Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 12/11: Trump wil delen Obamacare behouden & protesten lopen uit de hand

Coen Nij Bijvank op 12 november 2016 - Reageren

Donald Trump komt nu al deels terug op een verkiezingsbelofte: hij wil delen van Obamacare tóch behouden. Verder doet Megyn Kelly een boekje open over Trump, zijn er nog steeds protesten tegen de aanstaande president, gaat de Klu Klux Klan feestvieren en sluit Bernie Sanders een nieuwe gooi naar het presidentschap niet uit.  

 

Hoop voor Obamacare

Donald Trump overweegt om als president bepaalde delen van Obama’s gezondheidszorgsysteem in stand te houden, zei hij in een interview met The Wall Street Journal.

 

Trump zei dat het gesprek met president Obama eergisteren hem heeft helpen overtuigen van het belang van die onderdelen. Het gaat om de bepaling die verzekeraars verplicht om mensen aan te nemen die al gezondheidsklachten hebben en om de bepaling dat kinderen kunnen worden meeverzekerd met hun ouders. "Die onderdelen bevallen me zeer", zei Trump.

 

The Wall Street Journal vroeg Trump ook naar zijn belofte om Hillary Clinton voor de rechter te slepen in verband met haar e-mailgedrag als minister. "Ik heb er recentelijk niet meer veel aan gedacht", zei hij daarop.

 

Tijdens zijn campagne was Trump zeer kritisch over Obamacare en beloofde de wet zo snel mogelijk in te trekken. Trumps draai laat de kiezer met de vraag achter welk beleid Trump de komende jaren gaat voeren. Zet hij de harde retoriek en verregaande campagnebeloftes voort, neemt hij mildere standpunten in en is hij bereid compromissen te sluiten of gaan we iets compleet anders zien?

 

Leiding overgangsteam omgegooid

Gisteren kwam Trumps transitieteam voor het eerst bijeen, en hij heeft gelijk aanstaand vicepresident Mike Pence de leiding gegeven over het team dat de machtsoverdracht in Washington moet voorbereiden. De gouverneur van New Jersey Chris Christie, die tot nu toe de voorbereidingen voor het presidentschap leidde, wordt vice-voorzitter, maar het lijkt er op dat zijn rol grotendeels is uitgespeeld.

 

Trump zou de voorkeur geven aan Pence vanwege diens ervaring en goede banden binnen de Republikeinse partij. Pence krijgt een zware taak: hij moet zoeken naar mensen voor ministerposten en andere belangrijke overheidsfuncties, en leiding geven aan de zoektocht naar duizenden andere overheidsfunctionarissen.

 

Anti-Trump protesten verhevigen

De massale protesten tegen de verkiezing van Trump verhevigden eergisteravond fors. Met name in de stad Portland in de staat Oregon, waar vierduizend mensen de straat op gingen, ging het er hard aan toe. Daar liep de demonstratie uit op rellen: mensen richtten vernielingen aan en de politie verrichtte tientallen arrestaties. Bij protesten in Los Angeles werden bijna tweehonderd mensen opgepakt.

 

Ook gisteravond waren er grote protesten. Die verliepen relatief rustig.

 

Megyn Kelly: Trump paaide journalisten met cadeaus

In de memoires van Megyn Jelly, die The New York Times alvast mocht lezen, doet ze een boekje open over Trump.

 

Trump paaide FOX-journalisten met cadeaus, zo schrijft ze, in de hoop de verslaggeving te beïnvloeden. Hij stuurde Kelly lieve berichtjes en nodigde haar en haar echtgenoot uit op zijn resort in Florida. De FOX-journaliste weigerde, waarmee een vijandelijke relatie tussen de twee begon, met bedreigingen van de kant van Trump.

Een dag voor het eerste debat belde Trump met FOX omdat hij had vernomen dat de eerste vraag in het debat “erg fel en tegen hem gericht zou zijn”. Dit duidt op een lek binnen de nieuwszender. Kelly stelde haar eerste vraag alsnog. Ze vroeg Trump of iemand die vrouwen 'vette varkens', 'honden', 'slonzen' en 'walgelijke dieren' heeft genoemd wel geschikt is voor het presidentschap. Na afloop suggereerde Trump op Twitter dat Kelly tijdens het debat ongesteld was.

Ook opvallend: de passage in het boek die gaat over de koffie die Kelly dronk op aandringen van de chauffeur die haar naar het debat bracht. Een kwartier later was ze doodziek. Ze vond het zo vreemd dat ze haar baas en haar advocaat op de hoogte stelde van het incident.

 

 

Kort nieuws

  • De Klu Klux Klan in North Carolina houdt een feestparade om de overwinning van Trump te vieren. Het zal plaatsvinden in de stad Pelham op 3 december.
  • De voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker heeft fel naar Trump uitgehaald. Volgens Juncker heeft Trump geen enkele kennis van zaken van de EU. "We moeten hem leren wat Europa is en hoe de unie precies werkt. Ik denk dat we twee jaar verliezen voordat hij voldoende kennis heeft opgedaan."
  • Trump is begonnen met het overhevelen van de bestuurstaken van zijn bedrijven naar z’n kinderen en andere bestuurders.
  • De 75-jarige Bernie Sanders sluit niet uit zich nog een keer kandidaat te stellen voor het presidentschap. “Vier jaar duurt nog lang”, zei hij in een interview met persbureau AP. “We doen één ding tegelijk, maar ik sluit niets uit.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.