Jasper van Emmerik op 10 november 2016 - Reageren
Na Trumps onverwachte verkiezingszege zijn beide partijen begonnen met het aanpassen aan de nieuwe situatie. De Republikeinen kijken vooruit en bekijken hun verlanglijstjes, terwijl de Democraten zich strijdbaar opstellen. Veel Amerikanen zijn ondertussen de straat op gegaan om de demonstreren tegen de nieuw verkozen president Trump.
Beleid
De Republikeinen beginnen langzaam met de voorbereidingen voor Trumps presidentschap. Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en Mitch McConnell, fractievoorzitter in de Senaat, keken beide uit naar de mogelijkheid het land weer te kunnen vormen. Die mogelijkheden zijn groot, gezien de Republikeinse meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. Hoog op het lijstje van vrijwel elke Republikein staat het intrekken van Obamacare, maar dat moet ook vervangen worden door een ander systeem en dat alternatief is nog niet uitgewerkt.
Republikeinen gaan een zonnige toekomst tegemoet. Velen kijken met name uit naar de mogelijkheid een conservatieve rechter voor het hooggerechtshof te benoemen. Ryan wil graag gebruik maken van de mogelijkheden nu ze er zijn en stelde dat de partij eerder de fout in is gegaan tijdens dit soort omstandigheden. "Nu is de mogelijkheid om zaken te regelen voor het volk." Ondanks dit optimisme waarschuwde McConnell ook voor al te veel enthousiasme en waarschuwde hij het mandaat niet verkeerd te interpreteren. Hij stelde dat het slechts om tijdelijke macht ging. McConnel lijkt een mogelijke Democratische blokkade na de midterms – zoals de Republikeinen Obama blokkeerden na het door Obamacare veroorzaakte midterm-verlies – te willen voorkomen.
Ryan had gedurende de campagne overigens nog grote bezwaren tegen Trump, terwijl McConnell weigerde zich over de Republikein uit te spreken.
Voorwaarden
Waar Hillary Clinton en Barack Obama gisteren stelden dat Donald Trump een kans moet krijgen om te regeren, lijken enkele andere Democraten – vooral vanuit de progressievere hoek – toch iets strijdbaarder te zijn. Hoewel de prominente Bernie Sanders stelde graag met Trump samen te werken om "de levens van werkende families te verbeteren." Wel stelde hij voorwaarden aan deze hulp en kondigde aan hem hard te zullen bestrijden op het gebied van racisme, seksisme, xenofobie en het klimaat.
Ook Elizabath Warren, senator van Massachusetts, uitte haar frustratie over het feit dat Clinton de verkiezingen verloor via de electorale stemmen, terwijl de hoofdelijke stemming wel in haar voordeel was. Wel stelde ze dat het belangrijk is voor de democratie dat het resultaat werd geaccepteerd. Net als Sanders zei ze te zullen samenwerken met Trump om "de economie te herbouwen voor werkende mensen." Ook riep zij Trump op daadwerkelijk een president te zijn voor iedereen, ongeacht hun afkomst of overtuigingen.
Kort nieuws
Er zijn geen reacties geplaatst.