Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 10/2: Einde nabij voor Christie?

Jasper Maassen op 10 februari 2016 - Reageren

Einde voor Christie?

Het brede deelnemersveld bij de Republikeinen betekent dat er bij iedere voorverkiezing wel één of meerdere kandidaten ondermaats presteren. In New Hampshire geldt dit onder andere voor Chris Christie. De gouverneur van New Jersey had zijn hele campagne gericht op succes in New Hampshire, maar werd slechts zesde met (op het moment van schrijven) 8 procent van de stemmen. Een teleurstellend resultaat voor de kandidaat die het vaakst in de staat te vinden was: maar liefst 72 campagnedagen sinds begin 2015.

 

De speech die Christie gaf na afloop van de primary was dan ook veelzeggend. “De definitieve uitslagen zullen morgenmiddag bekend zijn. Dat geeft ons tijd om te besluiten hoe we vanaf hier verder gaan, maar het heeft geen zin om dat in een hotelkamer in South Carolina te doen”, aldus de gouverneur, die aankondigde met zijn familie terug naar huis te gaan, in plaats van direct door te reizen naar de volgende staat waar verkiezingen zijn. Welke beslissing Christie gaat nemen lijkt tussen de regels door zeer duidelijk: het einde van zijn campagne is nabij.

 

Scheldende Trump brengt Cruz niet van zijn stuk

De Republikeinse race staat bol van de incidenten en persoonlijke aanvallen. Het nieuwste incident kent twee vertrouwde hoofdrolspelers: Ted Cruz en Donald Trump. Bij één van de laatste bijeenkomsten voor de voorverkiezingen in New Hampshire sprak Trump over Cruz’ slappe houding ten aanzien van waterboarden, een beruchte marteltechniek die in Guantanamo Bay werd gebruikt. Trump vond het standpunt van de senator uit Texas te slap, en een vrouw in het publiek was het daar duidelijk mee eens: zij noemde Cruz een pussy.

 

Trump had ervoor kunnen kiezen om dit te negeren, maar in plaats daarvan ging hij haar dusdanig opzichtig de les lezen dat het voor iedereen duidelijk is dat hij de mening van zijn fan deelt. In een reactie liet Cruz weten zich niet mee te laten slepen in een scheldwedstrijd. Hij richtte zich op Trumps steun voor Obamacare en zei dat Trump altijd begint te schelden als hij verliest.

 

 

 

Kort nieuws:

  • Ook Jane Sanders, de vrouw van Bernie, lijkt meer en meer betrokken te worden in de campagne. Zo werd ze gevraagd of zij Hillary Clinton, net als Trump, "evil" vindt. "Absoluut niet", luidde het antwoord van Jane, die net als haar man vindt dat een campagne op inhoud gevoerd moet worden: "voor dit soort dingen is geen plek in politiek".
  • Ben Carson had zijn campagne een aantal maanden geleden anders voorgesteld dan de harde werkelijkheid van gisteravond. De bijeenkomst waar zijn aanhangers de uitslagen afwachtten, werd door slechts 45 mensen bezocht: meer ballonnen dan bezoekers. Grote afwezige was Carson zelf.
  • Bernie Sanders daarentegen oogstte meer dan alleen afgevaardigden voor de conventie. Tijdens zijn overwinnigsspeech riep hij op om te doneren aan zijn campagne. Het resultaat was overweldigend: 2,6 miljoen dollar in zeer korte tijd, en een stroom aan klachten op Twitter dat zijn site vastgelopen was.
  • Een verrassende steunbetuiging voor Clinton in het maar doorslepende emailschandaal: Colin Powell, één van haar Republikeinse voorgangers, is het niet eens met het achteraf bestempelen van emails als classified, wat ook voor twee emails uit zijn correspondentie is gebeurd. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.