Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 07/05: Verdeeldheid groeit binnen de Republikeinse Partij

Jesse Passchier op 7 mei 2016 - Reageren

Dinsdag riep Trump nog dat het belangrijk was om de Republikeinse Partij te verenigen. Maar die eenheid is inmiddels ver te zoeken: een groot aantal partijprominenten zeggen niet op Trump te zullen stemmen. Ondertussen stralen de Democraten wel eenheid uit, met Obama voorop. Dat en meer in Race to DC.

 

Trump trekt de partij uit elkaar

Nadat Trump dinsdag de waarschijnlijke Republikeinse kandidaat werd, beloofde hij om de partij te verenigen in aanloop naar de verkiezingen in november. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, liet gisteren weten dat hij “nog niet klaar is om Trump te steunen.” Ook voormalig presidentskandidaat Jeb Bush en senator Lindsey Graham hebben gezegd Trump niet te zullen steunen. Eerder deze week lieten allebei de oud-presidenten Bush al weten niet op Trump te stemmen. Volgens Jeb Bush kan Trump het presidentschap niet aan. "Hij toont geen respect voor de Constitutie en hij is geen consistente conservatief. Ik kan hem niet steunen."

 

Andere Republikeinen hebben juist weer laten weten dat Ryans uitspraken niet kunnen. Lynn Westmoreland, afgevaardigde voor Georgia, vindt het een slechte zaak dat Ryan alleen maar verwarring brengt. “Geloof me, ik ben geen fan van Trump, maar ik ga hem wel steunen. Het is tijd dat we ons gaan verenigen. Ryan had iets subtieler moeten zijn.” Voormalig presidentskandidaat Bob Dole liet ook weten Trump te steunen. Volgens Dole is het belangrijk “om de stem van de kiezer te volgen en de genomineerde kandidaat te steunen.”

 

Trump kwam vrijdag al snel met een reactie op de anti-Trump personen binnen de partij. In plaats van vrede te zoeken haalde hij juist hard uit. Hij noemde Graham een “aanfluiting zonder geloofwaardigheid” en wekte de suggestie dat Ryan ongeschikt is als voorzitter van het Huis als hij Trump niet steunt.

 

Obama benadrukt Democratische eenheid

Tijdens zijn wekelijke persconferentie liet President Obama nogmaals weten waar de Democratische Partij voor staat, wat een scherp contrast vormde met de huidige situatie bij de Republikeinen. Hij noemde de zaken op waar hij voor vecht: gezondheidszorg, een hoger minimumloon, investeren in infrastructuur, immigratiehervormingen, voorzichtige inzet van militaire middelen, zorgen voor veteranen. In de campagnes van Hillary Clinton en Bernie Sanders zijn deze zaken ook van groot belang.

 

Obama: “Wij Democraten voeren campagne voor zaken die we steunen, niet voor zaken waar we tegen zijn. Wij geloven in onze standpunten. Ik laat het aan de Republikeinen om hun problemen op te lossen.” Ook liet Obama zich uit over Trumps nominatie. “Er is nog genoeg tijd om over zijn standpunten te praten. Maar ik wil allereerst benadrukken dat het serieuze tijden zijn, en het presidentschap is een serieuze baan. Het is geen entertainment, het is geen reality tv show.”

 

Kort nieuws:

  • Voormalig vicepresident Dick Cheney steunt Trump als de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap. “Ik steun de genomineerde van mijn partij, zoals ik altijd heb gedaan.” In februari noemde Cheney Trump nog een liberale Democraat: “Als hij blijft klinken als een liberale Democraat denk ik niet dat hij de nominatie binnen zal slepen.”
  • Opnieuw heeft Elizabeth Warren zich zeer kritisch uitgelaten tegen Trump. Nadat ze de campagne van Trump dinsdag al seksistisch en racistisch noemde, kwam Trump drie dagen later met een reactie: “Ik hoop dat corrupte Clinton goofy Elizabeth Warren kiest als running mate. Ik zal ze allebei verslaan.” Warren noemde de reactie van Trump “slapjes.” Ze noemde hem iemand die alleen maar beledigende leugens uit. “Trump praat in beledigingen en leugens omdat hij geen eerlijk gesprek kan houden over zijn gevaarlijke visie voor Amerika.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.