Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 14/05: Steun voor ‘flexibele’ Trump, Clinton kijkt vooruit

Jesse Passchier op 14 mei 2016 - Reageren

Vanuit het Huis van Afgevaardigden komt steeds meer steun voor Trump, maar nog niet van voorzitter Paul Ryan. Er blijft ook nog kritiek komen op Trumps plannen, die hij zelf omschrijft als suggesties. Ondertussen gaat Clinton verder met plannen maken voor de verkiezingen in november. Dat en meer in de Race to DC.

 

Steun voor Trump

Terwijl de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, nog geen officiële steunbetuiging heeft gegeven aan de Republikeinse kandidaat, hebben negen commissievoorzitters uit het Huis wel hun steun uitgesproken voor Trump. “Dit is een van de belangrijkste verkiezingen uit ons leven. Dit geweldige land kan niet nog acht jaar een Democraat in het Witte Huis verdragen. Het is van cruciaal belang dat we ons verenigen rond Donald Trump om de meerderheid in het Huis en de Senaat te waarborgen.” Ook deden ze een oproep aan alle Amerikanen op Trump te steunen: “We kunnen winnen in november, maar dan moeten we eenheid uitstralen.”

 

Voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner steunt Trump ook, maar is het niet eens met al zijn plannen. Hij is tegen een tijdelijk verbod voor moslims om de VS binnen te komen en kan zich ook niet scharen achter Trumps voorstel om een muur aan de Mexicaanse grens te bouwen.

 

Vrijdag heeft Trump in interviews opnieuw zijn flexibiliteit benadrukt. Na een vraag over zijn uitspraak dat het inreisverbod voor moslims slechts een suggestie was, benadrukte Trump dat al zijn plannen suggesties zijn. “Alles wat ik zeg is nog een suggestie. Ik ben nog niet de president, dus het zijn allemaal suggesties.” In een later interview zette hij zijn uitspraken meer kracht bij: “Ik ben altijd flexibel. Ik denk dat je juist flexibel moet zijn op heel veel zaken.”

 

Clinton graaft zich in

Hillary Clinton is zich al aan het voorbereiden op de verkiezingen in november. Ze is plannen aan het maken om in een vroeg stadium staten te verdedigen die al een generatie voor de Democraten stemmen. De zogenaamde Rust Belt staten, waar veel industrie is gevestigd, staan namelijk ook op het lijstje van Trump. Clinton, die als minister van Buitenlandse Zaken voor vrijhandelsverdragen zorgde, is minder geliefd in deze industriële staten. Om Trumps populariteit onder arbeiders tegen te gaan, heeft ze een plan om Pennsylvania, Wisconsin en Michigan te verdedigen.

 

Eerder in de verkiezingsrace viel Clinton al tegen in deze staten: Sanders won in Wisconsin en Michigan. Vanuit Clintons campagneteam werd haar zwakte in deze staten erkend: “Clintons steun voor vrijhandel speelt Trump in de kaart. Het is dus belangrijk dat we deze staten eerst verdedigen, en daarna pas in de aanval kunnen gaan.”

 

Kort nieuws:

  • Ted Cruz heeft geen interesse om zitting te nemen in het Hooggerechtshof. Vrijdag liet hij in een interview weten dat hij in het verleden de mogelijkheid heeft gehad om rechter in het Hooggerechtshof te worden. “Ik heb enorm veel respect voor het werk van de rechters, maar ik heb het idee dat ik meer kan bereiken als ik in de politiek actief blijf.”
  • President Obama heeft een richtlijn het land in gestuurd over het gebruik van het toilet door transgenders. In de brief staat dat transgenders het toilet moeten kunnen gebruiken waarmee ze zichzelf identificeren. Hoewel het enkel een advies is vanuit de regering, en geen verplichting, is er veel kritiek gekomen op Obama’s besluit. Volgens Trump zouden staten zelf de beslissing moeten maken.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.