Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 14/06: Wapendebat laait op & Rubio misschien weer verkiesbaar

Peet van Leeuwen op 14 juni 2016 - Reageren

De aanslag in Orlando heeft vele reacties opgeroepen van politici en gezorgd voor een nieuwe ronde in het altijd aanwezige wapendebat. Ook Marco Rubio liet van zich horen. Hij zegt zich misschien weer verkiesbaar te willen stellen als senator voor Florida. En Trump heeft de Washington Post verbannen. Lees dat en meer in deze Race to DC.

 

Wapendebat weer aangewakkerd

De aanslag in Orlando heeft ervoor gezorgd dat het wapendebat weer in het middelpunt van de aandacht staat. Alle politici geven hun mening en Democraten hebben het debat op de agenda gezet in het Congres.

 

“Gaan we de logische stappen ondernemen zodat terroristen geen wapens kunnen bemachtigen, of buigen we voor de N.R.A?” vraagt de Democratische senator Chuck Schumer zich af. Er zijn zelfs Republikeinen die open staan voor hervormingen in de wapenwet.

 

Maar er zijn ook politici die de huidige wapenwet verdedigen. Zo stelde senator Ron Johnson uit Wisconsin dat een ideologie, en niet het semi-automatische vuurwapen, verantwoordelijk is voor de doden. In het interview met CNN zei Johnson ook: “het probleem ligt niet bij de gezagsgetrouwe vuurwapeneigenaars, maar bij islamitische terroristen.”

 

Rubio misschien toch weer verkiesbaar als senator

Marco Rubio, die zich niet opnieuw verkiesbaar wilde stellen als senator voor Florida, heeft gisteren aangegeven deze beslissing mogelijk te herzien. Door de aanslagen in zijn staat zegt Rubio aan het denken te zijn gezet over “op welke manier je het nuttigst kan zijn voor het land.”

 

De voormalig presidentskandidaat werd daarna aangevallen op zijn uitspraken. Volgens de Democraat Harry Reid is de aanslag in Orlando een reden waarom Rubio zich juist niet verkiesbaar mag stellen. Reid beargumenteerd dit door Rubio’s stemgedrag omtrent wapenwetten aan te halen. Zo stemde Rubio tegen achtergrondcontroles, en tegen een verbod op automatische vuurwapens.

 

Kort nieuws

  • Donald Trump wil meer luchtaanvallen boven Irak en Syrië om terroristische aanslagen zoals die in Orlando te voorkomen. Defensie-deskundigen wijzen het plan af: "We bombarderen nu al elk doel dat we kunnen vinden. Extra bombardementen zouden alleen maar zorgen voor meer burgerdoden." 
  • Trump heeft de persaccreditatie van de Washington Post ingetrokken. Trump noemde de Post in een verklaring inaccuraat, nep en oneerlijk.
  • Hillary en Sanders gaan vandaag met elkaar in gesprek. Waarschijnlijk wil Sanders Clinton ervan overtuigen om zoveel mogelijk van zijn standpunten over te nemen, wellicht in ruil voor steun. 
  • Tijdens een interview op de radio had Trump geen enkel goed woord over voor Mitt Romney. Hij noemde de invloedrijke Republikein, onder andere, een “zielige, trieste verliezer die maar beter met pensioen kan gaan.” Hij deed dit in een reactie op Romney’s uitspraken van afgelopen zaterdag.
  • Een studie, gepubliceerd in de New York University Law Review, noemt de Republikeinse blokkade voor de opvolging van het Hooggerechtshof uniek. Nog nooit eerder was er zo veel weerstand tegen de benoeming van een rechter door de zittende president.
  • Vandaag is de allerlaatste voorverkiezing van dit verkiezingsjaar. Die is in Washington DC, en is alleen voor de Democraten. Later vandaag meer daarover op onze site. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.