Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 11/11: Trump en Obama ontmoeten elkaar

Jesse Passchier op 11 november 2016 - Reageren

Donald Trump en Barack Obama hebben met elkaar gesproken in het Witte Huis en onder andere de machtsoverdracht besproken. En ook de huidige First Lady ontmoette haar opvolgster. Ondertussen zijn de Democraten alweer bezig met een nieuw vraagstuk: wie gaat de DNC leiden? Dat en meer in de Race to DC van vandaag!

 

Donald en Barack

Tijdens de campagne trokken Obama en Trump fel van leer, maar nu Trump de verkiezingen heeft gewonnen, lijkt de strijdbijl te zijn begraven. De twee spraken anderhalf uur met elkaar in de Oval Office, voornamelijk over de aanstaande machtsoverdracht.

 

Volgens Obama was het een succesvol gesprek: hij sprak de hoop uit dat Trump slaagt als president. Obama benadrukte tegenover Trump dat hij “er alles aan zal doen om je te laten slagen – want als jij slaagt, dan slaagt ons land ook.” Later gaf de woordvoerder van Obama aan dat de huidige president een “hernieuwd vertrouwen” heeft in Trumps toewijding om de komende twee maanden soepel te laten verlopen.

 

Trump vertelde journalisten dat hij met Obama heeft gesproken over verschillende situaties. “We hebben een aantal prachtige situaties besproken, maar ook de moeilijkheden die er kunnen zijn.” Ook sprak Trump de verwachting uit dat hij de komende tijd zal gebruiken om raad van Obama te krijgen en hem nog vaak te zullen spreken.

 

Melania en Michelle

Ondertussen spraken ook de huidige en de aanstaande First Ladies met elkaar. Michelle Obama, die altijd zeer dankbaar sprak over haar voorganger Laura Bush, heeft nu geprobeerd om Melania Trump op haar gemak te laten voelen in het Witte Huis. Ze spraken onder andere over het opvoeden van kinderen in het Witte Huis.

 

Toen Obama het Witte Huis introk, was haar oudste dochter 10: net zo oud als de zoon van Trump. De persvoorlichter van het Witte Huis (het gesprek vond plaats achter gesloten deuren) vertelde dat het “unieke kinderjaren zijn om op te groeien in het Witte Huis, en de twee dames hebben gesproken over die ervaring en wat het betekent om een goede ouder te zijn in die situatie.”

 

Traditioneel wordt er ook een fotomoment gehouden met de huidige en aanstaande presidenten en first ladies, maar deze vond niet plaats.

 

Democratisch Nationaal Comité

Na het verliezen van de verkiezingen richt de Democratische Partij zich nu op een nieuw vraagstuk: wie volgt Debbie Wasserman Schultz op als partijvoorzitter? Tijdens de voorverkiezingen kwam haar positie in opspraak nadat uit gelekte e-mails bleek dat ze actief de campagne van Bernie Sanders had tegengewerkt. Vlak voor de Democratische conventie eind juli stapte ze op en werd haar positie tijdelijk overgenomen door Donna Brazile.

 

Bernie Sanders en Elizabeth Warren, twee progressieve partijprominenten, hebben hun steun toegezegd aan Keith Ellison. Ellison, die sinds 2007 lid is van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden als vertegenwoordiger van Minnesota, stond tijdens de voorverkiezingen achter de campagne van Sanders. Hoewel Ellison zich nog niet verkiesbaar heeft gesteld, sprak hij wel al uit hoe de partij zich moet organiseren: “de sleutel is om vanaf de grassroots een organisatie op te bouwen, gericht op het scheppen van onderlinge verhoudingen en relaties.”

 

Howard Dean, voormalig gouverneur van Vermont en voorzitter van de DNC van 2005 tot 2009, heeft zich ook verkiesbaar gesteld voor zijn oude baantje. In een tweet liet hij weten dat “de Democraten een nieuwe organisatie nodig hebben met een focus op jongeren. Ik wil opnieuw voorzitter zijn.” Dean staat bekend om zijn 50-state strategy: focussen op alle staten, en niet alleen op de swing states, zo zou campagne gevoerd moeten worden.

 

Kort nieuws:

  • Trumps campagnemanager Kellyanne Conway heeft op geruchten gereageerd dat ze niet geïnteresseerd zou zijn in een positie binnen de Trump-regering. Ze zou hier juist wel voor openstaan. Een anonieme bron berichtte dat Conway geen interesse zou hebben vanwege haar succesvolle bedrijf. Conway pareerde de geruchten door te suggereren dat de bron wellicht zelf een positie binnen het Witte Huis wil bekleden.
  • Volgens een intern document over de aanstaande machtsoverdracht wil Trump in zijn eerste 100 dagen als president een einde maken aan het Trans-Pacific Partnership. Ook hoopt hij zich terug te kunnen trekken uit NAFTA, het handelsverdrag met Canada en Mexico.
  • Op verschillende plekken in de Verenigde Staten wordt geprotesteerd tegen het aanstaande presidentschap van Trump; in Portland liep het zelfs uit op rellen. Volgens Trump is het de schuld van de media, die de betogers zou ophitsen. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.