Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 07/11: Clinton niet vervolgd na nieuwe e-mails

Dynph ten Haaf op 7 november 2016 - Reageren

De nieuwe Clinton e-mails leveren niets op en beide kandidaten voeren in de laatste dagen campagne als nooit tevoren. Verder is de opkomst onder Lation’s verrassend hoog, en lijkt het erop dat de Democraten een meerderheid in de Senaat gaan krijgen. Dat en meer leest u in de Race to DC van vandaag!  

 

E-mails leveren niets op

Negen dagen nadat de FBI bekendmaakte het onderzoek naar Clintons e-mails te heropenen, liet FBI directeur James Comey gister weten dat Clinton niet verder vervolgd zal worden.

 

In een brief aan de voorzitter van de Congres commissie die het onderzoek naar Clinton leidt, laat Comey weten dat in de nieuw geconfisqueerde e-mails van de geen beschuldigende informatie was gevonden. De e-mails, die werden gevonden op de computer van Huma Abedins echtgenoot Anthony Weiner, waren persoonlijk – zonder informatie met betrekking tot het ministerie – of anders kopieën van e-mails die al tijdens het eerste onderzoek waren onderzocht.

 

De Clinton campagne reageerde kort, maar opgelucht op het nieuws. “We zijn blij om te zien dat hij [Comey] de conclusies die hij bereikte in juli heeft bevestigd,” aldus Clinton-woordvoerder Jennifer Palmieri.

 

De Trump campagne was beduidend minder blij met het nieuws. Tijdens een speech in Michigan liet Trump duidelijk weten dat hij nog steeds denkt dat Clinton schuldig is, en plaatste hij vraagtekens bij het FBI onderzoek. “Je kunt niet 650.000 e-mails bekijken in 8 dagen,” stelde Trump. “Dat lukt gewoon niet mensen. Hillary Clinton is schuldig.”

 

De laatste meters

In de eindsprint naar 8 november gaan beide kandidaten tot het uiterste om kiezers ervan te overtuigen op hen te stemmen. Beide kandidaten presenteren de verkiezingen van 2016 als een nu-of-nooit keuze, en gebruikten het laatste weekend voor verkiezingsdag dan ook goed.

 

Zo sprak Clinton gister in een kerk in Philadelphia over de historische strijd voor gelijkheid, in de hoop dat Afro-Amerikaanse kiezers en vrouwen naar de stembus zullen gaan. In de laatste paar dagen heeft Clinton haar boodschap voor nationale eenheid sterker gemaakt, in de hoop zich op die manier scherp te kunnen contrasteren met Trump. Na Philadelphia toog ze gisteren dan ook naar New Hampshire, waar ze campagne voerde met Khizr Khan, de vader van overleden Moslim soldaat Humanyun Khan.

 

Trump was gister in Iowa, waar hij kiezers waarschuwde dat zij nooit meer een kandidaat als hemzelf in de buurt van het presidentschap zullen zien. Hij presenteerde de verkiezingen als hun “laatste kans” om hun woede over immigratie en handel kracht bij te zetten. Trump focuste zijn boodschap vooral op zijn positie als anti-establishment kandidaat. “De media, Wall Street en politici proberen ons tegen te houden omdat ze weten dat we het systeem van doorgestoken kaart zullen repareren,” betoogde Trump.

 

Ook vandaag hebben beide kandidaten een drukke dag voor de boeg. Zo zal Trump de laatste campagnedag doorbrengen in Florida, North Carolina, Pennsylvania, New Hampshire en Michigan. Clinton zal haar opwachting maken in Pennsylvania, Michigan en North Carolina.

 

Kort nieuws:

  • In het laatste etmaal voor de verkiezingen lijkt het erop dat de Democraten een kleine voorsprong hebben in de Senaatsraces. Politiek strategen verwachten een kleine meerderheid van 52 van de 100 zetels. Aan de kant van het Huis van Afgevaardigden lijkt het er op dat de Republikeinen hun meerderheid daar behouden.
  • Een schrikmoment voor Donald Trump. Hij werd zaterdag tijdens een rally in Reno, Nevada, plots door de secret service van het podium gehaast nadat een toeschouwer riep dat iemand een geweer had. Uiteindelijk bleek het vals alarm te zijn. Trump keerde dan ook na een paar minuten weer terug op het podium.
  • Het ziet er naar uit dat Latino kiezers dit jaar het verschil kunnen gaan maken tijdens de verkiezingen. Al in het stadium van “vroege stemmen” is de opkomst onder Latino’s hoger dan ooit tevoren. Dit is een goed teken voor Clinton, omdat veel Latino’s stemmen uit angst voor Trumps anti-immigratie standpunten.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.