” aldus Barack Obama.

 

Donoren duwen Republikeinse Partij in het nauw

Een aantal van de belangrijkste Republikeinse donoren heeft de Partij gister opgeroepen hun steun voor Trump in te trekken. De donoren zijn bang dat Trumps vrouwonvriendelijke commentaar en de aantijgingen van aanranding jegens hem blijvende schade kunnen doen aan het imago van de partij.

 

Voor de donoren zijn de laatste schandalen binnen de Trump campagne de druppel die de emmer moet overlopen. Veel van hen roepen dan ook voor het definitief verbreken van de banden tussen de Partij en haar genomineerde. “Zelfs voor loyalisten is er een lijn waarna de duidelijke morele tekortkomingen  van een kandidaat onmogelijk te negeren zijn. Die lijn is duidelijk geschonden,” aldus een belangrijke donor.

 

Veel van de donoren stellen ook vraagtekens bij het leiderschap van Reince Priebus, de voorzitter van de Republikeinse Nationale Commissie. Priebus blijft ondanks alles nog steeds trouw aan Trump, iets wat hij op maandag nogmaals officieel benadrukte. De huidige situatie veroorzaakt opnieuw een tweesplitsing binnen de al verdeelde partij. Sommige Republikeinen zijn er van overtuigd dat Trump zal verliezen, en vinden dat de partij zich tegen Trump moet uitspreken. De andere helft is echter bang voor de implicaties die een openlijk laten vallen van Trump zal hebben voor de verschillende Congressionele races die momenteel plaatsvinden.

 

Kort Nieuws:

  • Met minder dan een maand te gaan tot de verkiezingen heeft Donald Trump aangegeven de aanval te willen openen op Bill Clinton. Jaren van onderzoek en verschillende polls hebben echter laten zien dat deze aanvallen niet werken, omdat met name vrouwelijke kiezers deze aanvallen als “oneerlijk” beschouwen. 
  • Een nieuwe poll in swing state New Hampshire laat zien dat Clinton daar met zes punten leidt ten opzichte van rivaal Donald Trump. Zij staat momenteel op 45 procent, tegenover 39 procent voor Trump. Libertarier Gary Johnson kan momenteel rekenen op negen procent van de stemmen, en de Green Party’s Jill Stein op twee procent.
  • Running mate Mike Pence heeft gisteravond gezegd dat hij gelooft dat Trump nooit een vrouw heeft aangerand. “Ik kan met zekerheid zeggen dat Donald Trump heeft ontkent dat alle acties waarvan hij wordt beschuldigd ooit hebben plaatsgevonden. En ik geloof hem,” aldus Pence.

Reactie (1)

L. van Wingerden op 14 oktober 2016 14:27:

Met toenemende verbazing gepaard gaande met ergernis komt het nieuws uit VS naar ons toe: een presidentskandidaat die vreselijke uitspraken doet. 'Wee het land waarvan de koning een kind is' (te lezen in de Bijbel, Prediker 10 vs. 16). Wat staat ons te wachten wanneer hij gekozen gaat worden? Om te huiveren! Alle lof aan Barack en Michelle Obama. Met name ook de laatste oproep van de zeer betrokken First Lady