Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 09/11: Trump wint de verkiezingen!

Peet van Leeuwen op 9 november 2016 - Reageren

De race is afgelopen. Na een lange en slopende strijd zal Donald Trump benoemd worden tot de 45e president van de Verenigde Staten. Clinton had eerder deze ochtend contact met Trump en feliciteerde hem met zijn overwinning. Lees al het laatste verkiezingsnieuws in deze Race to DC.

 

De nieuwe president

Met een duidelijke overwinning is Donald Trump de nieuwe president geworden. Na een lange campagne heeft Trump aan het langste einde getrokken. Hij won door een groot deel van de swing states op zijn naam te schrijven.

 

Hij boekte overwinningen in Florida, Iowa, Wisconsin, Ohio en Pennsylvania. De einduitslag lag vaak erg dicht bij elkaar. Maar het is ongekend dat Trump ze allemaal heeft gewonnen.

 

Vanochtend hield Trump een toespraak in New York waarmee zijn overwinning vierde. Daarin liet hij weten dat hij wil dat alle Amerikanen samenkomen als één land. Hij stelde dat hij een president zal worden voor alle Amerikaan. En dat hij de American Dream nieuw leven in zal blazen.

 

Hij liet ook weten dat wat hij nu bereikt heeft niets zal betekenen als hij zijn taak als president niet goed uitvoert.

 

Clinton

Er zal nog lang gespeculeerd worden over waar Clinton de winst heeft laten liggen. In alle peilingen stond ze ruim voor. Maar toch werd haar pad naar het Witte Huis al vrij vroeg in de verkiezingen problematisch.

 

Clinton heeft Trump in een telefoongesprek gefeliciteerd met zijn overwinning. En ze zal waarschijnlijk op een later tijdstip haar supporters toespreken en bedanken voor hun inzet.

 

Een eerste analyse over de verkiezingen kun je hier lezen.

 

Republikeinen

Ook in de andere verkiezingen, die voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, hebben de Republikeinen gewonnen. Zij weten de meerderheid te behouden. Donald Trump zal dus als president de steun hebben van de Republikeinen op Capitol Hill. En daarmee zullen veel van de door Obama ingevoerde wetten onder druk komen te staan. Met als beste voorbeeld Obamacare.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.