Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 03-03: Kort nieuws van Super Tuesday

Paul Buckley op 2 maart 2016 - Reageren

In het kielzog van Super Tuesday wordt het zicht op de uiteindelijke resultaten al een stuk helderder: later vandaag volgen uitgebreidere analyses hier op VerkiezingenVS. Toch zijn er nog enkele markante gebeurtenissen die we u niet willen onthouden.

 

Clintonkamp voert illegaal campagne in Massachusetts

In het Clintonkamp was men goed op de hoogte van de spannendste staat. In Massachusetts heeft Clinton momenteel, met 97 procent van de stemmen geteld, 50,3 procent van de stemmen. Sanders staat op 48,5 procent. Onder andere The New York Times beweert dat Bill Clinton voor zijn vrouw illegaal campagne heeft gevoerd. In Massachusetts is het namelijk illegaal om binnen 150 voet (zo'n 45 meter) van stemkantoren campagne te voeren. Oudpresident Clinton kwam met een megafoon echter bij enkele stemkantoren langs, om kiezers op het laatst te overtuigen toch voor zijn vrouw te stemmen. Ook zijn er foto's van Bill met Marty Walsh, de burgermeester van Boston, en onbekende mensen, vermoedelijk stemmers. Walsh heeft publiekelijk zijn steun voor Clinton uitgesproken. Bill ging op deze manier meerdere stemkantoren af.

 

Het valt nog te zien wat de reactie van de Federal Election Committee is, als die nog komt. Het zou echter het zoveelste mini-schandaal zijn voor Clinton, wiens campagne al genoeg besmeurd is.

 

Chris Christie nu sidekick Trump

Bij de overwinningsspeech van Trump stond gouverneur Chris Christie ook op het podium. Op de plek waar kandidaten vaak hun familie neerzetten, stond bij Trump zijn voormalige concurrent. Christie verbaasde vorige week nog vriend en vijand door zijn steun aan Trump te betuigen. Tijdens Trumps overwinningsspeech deed Christie zijn best een strak gezicht te houden en op de juiste momenten te knikken. Zijn gezichtsuitdrukking is een dankbaar doelwit van spot, omdat hij zich nu volledig heeft vastgelegd op het kamp van de anti-establishment – en zich net te laat lijkt te beseffen dat dat misschien geen goede keuze is geweest.
 
Aangezien hij zijn staat New Jersey heeft verlaten om campagne te voeren, lijkt zijn rol daar op zijn einde te lopen. Door Trump te steunen heeft hij alles op alles gezet om via Trump in de politiek relevant te blijven. Maar of en hoe dat lukt moet nog blijken. In New Jersey zijn ze Christie in ieder geval zat. Zes dagbladen uit de staat hebben de gouverneur opgeroepen om af te treden omdat ze klaar zijn met zijn arrogantie, opportunisme en hypocrisie
 
Kort Nieuws:
  • In de  aanloop naar Super Tuesday heeft Sanders een record voor particuliere campagnedonaties verbroken: zijn campagne haalde binnen 24 uur maar liefst 5,7 miljoen dollar op.
  • Carson en Kasich hebben ook na Super Tuesday nog steeds 0 staten gewonnen.

  • Bij een radiostation in Texas kwamen veel klachten binnen over de stemmachines: stemmen zouden door de machines op het laatst van Trump naar Rubio springen.

  • Trump heeft endorsements gekregen van verschillende NASCAR coureurs. De autosport is vooral populair in de Zuiderlijke staten.

  • James Comey, baas bij de FBI, heeft aangegeven persoonlijk betrokken te zijn bij het onderzoek naar Clintons e-mails.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.