Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 01/11: WikiLeaks zorgt voor ontslag politiek analist Donna Brazile

Peet van Leeuwen op 1 november 2016 - Reageren

Halloween is achter de rug en Amerika zal over een week een nieuwe president kiezen. De verkiezingen zullen erg spanend worden. Niet alleen in de strijd om het Witte Huis, maar ook voor een plekje in de Senaat. Verder breekt nieuwszender CNN met politiek analist Brazile. En geven Democraten tienduizenden dollars terug aan een donor. Dat en al het andere laatste nieuws leest u in deze Race to DC. 

 

Race naar de Senaat

De spanning is om te snijden in de verkiezingsstrijd. Die om het presidentschap, maar al helemaal voor een plek in de Senaat. Peilingen van FiveThirtyEight tonen dat de kandidaten van beide partijen in veel staten erg dicht bij elkaar liggen. In de staten Missouri, Nevada, New Hampshire, North Carolina en Pennsylvania is het verschil slechts twee procent. 

 

De Senaatsverkiezingen zijn dit jaar zo spannend omdat er veel staten moeten stemmen die bekend staan als swing states. Het zijn dezelfde staten waar ook Clinton en Trump dicht op elkaar staan in de peilingen.

 

Deze peilingen laten ook zien dat Trump momenteel aan het inlopen is op Clinton. FiveThirtyEight meldt dat het nieuws rondom Clinton zorgt voor een opleving van Trump. Hij wint momenteel veel stemmen onder zwevende kiezers. Maar, zo stelt de site, het is maar de vraag of Trump de inhaalslag snel genoeg kan maken.

 

CNN breekt met Donna Brazile

Nieuwszender CNN heeft het contract van politiek analist Donna Brazile ontbonden. Brazile was al eerder op non actief gesteld toen ze ging werken voor de Democratische campagne. Maar kwam in opspraak toen bekend werd dat ze, voorafgaand aan debatten, vragen had doorgespeeld aan Clinton. De zaak kwam aan het licht door het WikiLeaks lek.

 

Een woordvoerder van de nieuwszender stelt dat: “we totaal oncomfortabel zijn met wat we te weten zijn gekomen over Brazile en haar communicatie met de campagne van Clinton.”

 

De acties van Brazile hebben ervoor gezorgd dat de onpartijdigheid van de nieuwszender in twijfel wordt getrokken. En dit was natuurlijk voer voor Donald Trump die meteen duidelijk maakte dat dit weer een bewijs is dat Hillary “oneerlijk” is.

 

Kort nieuws

  • Een groot aantal Democraten, die in de race zijn voor een plek in de Senaat, hebben gisteren tienduizenden dollars teruggestort aan hun donor. Het geld werd in verband gebracht met een verdachte illegale donatie van een advocatenkantoor.
  • Clinton valt Donald Trump aan op zijn standpunten rondom de inzet van kernwapens. Dezelfde actrice die tijdens de koude oorlog in een advertentie sprak over de kernwapens, stelt in de moderne variant: “Ik had nooit gedacht dat mijn kinderen in dezelfde angst voor kernoorlog zouden leven als dat wij vroeger deden.”
  • Een belangrijke Super-PAC gaat nog een keer grof geld uitgeven aan de campagne van Hillary Clinton. Zo steunen zij de Democraat in drie swing states. De groep, ‘Priorities USA Action,’ gaat zes miljoen dollar uitgeven aan televisie advertenties.
  • Het Amerikaanse ministerie van defensie belooft om zo snel en goed mogelijk onderzoek te doen naar de nieuw gelekte e-mails. 
  • Volgens Clinton zijn de nieuw ontdekte e-mails een dood spoor. Tijdens een toespraak in Ohio liet de Democraat weten: “hier zit geen nieuwe zaak in.” En ze bekritiseerde verder de FBI. Ze vindt dat de zaak, “zonder enig nuttig bewijs,” aan het licht is gebracht met nog maar een korte periode te gaan in de verkiezingen. Het is een afleiding en dat dit voornamelijk nadelig is voor het Amerikaanse volk.
  • Vicepresidentskandidaat Mike Pence eist dat Huma Abedin, een belangrijke assistent van Clinton, haar e-mails openbaar maakt.

Photo: Tim Pierce under Creative Commons license 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.