Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 03/11: De laatste loodjes

Jasper van Emmerik op 3 november 2016 - Reageren

Met nog vijf dagen tot de stemlokalen in de Verenigde Staten eindelijk openen, trappen beide kandidaten nog een keer flink het gaspedaal in. Clinton en Trump proberen hun laatste kansen te pakken en elkaar het leven zuur te maken. Hoe doen ze dat precies?

 

Rustig blijven

Beide kandidaten strijden vooral voor een goede opkomst. De peilingen lijken immers steeds dichter naar elkaar toe te kruipen en dus hebben beide kandidaten elke stem nodig. Trump riep zijn publiek op net te doen alsof ze licht aan het verliezen zijn, zodat er meer mensen op komen dagen komende dinsdag. Inhoudelijk lijkt hij in te zetten op de nieuw ontdekte e-mails van Clinton. De FBI kondigde aan het onderzoek naar de inmiddels beruchte affaire te willen heropenen en Trump kan zijn geluk niet op met deze aankondiging. Het stelt hem bovendien in staat om de aandacht bij hemzelf weg te trekken.

 

Het is dan ook zaak voor Trump – zoals dat eigenlijk al de hele campagne zijn doelstelling is - om zich de laatste dagen niet in de nesten te werken en tot zo ver lijkt hem dat te lukken, al schijnt hij zichzelf daar af en toe aan te moeten herinneren.Toch was er een klein incident toen Trump zijn inmiddels vaste aanval op de media een persoonlijk tintje gaf en een specifieke verslaggeefster bij naam noemde. Een actie die de veiligheid van de genoemde persoon in gevaar kan brengen.

 

Vroege vogels

Clinton richt zich ondertussen vooral op minderheden. Een goede opkomst onder Hispanic en Afro-Amerikaanse stemmers is essentieel voor haar potentiele overwinning. President Obama is dan ook ingeschakeld om bij te springen in haar campagne en zich met name te richten op deze groep die hem uiteindelijk het presidentschap schonken.

 

Clinton lijkt zich daarnaast ook te richten op het werven van vroege stemmers. NBC News zette verschillende verslagen naast elkaar en liet daarmee zien dat er op campagnebijeenkomsten van Clinton eigenlijk altijd wel verschillende vrijwilligers rondlopen om mensen aan te sporen om vroeg te gaan stemmen. Een enorm verschil met Donald Trump, die zijn potentiele kiezers amper achter de broek zit.

 

Clinton staat in veel peilingen nog altijd voor. Ook in de swing states lijkt ze een voorsprong te hebben. In het essentiële Florida staat ze met twee procentpunten voor en ook in North-Carolina en Pennsylvania heeft ze een voorsprong. Ohio moet ze volgens de laatste peiling wel afstaan aan Trump. In de strijd om deze belangrijke staten probeert Clinton haar Republikeinse tegenstander weg te lokken naar Arizona. De traditioneel Republikeinse staat is aan het wankelen gebracht en een verdubbeling van het televisiebudget moet Trump dwingen deze staat te gaan verdedigen en dus zijn aandacht weg te trekken van de beslissende swing states.

 

Kort nieuws

  • De 102-jarige Jerry Emmett heeft haar stem uitgebracht op Hillary Clinton. Emmett werd geboren in 1914, zes jaar voordat vrouwen kiesrecht verwierven. Ze was dan ook erg geëmotioneerd dat ze eindelijk op een vrouw kon stemmen voor het presidentschap. Emmett werd eerder bekend toen ze op de Democratische conventie de stemmen van Arizona bekend mocht maken.
  • Een vrouw die Donald Trump beschuldigd van verkrachting heeft op het laatste moment haar persconferentie afgezegd. Jane Doe, haar schuilnaam, liet weten allerlei bedreiging te hebben gekregen en blies uit angst haar persconferentie af.
  • Een medewerker van een stemlokaal is gewond geraakt toen hij probeerde een pro-Trump bord te verwijderen. Het bord stond pal voor een wegwijzer van het stemlokaal. De man raakte gewond toen hij probeerde het bord te verwijderen en in een mes greep. De man liep geen ernstige verwondingen op, maar het gevaarlijke incident lijkt typerend voor de gehele campagne.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.