Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 11/3: Steunbetuigingen voor Trump en Cruz, rustig Republikeins debat

Jesse Passchier op 11 maart 2016 - Reageren

Ben Carson, die na Super Tuesday uit de race stapte, zal vandaag zijn steun voor Trump uitspreken. Ted Cruz haalt zijn eerste endorsement van een senator binnen, en Trump ligt onder vuur na een akkefietje tussen zijn campagnemanager en een verslaggeefster. Dat en meer in de Race to DC

 

Trump vraagt om eenheid

Afgelopen nacht gingen de Republikeinse presidentskandidaten opnieuw met elkaar in debat. Vergeleken met eerdere debatten, waar de vonken er geregeld vanaf vlogen door de vele persoonlijke aanvallen, was het debat van vannacht kalm en inhoudelijk. Trump kwam met een nieuwe strategie naar voren: hij presenteerde zich als dé Republikeinse kandidaat om de Democraten te verslaan. Hij roept de partij op om zich achter hem te verenigen: “Het Republikeinse establishment moet omarmen wat er nu gebeurt. Veel kiezers sluiten zich aan bij ons, wij gaan de Democraten verslaan.”

 

Carson steunt Trump

Tijdens het debat liet Trump weten dat Ben Carson, de voormalig neurochirurg die vorige week uit de race stapte, vandaag zijn steun voor hem uit zal spreken. Donderdag liet Carson in een interview al weten dat hij een steunbetuiging aan het overwegen was. “Er zijn twee Donald Trumps. Er is de Trump die je op TV ziet en een groot publiek trekt, en er is de Trump achter de schermen. Ze zijn niet dezelfde persoon. De eerste is een entertainer, de tweede is eigenlijk een denkend individu. Ik steun de denkende versie.”

 

Republikeinse senatoren richting Cruz

De Republikeinse senator Mike Lee (Utah) heeft zich achter Ted Cruz geschaard. Voor Cruz is het de eerste senator die hem steunt. Lee: “Ik stuur hiermee een signaal dat het tijd is om de rijen te sluiten. Wij als Republikeinen moeten ons verenigen achter één leider.” Ook doet Lee een oproep aan Marco Rubio om uit de race te stappen en Cruz te steunen. Ook senator Lindsay Graham (South Carolina) heeft een voorzichtige eerste stap in de richting van Cruz gezet. Twee maanden geleden vergeleek hij een keuze tussen Trump en Cruz als kiezen tussen neergeschoten of vergiftigd worden. Inmiddels ziet hij Cruz toch als een optie. “Ted heeft bewezen dat hij van Trump kan winnen.” Graham plaatste wel de kanttekening dat hij pas zijn steun uitspreekt als John Kasich en Marco Rubio verliezen in Ohio en Florida aankomende dinsdag.

 

Campagnemanager Trump onder vuur

Volgens ooggetuigen en geluidsopnames heeft Trumps campagnemanager Corey Lewandowski afgelopen dinsdag een verslaggeefster fysiek geïntimideerd. Michelle Fields, die verslag doet voor conservatieve pro-Trump website Breitbart, zou een vraag hebben gesteld toen de persconferentie al was afgelopen. Ze zou hardhandig zijn beetgepakt en weggeduwd. Vanuit Trumps campagne wordt echter alles ontkend. Trump werd naar het incident gevraagd na het debat van vannacht: “Misschien heeft ze het verhaal verzonnen.” Hij deed de suggestie dat het een wanhopige poging voor aandacht zou zijn.

 

Kort nieuws:

  • Aankomende dinsdag wordt er gestemd in Florida, de thuisstaat en laatste strohalm voor Marco Rubio. Tijdens het debat probeerde Rubio een belangrijke groep kiezers voor zich te winnen: conservatieve Cubaans-Amerikaanse stemmers. Rubio zette zich sterk af tegen de recentelijk verbeterde relaties met Cuba en tegen het Castro-regime. Zijn oproep voor een betere deal met Cuba werd door het publiek met luid gejuich begroet.
  • Een groep Republikeinse donoren hebben in een memo laten blijken dat ze voormalig minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice naar voren willen schuiven om te voorkomen dat Trump of Clinton president wordt. Rice zou als onafhankelijke presidentskandidaat de beste optie voor Amerika zijn, aldus de donoren. Rice zelf aarzelt nog of ze een gooi moet doen naar het presidentschap.
  • Een opsteker voor Bernie Sanders: Chicago’s grootste krant, The Chicago Tribune, heeft geen steunbetuiging gedaan voor een Democratische kandidaat. Clinton heeft al de steun van veertig grote kranten, terwijl Sanders het moet doen met een handvol steunbetuigingen. Aankomende dinsdag wordt er gestemd in Illinois.
  • President Obama reageerde op Republikeinse beschuldigingen dat hij verantwoordelijk zou zijn voor de opkomst van Donald Trump. “De Republikeinen moeten kritisch naar hun eigen politiek kijken om te snappen waar het huidige circus is ontstaan.” Het is niet de eerste keer dat Obama uithaalt naar Trump. Eerder sprak hij zich al uit tegen de anti-immigratie retoriek van Trump.
  • Obama’s populariteit is in drie jaar tijd niet zo hoog geweest. De wekelijkse peilingen melden dat vijftig procent van de Amerikanen tevreden is over Obama’s presidentschap. Vorig jaar was het aantal nog 46 procent: zijn gemiddelde ligt sinds 2009 op 47 procent.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.