Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 02/09: Amerikanen stemmen op basis van angst & nieuwe ontwikkelingen in Clintons e-mail saga

Suzanne Leppen op 3 september 2016 - Reageren

Een nieuwe peiling laat zien dat een groot deel van de Amerikanen hun keuze voor president baseert op angst voor de oppositie in plaats van enthousiasme voor de eigen kandidaat. Ook toont de peiling aan dat Trump nog een lange weg te gaan heeft voor steun van de minderheden. En verder is er weer nieuws over Clinton en haar e-mails; de FBI heeft nieuwe documenten vrijgegeven. Dat en meer in de Race to DC van vandaag.

 

FBI geeft documenten vrij over onderzoek naar Clintons e-mails

Nadat het onderzoek al uitgebreid werd besproken door FBI directeur James Comey toen werd aangeraden om Clinton niet verder te vervolgen, zijn gisteren ook het verslag van het onderzoek en het verslag van het interview met Clinton vrijgegeven.

 

Hoewel de verslagen overeenstemmen met Comeys beschrijving levert het toch weer voer op voor haar tegenstanders. Zo bljkt bijvoorbeeld dat het niet geheel zeker is dat Clinton niet gehacked is en dat ze dertien verschillende mobiele apparaten heeft gebruikt die niet allemaal zijn teruggevonden.

Volgens een statement van de Trump campagne laten de documenten zien dat het presidentschap niet aan Clinton toevertrouwd kan worden omdat ze roekeloos gedrag heeft vertoond en op oneerlijke wijze haar verantwoordelijkheid probeert te ontlopen. Trump zelf reageerde dat hij “geschokt” is dat ze niet wordt aangeklaagd en ook Paul Ryan vindt dat het verslag de beslissing van het Ministerie van Justitie hierover in twijfel trekt.

 

Vooral negatieve gevoelens in peiling

Een nieuwe peiling van USA Today & Suffolk University laat zien dat een meerderheid van de kiezers zich laten leiden door negatieve gevoelens ten opzichte van de tegenstander. Tachtig procent van de Trump supporters en 62 procent van de Clinton supporters geven aan bang te zijn als de andere kandidaat zou winnen. Een op de vier kiezers bij Trump en een op de drie bij Clinton geven aan vooral tegen de andere kandidaat te zullen stemmen en Trump en Clinton worden beiden door ongeveer zestig procent van de ondervraagden als onbetrouwbaar gezien.

 

Verder toont de peiling aan dat Trumps boodschap naar minderheden nog niet echt lijkt aan te komen. Van de ondervraagden gaf 44 procent aan dat ze vinden dat Trump racistisch is, maar onder minderheden zijn die percentages nog veel hoger. Meer dan tachtig procent van de Afro-Amerikanen en meer dan zestig procent van de Hispanics vinden Trump een racist. En dit is terug te zien in hun uiteindelijke stem: Trump kan rekenen op slechts een kwart van de stemmen van Hispanics en bij Afro-Amerikanen zelfs maar een schamele vier procent.

 

Ook bij vrouwen staat Trump er slecht voor, 54 procent zegt op Clinton te zullen gaan stemmen en maar 38 procent op Trump. Trump leidt wel onder mannen (44 om 43 procent) en onder blanken (49 om 41 procent). In totaal komt Clinton uit op 48 procent en Trump op 41 procent van alle stemmen,

 

Kort nieuws:

  • Gisteren werd op deze site al vooruitgeblikt op de ontmoeting die vandaag zal plaatsvinden tussen Trump en de Afro-Amerikaanse bisschop Wayne T. Jackson. Het wordt gezien als een toenaderingspoging van Trump tot deze minderheid, maar veel Afro-Amerikanen binnen zijn eigen partij zijn absoluut niet blij met de ontmoeting.
  • De Liberty Action Group PAC heeft inmiddels bijna $800.000,- opgehaald. Ze claimen dat het geld gebruikt wordt om Trumps campagne te steunen, maar er is veel onduidelijkheid over of het geld daar ook echt voor wordt gebruikt. Later vandaag een uitgebreid artikel over campagnefinanciering.
  • Er is veel ophef over een campagne poster van Republikeinen in Arizona gericht tegen Ann Kirkpatrick die in een spannende strijd om een senaatszetel is verwikkeld met John McCain. Kirkpatrick wordt afgebeeld op een “Wanted” poster met kogelgaten. Dit valt bij velen verkeerd omdat juist in Arizona vijf jaar geleden congreslid Gabby Giffords in haar hoofd werd geschoten.
  • Evan McMullin, de conservatieve Republikein die zich als anti-Trump kandidaat in de presidentsstrijd heeft geworpen, komt ook in Virginia op het stembiljet te staat. Hierdoor zal er in november in ieder geval in acht staten op hem gestemd kunnen worden.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.