Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 4/8: Republikeinen proberen negatieve spiraal te doorbreken, Clinton leidt in de peilingen

Jesse Passchier op 4 augustus 2016 - Reageren

Rond de campagne van Donald Trump neemt de ophef alleen maar toe: na een week vol ongelukkige uitspraken moeten de Republikeinen flink aan de bak om Trumps campagne niet te laten imploderen. Ondertussen heeft Hillary Clinton een voorsprong van 10 procent in de nieuwste landelijke peilingen. Dat en meer in de Race to DC.

 

Paniek en verdeeldheid nemen toe bij de Republikeinen

Er gingen geruchten dat een aantal prominente Republikeinen, waaronder Voorzitter van de RNC Reince Priebus, Newt Gingrich en Rudy Giuliani, een interventie aan het plannen was om Trump weer op het juiste pad te krijgen. Deze berichten werden echter al snel ontkend door Trumps campagneteam. Ook gingen er verhalen rond dat de Republikeinse partijtop de mogelijkheden onderzocht om Trump aan de kant te schuiven. Trump reageerde met een tweet op de geruchten: “De eenheid is groot in mijn campagne, misschien wel groter dan ooit tevoren.”

 

Nadat Trump gisteren liet weten dat hij Paul Ryan en John McCain nog niet zal steunen in hun eigen voorverkiezingen, heeft running mate Mike Pence geprobeerd de eenheid binnen de partij weer te herstellen door juist wel zijn steun uit te spreken. Volgens Pence werd hij door Trump aangemoedigd om zijn steun voor Ryan uit te spreken. Dit terwijl Trump zelf juist positief was over de tegenstander van Ryan, Paul Nehlen.

 

Toch lijkt de verdeeldheid alleen maar toe te nemen: opnieuw heeft een Republikeinse afgevaardigde laten weten niet op Trump te zullen stemmen in november. Adam Kinzinger, afgevaardigde van Illinois, liet CNN weten dat hij “niet inziet hoe hij Trump nog kan steunen” na zijn opmerkingen over de vader van een gesneuvelde moslimsoldaat. Hij weet nog niet op wie hij wel gaat stemmen, maar het zal niet op Trump of Clinton zijn.

 

Clinton breidt voorsprong uit

In een nieuwe landelijke peiling van Fox News heeft Hillary Clinton een grote voorsprong op Trump genomen: 49 procent om 39 procent. Vergeleken met de vorige poll, gehouden tijdens de Democratische conventie, steeg Clinton met 5 procent. De verwachte bounce na de conventie werd nog iets versterkt door alle ophef rond Trumps campagne.

 

Ook Gary Johnson, de kandidaat van de Libertarische Partij, doet het beter dan verwacht in de peilingen. Volgens CNN komt hij in het Midwesten zelfs tot 15 procent. In deze regio ligt een aantal swing states, dus Johnson zou wel eens een belangrijke impact kunnen hebben op de verkiezingen in november. In andere delen van het land blijft hij echter steken onder de 10 procent.

 

Kort nieuws:

  • Een woordvoerder van Trumps campagne is teruggekomen op haar uitspraken. Eerst gaf ze Obama de schuld voor het overlijden van Khan in 2004, maar toen was Bush nog president. Nu legt ze de schuld bij Clinton, die in 2002 als senator voor de oorlog in Irak stemde.
  • Ook Newt Gingrich heeft zijn eerdere uitspraken genuanceerd. Hij noemde eerst zowel Trump als Clinton geen acceptabele kandidaten. “Trump helpt haar te winnen door te bewijzen dat hij nog slechter is dan Clinton.” Hier kwam hij echter al snel op terug: “Ik sta nog steeds 100 procent achter Trump. Hij is absoluut beter dan Clinton.”
  • De campagneopbrengsten van juli zijn bekend: Trump en de RNC hebben afgelopen maand $82 miljoen opgehaald, terwijl Clinton en de DNC de maand afsloten met $90 miljoen. Trumps campagneteam prees de groei van kleine donaties voor de campagne: “onze vrijwilligers en donateurs zijn duidelijk vastbesloten om Trump te verkiezen als president in november.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.