Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 04/11: Een drukke campagnedag, Obama uit kritiek op FBI

Jesse Passchier op 4 november 2016 - Reageren

Met nog maar vier dagen tot de verkiezingen trekken beide kandidaten opnieuw alles uit de kast om stemmers aan hun kant te scharen. Trump stuurt vooral familie het land door, terwijl partijprominenten voor Clinton campagne voeren. Ondertussen heeft Obama kritiek geuit op de openbaringen van de FBI. Dat en meer in de Race to DC van vandaag.

 

Grootscheepse Trump campagne

Aangemoedigd door de peilingen die Trump deze week meer kans op winst hebben gegeven, heeft een groot gedeelte van Trumps familie zich opnieuw gestort op het voeren van campagne. Zijn kinderen waren te vinden in belangrijke swing states: Donald Jr. richtte zich op Colorado en Nevada. Ivanka voerde campagne in Michigan en New Hampshire, terwijl Eric en zijn vrouw speeches gaven in Wisconsin en Ohio. Ook Melania, Trumps vrouw, voerde campagne in Pennsylvania.

 

Maar er was ook lichte ophef over de boodschap in de speeches van Trumps familie. Zo zei Melania dat ze zich als First Lady wil richten op het tegengaan van online pesten, en noemde ze de huidige Amerikaanse cultuur “te gemeen en te ruw.” Dit staat echter in scherp contrast met het gedrag van Trump zelf, die juist via social media zijn tegenstanders aanvalt.

 

En ook tussen Ted Cruz en Trump loopt het nog niet lekker. Hoewel Cruz samen met vicepresidentskandidaat Mike Pence campagne voerde voor de Republikeinse presidentskandidaat in Iowa, heeft hij geen enkele keer Trump bij naam genoemd. Het werd meer een anti-Clinton dan een pro-Trump speech. Cruz schetste een toekomst met Clinton als president: “Kun je het je voorstellen, als Clinton straks een liberale rechter aanstelt voor het Hooggerechtshof? Dat is een stap naar het verlies van onze grondwettelijke rechten.”

 

Trump zelf voerde campagne in Florida, Pennsylvania, en North Carolina. Hij liet weten enorm trots te zijn op het feit dat hij in veel peilingen nu op voorsprong staat. “Het is een enorme eer.” Ook legde hij opnieuw nadruk op Clintons e-mailschandaal: “Ze heeft geen enkel recht om verkiesbaar te zijn.”

 

Clinton en de zwarte stem

Hoewel Clinton nog steeds een lichte voorsprong heeft in de peilingen ten opzichte van Trump, doet ze het onder de zwarte kiezer slechter dan verwacht. In staten waar vroeg gestemd kan worden, is deze bevolkingsgroep voorlopig minder prominent aanwezig vergeleken met de vorige verkiezingen, toen Barack Obama een gooi naar het presidentschap deed.

 

Om de steun van de zwarte bevolking op het laatste moment nog aan te wakkeren, richt Clintons campagne zich nu extra op staten waar deze bevolkingsgroep veel invloed heeft. Zo trok Bill Clinton naar Detroit, waar hij met lokale leiders en zwarte dominees sprak. Ook Obama trok er weer op uit voor Clinton, ditmaal speechte hij in Florida. Hij stelde onder andere de steun van de KKK voor Trump aan de kaak.

 

Hillary Clinton voerde campagne in het oosten van North Carolina, een regio met een groot percentage zwarte stemmers die essentieel waren in de verkiezing van Obama. Clinton viel Trump aan op zijn gebrek aan medeleven en inzicht: “Hij denkt dat het leven van de zwarte bevolking enkel bestaat uit misdaad, armoede, en wanhoop. Hij weet niks, echt niks, van de kracht van de zwarte kerk, de levendigheid van het zwarte bedrijfsleven, en de voortreffelijke kwaliteit van historisch zwarte scholen en universiteiten.”

 

De Clinton campagne heeft ook het aantal tv-spotjes, specifiek gericht op minderheden, vergroot de afgelopen week. En aanstaande maandag, de avond voor de verkiezingen, zullen beide Clintons en beide Obama’s zich nogmaals sterk maken voor een Hillary-presidentschap tijdens een bijeenkomst in Philadelphia.

 

Kort nieuws:

  • President Obama heeft kritiek geuit op de bekendmaking van de FBI dat het onderzoek naar Clintons e-mails opnieuw is geopend. Hij stelde dat er een bepaalde norm nagestreefd moet worden qua onderzoek doen: “We werken niet met insinuaties en toespelingen, we komen niet naar buiten met onvolledige informatie. We willen juist informatie gebaseerd op concrete beslissingen en echt bewijs.”
  • Opnieuw een waarschuwing van Amerikaanse veiligheidsdiensten voor Russische inmenging tijdens de verkiezingen. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk wordt geacht dat de Russen in staat zijn de uitslag te bepalen, verwachten veiligheidsfunctionarissen dat de Russen wel zullen proberen om de legitimiteit van de uitslag in twijfel te trekken. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.