Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 06/02: Bush en Christie werken samen tegen Rubio

Jan-Willem Kranendonk op 6 februari 2016 - Reageren

Hillary Clinton’s emailaffaire sleept voort, Ted Cruz is volgens Ron Paul geen libertariër en voor Sanders, die meer aanspraak zou maken op die titel, trotseren kiezers zelfs een sneeuwstorm. Dat en meer in de Race to DC.

 

Samenwerking om Rubio te stoppen

Voor de voormalig gouverneur van Florida en huidig gouverneur van New Jersey gaat de tijd dringen. Dinsdagavond is de cruciale primary van New Hampshire. Eindigt Marco Rubio met een duidelijke voorsprong op Jeb Bush en Chris Christie, zijn hun kansen grotendeels verkeken. Daarom werken zij inmiddels samen om Rubio af te stoppen. De campagne van Bush heeft meer financiële armslag en lanceert verschillende spotjes tegen de senator uit Florida. Chris Christie staat bekend om zijn temperamentvolle optredens en pakt Rubio verbaal aan. Ook delen de campagnes achter de schermen informatie. Eén van de thema’s is uiteraard Rubio’s gebrek aan ervaring. Die lijkt zich daar zelf overigens geen zorgen over te maken.

 

Endorsement Primary: Clinton en Rubio aan kop

In de peilingen wordt Hillary Clinton bedreigd door Bernie Sanders, maar het establishment staat nog altijd fier achter haar. In de endorsement primary van FiveThirtyEight heeft ze de leiding met 466 punten. Sanders scoort er daarentegen 2. Bij de Republikeinen heeft Rubio de leiding overgenomen en staat hij met 60 punten bovenaan. Jeb Bush (51) en Chris Christie (36) completeren de top-3. FiveThirtyEight berekent in deze 'primary' hoeveel steun kandidaten van huidige afgevaardigden, senatoren en gouverneurs krijgen.

 

Maar Rubio krijgt inmiddels steun van meer mensen dan alleen huidige politici. Bobby Jindal heeft zijn steun uitgesproken voor Marco Rubio. De voormalig gouverneur van Louisiana deed tot november zelf mee aan de race. Hij kreeg echter geen voet aan de grond en trok vroegtijdig zijn conclusies. Nu steunt hij Rubio, die volgens Jindal een principiële conservatief is.

Ook The Las Vegas Review-Journal schaart zich achter de senator uit Florida. Dit endorsement is belangrijk vanwege de aanstaande caucus in Nevada. Maar het meest opzienbarend is deze steunbetuiging vanwege de eigenaar van de krant. Dat is Sheldon Adelson, een multimiljardair die verklaard tegenstander is van Barack Obama. Hoewel de hoofdredactie onderstreept dat Adelson buiten deze beslissing staat, zal het Rubio-kamp dit als een positief signaal beschouwen.

 

Kort nieuws

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.