Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 04/05: Ted Cruz stapt uit de race na winst Trump in Indiana

Jesse Passchier op 4 mei 2016 - Reageren

In de peilingen had Donald Trump een enorme voorsprong op Ted Cruz in Indiana en vannacht werd dit werkelijkheid. Trump won opnieuw met grote cijfers: 53 procent van de stemmen, tegenover 36 procent voor Cruz. Voor Cruz reden genoeg om uit de race te stappen: hij ziet geen mogelijkheid meer om te winnen. Daarnaast won Bernie Sanders verrassend in Indiana, maar blijft Hillary Clinton’s voorsprong intact. Dat en meer in Race to DC.

 

Einde verhaal voor Cruz, Trump gedoodverfde kandidaat

De senator uit Texas houdt het voor gezien. Nadat hij vorige week Trump al ruim zag winnen in vijf staten was Indiana zijn laatste hoop. Maar ook hier kon hij geen potten breken en haalde Trump met gemak de vijftig procent. “Vanaf het begin heb ik gezegd dat ik door zou gaan zolang er een haalbaar pad zou zijn naar de overwinning. Het spijt me om te zeggen, maar vanavond lijkt het erop dat het pad naar de nominatie gesloten is.”

 

Voor Trump betekende dit dat hij zo goed als zeker de nominatie voor de Republikeinen in de wacht heeft gesleept. Vanuit Trump Tower in New York liet hij weten dat “we gaan winnen in november.” Hij benadrukte dat het tijd is voor de Republikeinse Partij om zich achter hem te scharen. “We moeten een eenheid vormen.” Reince Priebus, de voorzitter van het Republikeins Nationaal Comité, liet in een tweet weten dat Trump de “vermoedelijke kandidaat” is. “We moeten ons allemaal verenigen en focussen op het verslaan van Hillary Clinton #NeverClinton.”

 

Verrassende overwinning Sanders
Bernie Sanders heeft met 53 procent van de stemmen Indiana gewonnen. Na de grote overwinningen van Clinton de afgelopen weken leek ze niet te stoppen. Maar de overwinning van Sanders laat zien dat zijn beslissing om door te gaan tot het einde een goede keus was. “Ik ben zeer verheugd dat we in bijna elke staat de stem winnen van de stemmers die 45 jaar en jonger zijn. Dit is belangrijk, want het zegt me dat de ideeën waar we voor vechten de ideeën voor de toekomst van Amerika en de Democratische Partij zijn.”
 
Ondanks zijn overwinning is het nu echt onmogelijk voor Sanders om de nominatie in de wacht te slepen. Hij heeft 1399 gedelegeerden en heeft er nog 984 nodig om te winnen. Maar in de overgebleven voorverkiezingen zijn er maar 934 gedelegeerden te verdelen. Vandaar dat hij zich al is gaan richten op het overhalen van supergedelegeerden: deze ongebonden gedelegeerden zijn vrij om een kandidaat te kiezen. Ook hier is Clintons voorsprong enorm: 520 om 39.
 
Kort nieuws:
  • Hillary Clinton is al begonnen met het organiseren voor de strijd in november, waarin ze het naar alle waarschijnlijkheid op zal nemen tegen Donald Trump. De afgelopen dagen heeft haar campagne een aantal ervaren krachten aangetrokken, is haar planningsteam voor de swing states uitgebreid, is er geld geïnvesteerd in de Democratische Partij in strategisch belangrijke staten, en heeft ze een aantal publieke speeches aangekondigd in staten die van essentieel belang zullen zijn in november.
  • John Kasich blijft nog wel doorgaan in de race om de Republikeinse nominatie. Hij haalde maar 7,6 procent van de stemmen in Indiana. Vanuit zijn campagne kwam het volgende statement: “De uitslag van vanavond heeft geen invloed op de campagneplannen van Kasich. Onze strategie blijft zich richten op het binnenslepen van de nominatie op een open conventie.” Het ziet er naar uit dat Kasich het echt voor gezien houdt als Trump de magische grens van 1237 gedelegeerden weet te halen.
  • Mark Salter, de voormalig adviseur van Republikein John McCain’s campagne voor het presidentschap in 2008, heeft zijn steun uitgesproken voor Hillary Clinton. Nadat Trump gisteren de vader van Ted Cruz beschuldigde van betrokkenheid bij de moord op John F. Kennedy was hij het zat: “De Republikeinse Partij gaat een man nomineren voor het presidentschap die artikelen uit de National Enquirer zomaar gelooft. Ik stem op Hillary, I’m with her.” Eerder deze verkiezingen kwam het tabloid in opspraak toen het een artikel publiceerde over vermeende buitenechtelijke relaties van Cruz. Volgens Cruz had Trump met zijn connecties bij het blad het artikel gepubliceerd gekregen.
  • Elizabeth Warren heeft opnieuw felle kritiek geuit aan het adres van Donald Trump. In een groot aantal tweets noemde ze hem een “racist met een gevaarlijke autoritaire karaktertrek.” Nadat ze hem eerder al een “loser” noemde, probeert Warren nu duidelijk te maken dat Trump ongeschikt is voor het presidentschap. “Trumps campagne is gebaseerd op racisme, seksisme, en xenofobie. De KKK is enthousiaster over zijn nominatie dan zijn eigen partij. Hij roept op tot geweld, prijst Poetin, en vindt het niet erg om autoritair genoemd te worden. Ik ga alles op alles zetten om te voorkomen dat Trumps boodschap van haat en onzekerheid het Witte Huis zal bereiken.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.