Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 11/2: Even terug naar de campagne van Obama

Feike Kuipers op 11 februari 2016 - Reageren

Na de voorverkiezingen in New Hampshire is veel duidelijk geworden. Alles lijkt dit jaar anders te gaan dan normaal, en de race wordt nog lang – wat met stil gejuich door politiek journalisten is begroet. Verder: Obama wil geen invloed hebben op de race maar heeft dit wel en Sanders profiteert van het New Hampshire-momentum. Dat en meer in Race to DC.

 

Obama

Als zittend president kan Obama kan geen van de kandidaten steunen, maar desondanks hangt zijn schaduw over de Democratische voorverkiezing. De aandacht is weer even op Obama’s campagne gevestigd nu het precies negen jaar geleden is dat hij zich kandidaat stelde. Obama gebruikt deze gelegenheid om Amerikanen op te roepen om meer te gaan stemmen, zodat geld minder belangrijk wordt in de verkiezingen. De politieke retoriek in het land is volgens Obama vandaag de dag nog steeds te grof en meer gericht op verdelen dan op samenbrengen. Hij concludeert ook dat hij de verdeeldheid in Washington D.C. niet heeft kunnen overbruggen en dat deze alleen maar erger is geworden. Volgens veel deskundigen zijn er meer gematigden nodig in Washington om dit op te lossen

 

Momentum bij Sanders, belangrijk endorsement Clinton

In de 24 uur sinds zijn overwinning in New Hampshire heeft Sanders zes miljoen aan donaties binnen gehaald. Zo ziet een dergelijke grote stijging in het aantal donaties er uit. De coalitie waarmee Bernie Sanders in New Hampshire won is ook groter en breder dan tot nu toe gedacht. In bijna alle demografische groepen won hij in de staat overtuigend. De enige groepen die Clinton won? Senioren en mensen met een inkomen van 200.000 dollar of meer - daar win je geen Democratische verkiezingen mee. Sanders moet dit momentum nu omzetten in steun van minderheden. 

Vooral zwarte Amerikanen zijn een belangrijke stem en kandidaten zijn dan ook druk om die te paaien. Een kleine overwinning is het statement van de bekende zwarte intellectueel Ta-Nehisi Coates dat hij op Bernie Sanders gaat stemmen, nadat Coates eerder juist kritisch over hem was. Ook belangrijk: Bernie poppen zijn de nieuwe rage. Anderzijds is er voor de winnaar van New Hampshire nog een lange weg te gaan bij het winnen van de zwarte kiezer. Het Congressional Black Caucus Pac schaart zich namelijk achter Hillary Clinton. Dit is een belangrijke steunbetuiging en veel van de Congresleden uit deze minderheid zullen dan ook campagne voor haar gaan voeren.

 

Kort nieuws:

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.