Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 08/09: Trump herhaalt onjuiste claim over de Irakoorlog, Clinton opnieuw in de verdediging

Jesse Passchier op 8 september 2016 - Reageren

Afgelopen nacht waren Hillary Clinton en Donald Trump allebei aanwezig bij het Commander in Chief forum, waar vragen gesteld werden over hun plannen en ideeën over nationale veiligheid. Clinton, die als eerste aan de beurt was, moest opnieuw haar emailschandaal toelichten. Trump was daarentegen weer lovend over Poetin en herhaalde een eerdere onjuiste claim dat hij tegen de Irakoorlog was. Tot frustratie van vele journalisten werd hier niet over doorgevraagd. Dat en meer in de Race to DC.

 

Clinton en het emailschandaal

Hillary Clinton werd al snel de verdediging ingedrukt toen de NBC-host, Matt Lauer, opende met de conclusie van het FBI-onderzoek naar haar e-mails: ze zou “extreem onzorgvuldig” zijn omgegaan met geheime informatie. Ze benadrukte echter dat ze enorm veel ervaring heeft met het omgaan met vertrouwelijke informatie: “Vertrouwelijke informatie heeft altijd een kop met ‘top secret’, ‘geheim’, of ‘vertrouwelijk’. Geen van de e-mails die ik heb verstuurd of ontvangen hadden zo’n kop. Het rapport van het ministerie van Justitie bevestigt dit.”

 

Ook gaf Clinton toe dat haar steun voor de Irakoorlog een fout was, maar ze beloofde wel dat ze “nooit meer” grondtroepen naar Irak zal sturen. Ook is het volgens Clinton uitgesloten dat er nieuwe Amerikaanse grondtroepen naar Syrië zullen gaan. Clinton maakte hierbij een duidelijke vergelijking tussen haarzelf en Trump: “Ik heb verantwoordelijkheid genomen voor mijn keuze, hij heeft dat niet gedaan. Steun voor oorlog was een fout, en Trump steunde de oorlog ook. Hij zegt dat hij tegen de oorlog was, maar hij was voor de oorlog. Zoek het maar op.” Verder had Clinton kritiek op Trumps plan om moslims te verbieden de VS binnen te komen: “Dat gaat ons echt niet helpen om ISIS te verslaan.”

 

Trump liegt opnieuw over Irak

Toen Trump aan de beurt was, kwam zijn steun voor de Irakoorlog inderdaad ter sprake. Trump benadrukte dat hij “volledig tegen de oorlog was. Kijk maar naar Esquire magazine uit 2004.” Deze claim heeft hij al eerder gemaakt om een contrast te scheppen met Clinton op het gebied van het buitenlandbeleid, maar deze uitspraak is al met grote regelmaat ontkracht door onafhankelijke fact checkers. In een interview met Howard Stern in 2002 werd Trump gevraagd of hij de invasie van Irak steunde, waarop hij antwoordde: “Ja, ik denk het wel.” Tijdens het forum werd deze onjuiste claim echter niet gecorrigeerd, wat de presentator op veel kritiek kwam te staan. Het forum werd zelfs een “schande voor de journalistiek” genoemd.

 

Verder was Trump opnieuw lovend over Vladimir Poetin en bekritiseerde hij Obama. “Poetin is een echte leider, veel meer dan onze president. Wij hebben nu een verdeeld land.” Ook zei Trump dat een alliantie met Rusland zou helpen bij het verslaan van Islamitische Staat. Na een vraag aan Trump of hij Poetins agressie in de wereld kon verdedigen, antwoordde hij met de vraag: “Wil je dat ik een aantal dingen opnoem die Obama tegelijkertijd doet?” Trump bekritiseerde verder Clinton als “schietgraag” en suggereerde hij dat Clinton de Verenigde Staten in allerlei internationale conflicten zal betrekken.

 

Kort nieuws:

  • Nieuwe onthullingen uit Clintons e-mails: de Democraten hebben e-mailverkeer tussen Clinton en haar voorganger als minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, openbaar gemaakt. In de berichten legt Powell uit hoe hij tussen de regels door gebruik kon maken van een privéserver. Ook waarschuwde hij Clinton: “Wees erg vooorzichtig. Ik kon het gebruiken door niet al te veel erover te vragen en geen systemen te gebruiken die de data vastlegden.”
  • Donald Trump heeft de boycot tegen een aantal media opgeheven, waardoor nu alle media weer toegang krijgen tot zijn campagnebijeenkomsten. Op de zwarte lijst stonden onder andere The Washington Post, Politico, en Buzzfeed

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.