Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 02/11: Obama waarschuwt mannelijke kiezers voor seksisme & FBI lijkt partijdig

Coen Nij Bijvank op 2 november 2016 - Reageren

De FBI blijkt inconsistent als het gaat om zaken stilhouden die van invloed kunnen zijn op de verkiezingen. Verder krijgen mannen van Obama advies om zich bewust te zijn van seksisme als ze volgende week gaan stemmen, en ligt de opkomst onder zwarte Amerikanen bij ‘early voting’ erg laag. Dat en meer, in de Race to DC.

 

FBI hield eerder wél zaken stil

De FBI blijkt inconsistent te zijn als het gaat om het stilhouden van onderzoek. Vorige week liet FBI-directeur Comey weten dat hij het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton heropent, wat extra pikant is omdat het afwijkt van het protocol om vlak voor de verkiezingen geen zaken openbaar te maken die de verkiezingen zouden kunnen beïnvloeden.

 

Nu blijkt dat de FBI afgelopen zomer twee andere zaken wél stilhield om te voorkomen dat ze een rol zouden gaan spelen bij de campagnes. De eerste was een zaak over Paul Manafort, destijds Donald Trumps campagnevoorzitter, en zijn geheimzinnige zaakjes in Oekraïne. De andere zaak ging om de relatie tussen Clinton en donateurs van haar stichting.

 

De schijn van partijdigheid werd gisteren verder versterkt toen de FBI aankondigde 129 pagina’s te publiceren over een oud onderzoek naar een gratie die Bill Clinton als president verleende. Een woordvoerder van de Clinton-campagne vond de aankondiging “vreemd”, en zei: “gaat de FBI nu dan ook documenten publiceren over Trumps huisvestingsdiscriminatie in de jaren ’70?”

 

Overigens heeft Trump ook weer een nieuwe reden om kritisch te zijn over de werkwijze van de FBI. Gisteren bleek dat de FBI nooit om de computers en smartphones heeft gevraagd van de hoogste medewerkers van Clinton tijdens het onderzoek naar haar e-mails.

 

Obama: mannen, wees bewust van seksisme

Obama riep Amerikaanse mannen gisteren op om voor het stemmen “goed in jezelf” te kijken, om ervan bewust te worden dat ze misschien bevooroordeeld zijn over Clinton omdat ze een vrouw is.

 

“Weet je, er is een reden dat we nog nooit een vrouwelijke president hebben gehad. Ik wil dat elke man zichzelf afvraagt, als je problemen hebt met dit soort dingen, hoeveel daarvan komt doordat we het niet gewend zijn? Als een man ambitieus is in het openbaar, en hard werkt, dan is dat oké. Maar als een vrouw dat dat doet, denk je ineens van, waarom doet ze dat?”

 

 

Kort nieuws

  • De opkomst onder zwarte Amerikanen bij het ‘vroeg stemmen’ is tot nu toe fors lager dan vier jaar geleden. De verklaring: geen Obama op het stembiljet.
  • Clinton lijkt iets te lijden onder de aankondiging van de FBI dat het onderzoek naar haar e-mails wordt heropend. Ze levert iets in op Trump volgens de peilingen. Eén peiling gaf Trump gisteren zelfs een voorsprong van een procent.
  • Een neef van George W. Bush liet weten dat de oud-president misschien op Clinton gaat stemmen.
  • Als Trump president wordt, gaat hij, zo zei hij gisteren, het Congres vragen om een speciale zitting om Obamacare gelijk af te schaffen. Gezien de samenstelling van de Senaat zal dat onmogelijk zijn, maar toch was Trump overtuigd. “En we zullen het zeer, zeer snel doen. Het is een catastrofe.”
  • De vicepresidentskandidaat van de Libertarische Partij, Bill Weld, verdedigde Clinton gisteren in een programma op televisiezender MSNBC. “Ik ken haar goed. Ze is betrouwbaar en eerlijk, wat meneer Trump ook allemaal mag zeggen.” 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.