Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 02/02: Cruz en Clinton zitten er warmpjes bij

Bob Vek op 2 februari 2016 - Reageren

Een ongekend spannende voorverkiezing in Iowa doet haast vergeten dat er ook ander nieuws was. Zo hebben winnaar van vannacht, Ted Cruz, en Hillary Clinton, volgens recent onderzoek de beste vooruitzichten op het financiële vlak. Ondertussen spreekt Trump eindelijk zijn eigen vermogen aan en ontvangt Sanders steun van een brede groep aanhangers.

 

Cruz en Clinton

In een analyse van POLITICO komen Ted Cruz en Hillary Clinton naar voren als de kandidaten die er financieel gezien het beste voor staan van de Republikeinse dan wel de Democratische presidentskandidaten, gebaseerd op de balans tussen de hoeveelheid geld in kas en de opgebouwde infrastructuur. Cruz gaf zelfs als een van de weinigen minder uit dan hij verdiende in het afgelopen kwartaal, waarbij hij putte uit een brede poel geldschieters. De oorlogskas van de Texaanse senator is met ongeveer 44 miljoen dollar dan ook aardig gevuld. De campagne van Clinton gaat ook voor de lange adem. Ondanks de acht miljoen dollar die alleen al aan reclames werd uitgegeven in de maand januari, kan de campagne van de voormalige First Lady nog wel even vooruit met 67 miljoen dollar die het achter de hand heeft.  

 

Trump

Uit cijfers die zondag bekend werden, blijkt dat zakenman Donald Trump in de laatste drie maanden van 2015 bijna 11 miljoen dollar leende aan zijn eigen campagne. Dit betekent dat tachtig procent van het totaal door hem opgehaalde bedrag uit eigen zak komt. In het derde kwartaal lag dit aandeel veel lager, waardoor Trump na maanden van grootspraak over het inzetten van zijn eigen vermogen in het laatste kwart van het jaar ook eindelijk de daad bij het woord heeft gevoegd.  

 

Trump schept al maanden op dat hij met een geschat eigen vermogen van 4,5 miljard dollar geen grote donoren en super-PAC’s nodig heeft. Indien nodig is hij bereid zijn gooi naar het presidentschap te financieren met zijn eigen geld, dat nog lang niet op is. Bovendien kan Trump met zijn gewaagde uitspraken altijd rekenen op media-aandacht, meer dan zijn Republikeinse tegenstanders, zonder hier ook maar een cent aan uit te geven. Hoewel lange tijd minimale middelen werden gestoken in reclames, ging hier in januari toch meer dan zes miljoen dollar aan op.

 

Sanders

Het campagneteam van senator Bernie Sanders kondigde zondag aan dat het in de maand januari 20 miljoen dollar heeft opgehaald. Sanders verbruikte al 62 procent van het totaalbedrag dat hij in 2015 binnenkreeg. Niet alleen zamelde Clinton in deze periode veel meer in, zij sprak 67 procent hiervan aan, ondanks een campagnemachine van immense proporties. Dit lijkt erop te wijzen dat haar focus op het grote geld en zorgvuldig gevolgde strategie zijn vruchten afwerpt.

 

Sanders kan daarentegen rekenen op een ongekend grote hoeveelheid kleine geldschieters. Met een gemiddelde van 27 dollar per donatie kan het contrast met Clintons grootschalige fondsenwerving haast niet groter zijn, een verschil waar Sanders campagneleider Jeff Weaver graag op wijst: ‘Werkende Amerikanen die iedere maand een paar dollars meebetalen, trotseren en verslaan de grootste fondsenwervingsmachine die ooit is samengebracht.’

 

Kort nieuws

  • Aanhangers van Jeb Bush beschuldigen een aan Marco Rubio verbonden super-PAC ervan dat zij een gefingeerde reclame hebben verspreid. Op de flyer lijkt Bush toehoorders van zijn bijeenkomst geld te beloven voor hun aanwezigheid.
  • Uit een maandag tevoorschijn gekomen e-mail blijkt dat Hillary Clinton bij haar aantreden als minister van Buitenlandse Zaken niet wist hoe ze mails kon lezen en beantwoorden op haar computer.
  • Republikein Mike Huckabee en Democraat Martin O’Malley trekken kandidaatschap in na teleurstellende resultaten in Iowa.
  • Donald Trump veroordeelt Ted Cruz voor het verspreiden van een reclamefolder waarin kiezers in Iowa geconfronteerd werden met hun lage opkomst bij verkiezingen in eerdere jaren.
  • Het lijkt erop dat Tim Scott, senator van South Carolina, zich achter Marco Rubio schaart in de aanloop naar de voorverkiezingen in die staat later deze maand.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.