Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 13/07: Kritiek op Trump vanuit het Hooggerechtshof, Pence en Trump samen op het podium

Jesse Passchier op 13 juli 2016 - Reageren

Terwijl Sanders zijn steun voor Clinton heeft uitgesproken, is Trump opnieuw fel bekritiseerd: ditmaal door rechter Ginsburg van het Hooggerechtshof. In de wandelgangen gaan de geruchten dat Mike Pence mogelijk Trumps vicepresident zal worden en vannacht stonden ze samen op het podium. Dat en meer in de Race to DC.

 

 

Ongebruikelijke kritiek

In een interview met de New York Times heeft rechter voor het Hooggerechtshof Ruth Bader Ginsburg Trump fel bekritiseerd. Ze kan zich niet voorstellen hoe Amerika er uit zal zien met Trump als president. “Voor het land kan het vier jaar duren. En voor het hof, over die gevolgen wil ik niet eens over nadenken.” Tegen AP vertelde Ginsburg, die in 1993 werd benoemd door Bill Clinton, dat ze verwacht dat Hillary Clinton de verkiezingen in november zal winnen. En in een interview met CNN noemde Ginsburg Trump een faker: “Hij heeft geen consistentie. En hij heeft een enorm ego. Hoe kan het dat hij zijn belastingaangiften nog niet heeft vrijgegeven? De pers is daar redelijk mild over geweest.”

 

Trump reageerde al snel op de kritiek uit onverwachte hoek. Hij vindt het “zeer ongebruikelijk dat een rechter van het Hooggerechtshof zich bemoeit met een politieke campagne. Het is een schande voor het hof, en ze zou haar verontschuldigingen aan het hof moeten maken. Ik kon het niet geloven toen ik het zag.” Ook veel andere prominenten konden de opmerkingen van Ginsburg moeilijk bevatten. Experts voorzien problemen aan de horizon als Ginsburg over rechtszaken waarbij Trump betrokken is moet beslissen. “Er zullen twijfels ontstaan over haar onpartijdigheid. Hoe verleidelijk het ook voor haar is om deze opmerkingen te maken, ze had het niet moeten doen.”

 

Pence als running mate?

Op een bijeenkomst in Westfield, Indiana, stond Trump met zijn mogelijke running mate op het podium: gouverneur van Indiana Mike Pence. Hoewel Trump waarschijnlijk pas op de partijconventie bekend zal maken wie zijn mogelijke vice-president zal worden, grapte hij er al wel over. “Ik weet niet of hij jullie gouverneur of vice-president zal zijn, who the hell knows?” Hiermee bouwt Trump de spanning rond zijn kandidaat voor running mate verder op.

 

Pence gaf een speech volgens het traditionele boekje, waarmee hij duidelijk voor balans kan zorgen naast Trumps onvoorspelbare manier van speechen. Tijdens zijn speech was hij vol lof over Trump: “Donald Trump begrijpt de frustraties en verwachtingen van het Amerikaanse volk zoals geen andere Amerikaanse leider sinds Ronald Reagan heeft gedaan.” Ook uitte Pence kritiek op Clinton en de Democraten, zoals een running mate vaak doet. “Hillary en haar partij zijn zo ver naar Bernie’s linkse agenda opgeschoven dat het lastig bij te houden is.” Daarnaast noemde hij het “extreem roekeloos” om Hillary Clinton als president van de Verenigde Staten te hebben.

 

Jill Stein: een alternatief voor Sanders

Jill Stein, de presidentskandidaat van de Green Party, heeft een duidelijk signaal gegeven richting Sanders’ supporters die niet op Clinton willen stemmen. Een uur nadat Sanders zijn steun voor Clinton uitsprak, tweette Stein over de alternatieven: “Als je niet wilt stemmen op een oorlogsstoker of een racistische miljardair, zijn er andere opties. De politieke revolutie zal doorgaan.” Ook deed Stein de suggestie om Sanders de Green Party te laten leiden, mocht hij daar voor openstaan.

 
Stein is niet overtuigd van Sanders’ steunbetuiging voor Clinton. “Het enige goede wat Bernie over Hillary weet te zeggen, is dat ze geen Trump is.” Ook op social media is dit een terugkerend argument, wat ook blijkt uit de veelvoud aan hashtags, zoals #NeverHillary, #JillBeforeHill, #HillNo en #JillYes.
 
Kort nieuws:
  • In aanloop naar de Republikeinse partijconventie volgende week wordt er steeds meer bekend over wie er zullen spreken. Rudy Giuliani, voormalig burgemeester van New York, uitte in april zijn steun voor Trump en zal volgens verschillende bronnen een speech houden tijdens de conventie. Ook Mark Burns, een invloedrijke pastoor uit South Carolina, wordt genoemd om te spreken op de eerste dag van de conventie.
  • Een nieuwe naam in het lijstje met potentiële running mates: Clinton heeft ex-admiraal James Stavridis in overweging. Stavridis had van 2009 tot en met 2013 het commando over de NAVO-troepen in Europa. Het is echter nog niet duidelijk of Stavridis een politieke carrière ambieert. 
  • Donald Trump heeft een uitnodiging om te spreken op de jaarlijkse conventie van de NAACP afgeslagen. De NAACP is één van de grootste organisaties die zich met burgerrechten bezig houdt. Clinton zal wel spreken op de conventie.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.