Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 04-3: Romney valt Trump aan, Republikeinen opnieuw in debat

Jesse Passchier op 4 maart 2016 - Reageren

Bij de Republikeinse Partij willen ze zo snel mogelijk af van Trump. Mitt Romney opende de aanval en noemde Trump een oplichter. Verder gingen de Republikeinen opnieuw met elkaar in debat: inclusief Trump, die er bij het vorige FOX News debat niet bij was. Verder doet Sanders binnenkort mee aan een debat zonder Clinton. Dat en meer in de Race to DC.

 

Romney opent de aanval

Het lijkt er steeds meer op dat Trump de Republikeinse presidentskandidaat gaat worden, tot groot ongenoegen van de partij zelf. Oud-presidentskandidaat Mitt Romney, nog altijd populair bij veel conservatieven, hield een speech waarin hij Republikeinen opriep om niet op Trump te stemmen: “Als we Donald Trump nomineren, nemen de vooruitzichten voor een veilige en welvarende toekomst sterk af.” Ook noemde Romney de vele gefaalde ondernemingen van Trump: Trump Airlines, Trump University, Trump Vodka, Trump Magazine. “Hij is nep, hij is een oplichter,” aldus Romney. Romney sprak echter geen steun uit voor één van de andere kandidaten. Hier schuilt meteen het probleem van de Republikeinen: de partij is enorm verdeeld. Zijn volledige speech is hier terug te kijken en te lezen.

 

Trump slaat net zo hard terug

Vlak na de speech van Romney reageerde Trump fel op de aanval van het Republikeinse establishment. “Romney is een gefaalde kandidaat, hij heeft vreselijk gefaald. Vier jaar terug smeekte hij om mijn steunbetuiging. Maar hij heeft ons allemaal in de steek gelaten.” Volgens Trump had hij Romney op zijn knieën kunnen laten smeken voor een endorsement. Ook op het gebied van zijn ondernemingen benadrukte Trump opnieuw zijn vergaarde rijkdom: “Ik heb veel meer geld verdiend dan Mitt. Ik heb een winkel die meer waard is.”

 

Terug bij FOX News

Afgelopen nacht gingen de overgebleven Republikeinse kandidaten weer met elkaar in debat. Trump had het vorige debat overgeslagen vanwege zijn ruzie met gastvrouw Megyn Kelly, maar ze gingen nu gewoon met elkaar in gesprek. Zowel Ted Cruz als Marco Rubio vielen Trump keihard aan. Maar het was opnieuw een debat modder gooien. Rubio werd “kleine Marco” genoemd, en Cruz kreeg de bijnaam “liegende Ted.” Trump werd geconfronteerd met zijn wisselende meningen, waarop Trump reageerde dat hij een “sterke kern” heeft, maar ook flexibel kan zijn. Desondanks lieten alle kandidaten weten dat ze uiteindelijk de Republikeinse kandidaat zullen steunen, wie het ook mag worden.

 

Kort nieuws:

  • Aankomende maandag doet Bernie Sanders mee aan een debat van FOX News. Maar zijn tegenstander Hillary Clinton zal niet meedoen, omdat het overlapt met andere afspraken. De vraag is echter of dit wel zo is: Clinton heeft het momentum van haar overwinningen tijdens Super Tuesday en heeft dus niet de behoefte om opnieuw in debat te gaan. 
  • Chris Christie sprak recentelijk zijn steun uit voor Trump. Bij een van Trumps overwinningsspeeches leek het echter of Christie spijt had van zijn beslissing. Hij keek zo verschrikt en vol onbegrip dat hij hier in een latere persconferentie op reageerde: “Nee, Trump hield me niet gegijzeld.” Later vandaag meer over Christie’s steun aan Trump.

  • Sarah Palin, die vorige maand haar steunbetuiging voor Trump uitsprak, reageerde ook op de aanval van Romney: “Romney is een zielig mannetje. Zijn tegenstrijdige speech laat alleen maar zien waarom Trump zoveel stemmen meer haalt.”

  • Eerder deze week kreeg Trump zijn eerste steunbetuiging van een senator: Jeff Sessions uit Alabama. Nu heeft Trump Sessions aangesteld als het hoofd van zijn adviescomité voor buitenlands beleid en nationale veiligheid. “Het is tijd voor een gezonde dosis verstand en realisme op het gebied van buitenlandse zaken.”

  • Een bron dichtbij het onderzoek naar de emailserver van Clinton heeft laten weten dat er geen hackpogingen zijn gedaan door een buitenlandse partij. Dit zal als een grote opluchting komen voor Clinton, voor wie de emailaffaire nog altijd een zeer gevoelig onderwerp is. Later vandaag een overzicht van Clintons emailproblemen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.