Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 01/09: Trumps ‘gematigdheid’ blijkt een list

Coen Nij Bijvank op 1 september 2016 - Reageren

Gisteren ontmoette Donald Trump de Mexicaanse president en gaf terug in de VS een speech over immigratie. Beide aangelegenheden lieten geen twijfel over Trumps immigratie-standpunt: asielzoekers moeten worden geweerd, illegalen gedeporteerd, en die muur – die moet er echt komen. Verder in de nieuwste Race to DC: slechte resultaten voor de Tea Party, een nieuwe peiling,  en Julian Assange die Clinton een demon noemt.

 

Trump doet toch geen concessies over immigratie

Trump-fans hoeven zich geen zorgen te maken. De afgelopen dagen leek Donald Trump z’n harde toon over immigratie wat te matigen, maar gisteren ruimde hij alle speculaties over een ‘presidentiëlere’ Trump uit de weg.

 

Hij bleef bij z’n oude standpunten en deed er zo mogelijk nog een schepje bovenop: hij wil nog altijd een muur tussen de VS en Mexico waar Mexico voor zal betalen, een speciale deportatie-eenheid en uitbreiding van de grensbewaking. “Je kunt het deporteren noemen”, zei Trump. “De pers houdt niet van die term. Je kunt het noemen zoals je wilt. Ze zijn weg, daar gaat het om.”

 

Verder vindt hij dat asielzoekers moeten worden geweerd en dat immigranten die wel de VS in mogen, een ideologische test moeten doen om te bewijzen dat ze echt van Amerika houden.

 

Website Politico noemt het een list: Trump doet alsof hij wat gematigder wordt, trekt alle aandacht naar zich toe door de Mexicaanse president te bezoeken, om vervolgens – terug in de VS – een  snoeiharde speech over immigratie te geven, vol in de schijnwerpers.

 

Bij president Pena Nieto leek Trump nog zeer voorzichtig en diplomatiek. Hij zou niet eens over een grensmuur hebben gesporken met Nieto. Dat was niet waar, bleek later:

 

“Aan het begin van het gesprek maakte ik Trump duidelijk dat Mexico niet zal betalen voor  de muur.”

 

Veel Mexicanen vragen zich af waarom Nieto Trump eigenlijk wilde ontmoeten. Vele van hen voelen zich verraden door Trump, schrijft The New York Times, en zien de ontmoeting als een “historische vergissing” van Nieto. Een aantal conservatieve Amerikaanse politici met Latino-achtergrond, overweegt hun steun voor Trump in te trekken.

 

Kort Nieuws

  • In een nieuwe peiling van Fox News krijgt Clinton nog maar twee procent meer steun dan Trump. Dat is wel als de Libertariër Gary Johnson (negen procent) en de kandidaat voor de Green Party Jill Stein (vier procent) worden meegerekend.
  • De mainstream kandidaten van de Republikeinse Partij doen het goed bij hun voorverkiezingen voor Congres-zetels, terwijl de conservatievere kandidaten, veelal Tea Party-aanhangers, de meeste voorverkiezingen verliezen.
  • Trumps campagne geeft veel minder uit aan tv-spotjes dan ze zelf beweert, schrijft Politico
  • WikiLeaks-oprichter Julia Assange waarschuwt de "liberale Amerikaanse media" dat ze de "demon" Clinton teveel steunen en haar niet kritisch genoeg benaderen. WikiLeaks heeft deze verkiezingen al meerdere keren informatie naar buitengebracht die de Democratische Partij beschadigde.
  • Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de staat North Carolina verboden om een aantal wetten te herstellen die het moeilijker maken voor inwoners om te stemmen. Die wetten zouden vooral relatief arme mensen en Afro-Amerikanen raken.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.