Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 12/10: Trump nog lang niet af van schandaal

Jasper van Emmerik op 12 oktober 2016 - Reageren

Ondanks de tussenkomst van een verkiezingsdebat is Trump nog altijd niet af van het schandaal rondom de beruchte gelekte tape. Terwijl er geruchten gaan over meer van dit soort opnames verklaarde Trump zijn eigen partij de oorlog. Wat nu voor Trump?

 

Steun en zorgen

Trump lijkt zijn belofte van een oorlog met zijn eigen partij waar te maken. Trump ging vol in de aanval op diverse Republikeinen die hun steun in hem hadden opgezegd. John McCain moest het opnieuw ontgelden met een opmerking over zijn verleden in het leger, terwijl Trump ook stelde de steun van Paul Ryan niet eens te willen: ‘Als ik nies, zegt Ryan al dat ik iets verschrikkelijks heb gedaan. Ik hoef zijn steun helemaal niet. Ik geef er niets om.’

 

Verschillende Republikeinen proberen ondertussen juist hun steun uit te spreken en Trumps uitspraken te nuanceren. Heel erg van harte lijkt dat niet altijd te gaan. Trumps zoon Eric zei dat dit soort uitspraken ‘nou eenmaal voorkomen als alfamannen onder elkaar zijn. Ben Carson, voormalig tegenstander van Trump in de voorverkiezingen, stelde ondertussen onhandig dat het probleem misschien juist was dat te weinig mensen dit soort ‘kleedkamerpraat’ hoorden. Republikeins congreslid Blake Farenthold van Texas sloot zelfs niet uit dat hij Trump nog zou steunen als deze letterlijk zou zeggen dat hij ervan hield om vrouwen te verkrachten. Dat zou moeten afhangen van de context waarin de uitspraken zouden zijn gemaakt, aldus Farenthold.

 

De kwestie doet Trumps vooruitzichten weinig goed. Peilingen tonen dat vrouwen het de Republikeinse kandidaat erg lastig gaan maken. Onder mannen loopt Trump nog gemiddeld vijf procentpunten voor, maar onder vrouwen heeft Clinton een voorsprong van maar liefst vijftien procent. Nou is het vrij normaal dat vrouwen linkser stemmen dan mannen, maar ook binnen de Republikeinse partij zelf vallen vrouwen Trump steeds sneller af. Liefst 42 procent van alle verkozen Republikeinse vrouwen heeft inmiddels hun steun aan Trump opgezegd, terwijl dit percentage onder mannen slechts zeventien procent is. Dit gaat zeker effect hebben op de uiteindelijke uitkomst van de verkiezingen.

 

Kort nieuws

  • Tijdens zijn bijeenkomst in Florida ging Trump ook nog even in op het debat. De beschuldigingen dat hij Clinton had willen intimideren door dicht bij haar te staan noemde hij belachelijk. Clinton zou juist meerdere keren zijn persoonlijke ruimte binnen zijn gedrongen. Ook riep hij zijn supporters opvallend genoeg op te komen stemmen op 28 november, twintig dagen na de daadwerkelijke verkiezingen.
  • In een gelekte e-mail van Wikileaks zou interim-partijvoorzitter Donna Brazile vragen van een debat in de voorverkiezingen vervroegd hebben doorgemaild naar Clinton. Brazile ontkent echter en stelt dat ze Clintons standpunt onderzocht voor haar optreden in een panel-show. Ook CNN zegt dat debatvragen nooit van tevoren worden vrijgegeven. De affaire lijkt dus een storm in een glas water.
  • Clinton’s campagnevoorzitter John Podesta heeft de grote hoeveelheid gelekte e-mails van de DNC gelinkt aan Russische hackers en stelde zelfs dat het kamp van Trump van tevoren wist van het lek. Trump-vertrouweling Roger Stone zou eerder hebben gezegd met Podesta enkele onhullingen kon verwachten.
  • Ongenoegen binnen de Republikeinse partij over de claim van Trump dat de uitslag van de verkiezingen al vast staat. Medewerkers van de partij vinden dat een presidentskandidaat dergelijk claims niet kan maken zonder onomstotelijk bewijs.
  • Al Gore sprak samen met Hillary Clinton in Florida. De bijeenkomst richtte zich voornamelijk op millennials. Gore en Clinton spraken over klimaatveranderingen en het belang van daadwerkelijk je stem uitbrengen. ‘Ik ben het bewijs dat elke stem telt,’ stelde Gore, die in 2000 de verkiezingen verloor na een gerechtelijke procedure in het Hooggerechtshof.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.